Království nebeské

76%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
V době svého vzniku jsem film doslova hltal a i dnes mě stále baví. Ano, hlavní hrdina je až moc dobrý a s šlechtění a přežije neskutečné věci a štěstí má na rozdávání, je to hollywoodský blockbuster, ale také výpravná pecka a jeden z nejpompéznějších historických filmů. Velkolepé bitvy, středověká atmosféra, spousta vojáků, solidně digitální množení vojska. Skvělá podívaná, i když typický Hollywood...
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Mezery skvěle vyplnila rozšířená verze, která film posouvá minimálně o řád výš. Kompletní dějové linie, některé dokonce zcela vynechané, dávají filmu doposud sotva tušený rozměr a z nepřehledné historické bitvy dělají skvělý epos, na který člověk jen tak nezapomene. Bohužel Orlando je i v rozšířené verzi (překvapivě), takže největší slabiny se film bohužel nebaví.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Film vznikal z nezávislých zdrojů bez podpory velkého studia. Nakonec ho zaštítila společnost Fox. Z obchodního hlediska film s rozpočtem okolo 140 milionů dolarů utržil celosvětově přes 210 milionů dolarů a naznačil slábnoucí poptávku po výpravných historických filmech, které Scott odstartoval v roce 2000 velkofilmem Gladiátor.
lamps
lamps
15 156 bodů
4.5
Zklamání, na které budu chtít hodně rychle zapomenout. Čekal jsem docela dost, ale dostal jsem jen prachbídnou, utahanou story s modelem místo hercem v hlavní roli, která mě od poloviny vehementně uspávala. Hodinu a půl bych ještě snesl, ale 144 minut odkázaných jen na politické a morální řeči a na závěrečnou efektní bitvu za 130 milionů, to jsem vydržel jen zuby nehty. Až mi bylo líto těch ostatních skvělých herců, kteří zde mrhali čas.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
7
Veskrze tradiční Ridleyho trademark, kde nám jeden z největších režisérů všech dob servíruje další historický opus. I když na tom filmu je tolik věcí, které bych si představoval jinak, nemůžu upřít, že snímek má něco do sebe... Co mi vadí? Třeba obsazení hlavního hrdiny. Orlando Bloom je super, ale mužnost a sršící charizma získal až časem, kdy až v posledních zhruba pěti letech působí, že by podobné role zvládl. Už v Tróji jsme se přesvědčili, že on zkrátka jako ten odvážný hošík nepůsobí a naopak někdo ušláplý to byla cesta.. Současně, ačkoli jsem seznámen s odborným výkladem událostí, jaké snímek zachycuje, tak mám osobní problém s celými arabskými dějinami, i když tohle je jejich naprostý vrchol, pořád mám pocit, že jsou až směšně malicherné.. A z jednoho obsazení města by rázem udělali událost ve stylu vypálení Kartága... Království nebeské je film, který se snaží balancovat mezi dialogy a bojovými scénami, ačkoli umí jen jedno a to ještě jen tak obstojně. Celý snímek jasně vede k jedné události, která zkrátka přijít musí a všechno před ní není víc než oddalování, a že má skoro sto minut (!).. Ovšem konečně finální bitevní vyvrcholení je fantastické a holt "Scottovsky velkolepé"... Není to úplně nejlepší, ale ani nejhorší, pokaždé nějaké negativum zvládá vyvážit něco zdařilejšího. Hlavní role neschopný Orlando Bloom je obměkčen zase a pořád božskou Evičkou Green. A příběhově nevyrovnané pasáže zase přilepšuje fantastická technická stránka, zejména hudební a kamerový doprovod. Vybrat si jeden historický film, po tomhle nesáhnu, ale co jsem jen ateista.. 70%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
/ DNES NESPOILERUJEM! ,Aspoň nie moc / Po viac ako troch zhnuseniach z režisérskeho repertoáru Ridleyho Scotta som sa mu opäť rozhodol dať šancu. A na moje prekvapenie aj zaslúženú. Ridleyho Marťan bol perfektný ,ale to bolo do tejto doby asi všetko ,čo som z jeho tvorby mohol vychváliť. Votrelec bol po technickej stránke suprový ,ale príbeh veľmi primitívny ba až slabý, Blade Runner bol zase po produkčnej výprave dokonalý ,ale takmer neexistujúci príbeh a to veľké hovno ,čo sa v tom filme dialo ho v mojich očiach zhodilo na úplné dno. Ale Kráľovstvo nebeské si plachtí na úplne inej lodi. Ako je u Scotta zvykom dostal som perfektnú produkciu a nadpriemerné herecké výkony ,ale navyše som dostal historický presný film ( teda odtiaľ potiaľ ) ,ktorý si nejde v zabehnutých koľajách vojnových filmov ,ale brázdi si cestu úplne niekde inde. Väčšina filmu je totiž postavená hlavne na atmosfére a pomalom poznávaní a strácaní hlavných postáv a ak čakáte nejakú poriadnu bitku ( časť vo Francúzsku odporúčam pozerať v 4K inak si ten padajúci sneh a partikly moc neužijete teda ak ste rovnako uletení ako ja ,keď vás takéto detaily vo filmoch potešia ) ,tak okrem tých zopár malých a úplného finále tu žiadnu bitku nenájdete. No pre mňa z nepochopiteľných dôvodov sa film aj tak stal jeden z najmorbídnejších filmov histórie :D Ak sa chcete ,čo to priučiť o križiackych výpravách a chcete si urobiť približný pohľad o tom ako sa v tedy ľudia asi chovali a aký fanatizmus viedol ľudí k tomu ,čo za zverstvá v mene Boha robili potom je film stvorený priamo pre vás. Finále filmu je totálne veľkolepé perfektum. Nájdete tu všetko od tekutej smoly až po lučišníkov. A koniec ? Neutrálny...Nič lepšie som si ani nemohol priať ,díky Scott ,že si tak neponaučiteľný ,že musíš vyskúšať úplne všetko! A taktiež díky za perfektného Orlanda Blooma v hlavnej úlohe. A preto filmu dávam nadhodnotených 90%. Osobne odporúčam režisérsku verziu. Známka: A ..... Moja osobná história ,za ktorú sa hanbím ,ale priznávam ju a necenzurujem ako Nemci.....
