Rio Bravo

78%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Western prostě není můj šálek káva, Rio Bravo je však trošku jiný. Jedná se o poklidný dobře obsazený western, kde nelítá milión kulek, kde nehraje harmonika, když jdou Cowboyové na duel a umaštění žvýkají sirku. O to více je ale slabší příběh. Za mě 65%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Líbí se mi Wayneova roztomilá bezradnost, když se po něm chce, aby zapojil jakékoliv mimické svaly - tomu může konkurovat jen Arnold Schwarzenegger. Jinak jak Hawkse nemusím, tenhle kus se mu docela vydařil. I když nějaké větší spokojenosti překáží debilní happy end - tenhle film by nějakou tu smrt na konci alespoň nějaké vedlejší postavy potřeboval...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Nedávno jsem viděl High Noon z roku 1952, což je western, o němž Wayne prohlásil, že je "neamerický", protože to byl starej, zakonzervovanej debil, co film vnímal jako kritiku moderního honu na čarodějnice - mccarthismu. Jako odpověď na High Noon natočili Hawksem Rio Bravo, které má podobnou premisu očekávaného nebezpečí, ale na rozdíl od High Noon zde protagonista neobchází obyvatele městečka ve snaze najít spojence proti nebezpečí - nedaří se mu to uskutečnit, protože všichni jsou zbabělci a ignoranti, kteří radši budou žít v otroctví než aby dali všanc vlastní život tím, že se postaví nepříteli (jak aktuální v kontextu Chcimírů a války na Ukrajině). Právě tento revizionistický prvek je na High Noon tím nejlepším a právě to Hawks s Waynem vyškrtli, protože by prý hrdina neměl pobíhat po městě jako kuře a prosit o pomoc. To spíše svědčí o jejich nedostatku soudnosti a zabedněnosti, než o skutečném stavu věci. Protagonista High Noon ví, že bude stát proti přesile a nemá po svém boku nikoho. Současně ale ví, že je též v zájmu obyvatel vystoupit proti nepříteli, takže ho označit za kuře, je prostě zcela mimo. Rio Bravo je mimořádně zcestná odpověď. ___RIO BRAVO: Film sice nevypadá nejhůř, jisté technické kvality má, ale nic, co by mě uchvacovalo (jak se třeba povedlo o rok staršímu Big Country). Problém je hlavně ve scénáři, který mě nedokázal zainteresovat do děje ani postav. Ty jsou černobílými stereotypy, které jsou buď otravné (Stumpy) anebo umělé. Wayne je navíc herecké dřevo, které je bezradné, když má zapojit nějaké mimické svalstvo. Romance jeho protagonisty s ženskou asi o 20 let mladší je naprosto nevěrohodná. Vůbec jsem nechápal, co na něm vidí a Wayne sám z této romance byl prý nervózní, takže tomu nevěřil ani on sám. Tato absence klíčových kvalit (kord pro takový hangout western, kde si postavy většinou jen povídají) činí poměrně úmorný zážitek v kombinaci s o hodinu delší stopáží oproti lepšímu High Noon. Dnes už naprosto zbytečný film - proto odpad. PS: Civalův komentář je taky věcný.