Arizona Dream

70%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Mladý Newyorčan odjede do Arizony, kde objeví vysněnou svobodu nadevše milující. Johnny Depp v krapet neobvyklé roli, avšak kterou po herecké stránce ukázal, co je zač. Skvěle napsaný příběh plný melancholické fantazie, která například prezentuje myšlenku, v které např. sebevražda není jen pozemským bodem, ale opakujícím se tématem. A dokonce  ani žádná z postav se necítí být skutečností svou přítomností, svých činů a daných ideálů. Scénář je originální a v mnoha ohledech velmi inteligentní a zábavný zároveň. Tato vyváženost směřuje k lepšímu uchopení a hlavně pochopení všech výstředností děj obsahující. Jedná se o malý divný film s dlouhou stopáží s velmi silnými hereckými výkony. Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway a rodačka z Prostějova Pavlína Pořízková. Snímek udržuje pozornost, neb nelze dopředu předpovědět, co že se bude dít dál. Na druhou stranu ale nutno přiznat, že to, co se právě v danou chvíli odehrává, zase moc nadšení nevyvolává. Ano, zní to divně, ale tak to prostě je. Je to ve svém smyslu a pojednání všeho dění snímek nekompromisní a takový nesourodý. Určitý kult přímočarosti a nadšení však patrný je a jestli se snímek svým námětem a zaujetím stane kultovním, ukáže až čas.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Arizona je nádherný kus Země, Faye Dunaway je nestárnoucí dračice, Johnny Depp je pan herec, který už takhle mladý dokázal zahrát absolutně všechno, a Emir Kusturica je režisér, který definuje pojem " na volné noze" lépe než Jim Jarmusch a bratři Coenové dohromady. Dojemný, zábavný a za každých okolností originální zážitek o tom, že sny mají být naplňovány a že vůbec nezáleží na tom, jak bizarně jejich naplňování vypadá. :-)
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Film, který umí zapůsobit, ale jakmile divák začne zkoumat smysl toho všeho a ptát se, proč se posavy chovají tak, jak se chovají nebo co je vedlo k tomuhle a tamtomu, tak nevyjde s lepší odpovědí než s tím, že všichni zůčastnění trpí emocionální nevyrovnaností, která může vést ke stavům úzkosti. To dává možnost vytvořit skrz postavy vyhrocený scény, zasypat film podivností, vměstnat tam řadu emocionálních momentů a ačkoliv se mi líbí Kusturicova nápaditost a poetika, tak implicitní vrstvu filmu shledávám jako samoúčelnou. Těžko se mi zainteresuje do postavy, jejíž jediná charakteristika je - má ráda želvy, ráda demonstruje své sebevraždy, má rozepře s matkou. Konec mi přišel vyloženě vychtěnej, protože chybí pořádnej build up. A jestli to má být o nenaplněných snech, tak demonstrování toho skrz neurózu podkopává nohy celému tématu. Ve svých jednotlivostech je to atraktivní a baví na to koukat. 2:20 pěkně uteče, ale fillmu se nedaří reflektovat hloubku, jenž je hlavním tématem celého filmu. johnny Depp sice pronese nějaké květnaté fráze, které pěkně zní a holka si je může dát na tumblr, ale ve skutečnosti píču znamenaj. Je to film, na kterej se líp dívá, než se o něm přemýšlí. Dal bych 2,5.