Muž v ohni

76%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Je to celkem klasický akční film na téma pomsta. Neobyčejným a nadprůměrným ho však dělá skvělý výkon pana Herce Denzela Washingtona. Zpracování zajímavé i když dosti hollywoodské. Má to hlavu i patu, nechybí napětí a spletitý příběh. Lehce otevřený konec však dává tušit nevyhnutelné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Jednoduchý příběh videoklipově střihaný a značně se táhnoucí kupodivu vytváří fenomenální filmovou podívanou. Denzel Washington ztvárnil muže v zajetí alkoholismu, v zoufalství života plného bolesti a lítosti. Charakter postavy se vyvíjí velmi pozvolna, avšak divácky poutavě. Děj táhne emocionální linka skromnosti s následnou touho po pomstě. Děj tedy obsahuje všechny psychologické podklady jako je láska, přátelství či žánrově drama, napětí a akci. Je to odvážný, krvavý a velmi násilný příběh a to všechno s uměleckou vizí o skutečné životní tragédii. První polovina se veze v melodramatu, zatímco ta druhá se mění v akční thriller. V jistém smyslu se jedná o milý smutný film, který po citové stránce dokáže vyronit slzu. Tony Scott vytvořil podceňované mistrovské dílo hodné k ocenění.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Denzel jako drsný bodyguard rozhodně nezklamal. To co mi ale tady vadilo byly Tonyho hrátky s kamerou. Ty se pro mě staly hodně rušivým elementem. Na čisté 4 to nemá a 3 jsou zase vážně málo. Takže něco mezi...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Creasy je válečný veterán, který zrovna nejvíc miluje Jacka Danielse. Rozhodne se navštívit svého kamaráda Rayburna v Mexiku, který mu dohodí kšeft osobního strážce malé Pity. V Mexiku totiž unesou každou hodinu malé dítě a 70% dětí únos nepřežije. Creasy si k dívce vybuduje vřelý vztah a ve chvíli, kdy málem zahyne při Pitiném únosu rozhodne se ty hajzly najít. Po svižném začátku, kdy Scott pečlivě buduje vztah mezi Creasym a Pitou v brilantních hereckých kreací stále lepšího Denzela Washingtona a neobyčejně talentované Dakoty Fanning přijde brutální probuzení v naturalistickém únosu. Z Creasyho se stává anděl pomsty, který se řítí do záhuby společně s únosci nevinné holčičky. Muž v ohni je ukázka toho, že když se osvědčený režisér nebojí experimentu s formou zpravidla to vyjde a pakliže máte v rukávu tak skvělého scenáristu pak nemůžete šlápnout vedle. Ačkoliv se v tomto roce drsným filmům příliš nedařilo, tak Muž v ohni vydělal poměrně solidně.
lamps
lamps
15 150 bodů
7
Nebudu zastírat, že jsem od toho čekal trochu víc. První polovina je působivým pohledem na rostoucí přátelství mezi sklíčeným osobním strážcem a okouzlující mladou dívenkou, která se díky hereckým výkonům a Scottově přesné režii sleduje jedna radost. Ta druhá ve znamení Washingtonovy pomsty a likvidace únosců sice nepostrádá spád a surovost, ale na pohled je překvapivě studená jak psí čumák a trhavé pohyby kamery mi spíše lezly na nervy, než aby všechno zpestřily. To ale nic nemění na tom, že Tony Scott byl skvělý režisér, co by zvládl natočit efektně snad i honičku na invalidním vozíku, a ten jeho akční drajv a zkušenost je tady v každé scéně a především pak v samotném závěru hodně cítit. Muž v ohni mě vzhledem k recenzím nenadchnul, ale na druhou stranu ani na chvíli vyloženě nenudil.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9.5
Popravdě řečeno, nebyl jsem nikdy velký příznivce Tonyho Scotta a jeho stylu, ze kterého mě akorát boleli oči, ale světe div se, asi jsem se změnil a jeho styl mi začal vyhovovat. Navíc to k tomuto filmu i sedí, takže nemám námitek. Postavy skvěle napsané i zahrané a pro mě neskutečný filmový zážitek.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
je len malo filmom, na ktore sa clovek tesi ako malo decko, ja som videl trailer na muza milionkrat a bol som nadrzany ako mlady pubertak pred prvou sulozou. no ale ten film je proste bomba. scottov muz je epilepticky zazitok, ktory sa normalne neda popisat, ak mate problemy so srdcom, ak mate epilepsiu tak sa tomuto filmu Z DALEKA vyhnite, pretoze je to neuveritelne klipovy exhibicionizmus, ktory je totalne samoucelny ale do filmu sa uplne hodi. nikto na svete momentalne nedokaze vystihnut asi taku klipovu atmosferu (je to vsetko take roztrasene, ale musite sa sustredit aby ste to dokazali vnimat a do toho filmu sa to totalne hodi), scott kopiruje podla mna dost tarantina (namakane pouzivanie titulok, vsakovake strihy do filmu, no proste bombove samoucelne pasaze, hlavne v druhej polovici filmu ktore film nejako extra neobohacuju ale do filmu sa totalne hodia), hlasky tak suche ze mu ich urcite zavidi i tarantino, herecke vykony jednoducho dokonale (u mna v ososbnom rebricku po tomto filme dost stupol washington, a hlavne mlada dakota ktora jej proste mila a totalne presvedciva), hudba dokonale elektronicky brutalna a hlasna, no proste audio-vizualne nebo (pripadne peklo, podla vasej natury). ja som sa tomu filmu odolal a vobec to nelutujem.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8.5
Společně s Posledním skautem Tonyho mistrovské dílo...
  • Akce
  • Soundtrack
  • Tonyho epileptický styl vybroušený k dokonalosti
  • Dojemné finále
  • Zdlouhavá první polovina
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Mám rád Tonyho vizuální epileptický technostyl, ale jen pokud slouží filmu a ne naopak. Těch hrátek bylo tentokrát až příliš na tak jednoduchý děj, který byl vedle přemrštěné vizuality zdlouhavě rozmělňován ještě v druhém plánu - a to do té míry, aby se do něj vešla pseudofilozofická náboženská rovina. Ta filmu díkybohu aspoň slouží - dává konci nádech drsného zadostiučinění, hořkosladké životní výhry a vůně potu v nijak marném boji odhodlaného losera proti všem. Ale to je trochu málo a nic na tom nezmění fakt, že zpomalený Denzel Washington v dobře střiženém saku vypadá na popředí výbuchu zatraceně dobře. ***1/2
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Na 5 hvězd to není, ale na míň taky ne. Je to nadprůměrný akční snímek se skvělým washingtonem a Dakotin přirozený projev je bezchybný. Ale ta kamera a stopáž byly přehnané. Naštěstí konec byl nečekaný a vydařený.