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Nechci druhého Gladiatora. Ten je sice dobrej, ale příliš obsahově jednoduchej. Naštěstí ale funguje. Království Nebeské podle mě obsahově příliš nefunguje a pro mě to byly 3 hodiny slaboty. Je to film plnej tupých postav, kteří ve jménu Boha dělaj špatná rozhodnutí, která vedou k jejich smrti a smrti tisícům mužů. Bohužel - scénář je stále dost slabý na to, aby film hlouběji ryl do absurdity těchto válek. Bloom není dobrý herec (jak je už známo). Měl jsem z něj asi takový potěšení jako z podobně otřesnýho Alexandera Velikého od Olivera Stonea.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9
Orlando Bloom je plytký, ale zbytek stojí za to. Doporučuji režisérský sestřih. Výprava dobrá, kostýmy taky. Tenhle film mám rád a líbí se mi. Fakta trochu nesedí, ale dá se to vydržet. Hlavní historické postavy podle skutečnosti. Balian z Ibelinu doopravdy existoval a vedl obranu Jeruzaléma, narodil se ovšem v Jeruzalémském království. Rod Ibelinů byl v Jeruzalémském království významným rodem. No zpět, film mě zkrátka zaujal. Ridley Scott je dobrý režisér a bylo vidět, že tomuto filmu se velmi věnoval.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Skvělá výprava a kouzelné záběry exotiky, netradiční pohled na křižácké války z úhlu kováře, jenž se do Jeruzaléma dostal jaksi nedopatřením z vůle osudu. Co oceňuji je, že film nestraní ani zapáleným křesťanům ani muslimům a drží si určitý nadhled pozorovatele. Co mi tady chybí je hloubka postav, jeví se jen povrchně svými činy buď vyloženě špatnými nebo pod maskou hrdinství a česti v držení slova až za hrob. Proto je to krásná podívaná, ale trochu ji chybí duše.
squirrelpool
squirrelpool
7 016 bodů
6.5
Kostými, výprava a blablabla, všechno moc pěkný. Proto taky 65%. I toho Blooma máchajícího mečem, který mohl být těžší než on sám skousnu. To jo, ale já se prostě nedokážu přenést přes tu kupu kravin. První je opakování starého klišé: Křižáci jsou zlí a nemají tam co dělat. Turci jsou moudří a jsou tam "doma". Druhá věc je Ballien. Někdo už psal o tom, že se narodil v Jeruzalémě a nebyl nemanželské dítě. Takže se, jako ostatní rytíři, učil bojovat asi od osmi let. A ne jako ve filmu, kde ho Liam naučí jednu pozici a on si s ní vystačí pomalu do konce života. Potom to obléhání. Ve skutečnosti museli být ti Křižáci pěkní řízci, protože se turkům nepodařilo dostat do města ani když na více místech prorazili hradby. To přimělo Saladina vyjednávat. Ten šlechetný muž totiž nebyl tak milosrdný. Např. s oblibou osobně stínal odsouzencům hlavy. A Jeruzalém nepřeválcoval a přeživší neprodal do otroctví(podle muslim. práva -pozor nejde o projev nenávisti- viz his. lit.)jenom proto, že ho obránci drželi v šachu. Potom další klišé - tlustý, zbabělý biskup. Protože takoví přece jsou, soudruzi. Podle lit., obyvatele vyplatili(z otroctví) ze svého právě jeruzalémský biskup a rytíř Ballien.