Smrt na Nilu

76%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Vynikající zpracování Smrti na Nilu, které se vyrovná tomu s Davidem Suchtem, kterého považuji za nejlepšího Poirota. Peter Ustinov byl pan herec, ale tady jde hlavně o skvělé zpracování.. loď, Egypt, prostředí.. vše skvělé. Legendární detektivní lahůdka opět jinak a skvěle.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Hercule Poirot od autorky Agathy Christie je stejný detektivní fenomén jako Sherlock Holmes od Arthura Conana Doyla. Oba mají výrazný detektivní ´čuch´ a smysl pro spravedlnost. V jistých ohledech však pochopitelně mají přece jen určité charakterové rozdíly. ´Smrt na Nilu´ je vedle příběhu pod názvem ´Vražda v Orient expresu´ dalším nejznámějším románem, který je často zfilmován a to v různých podobách. Roli detektiva si střihnul Peter Ustinov a zahrál ho neméně zdatně. I zde je román do filmové podoby přepsán s respektem k autorce a jejím představám. Děj má svůj plynulý vývoj a i přes více jak dvouhodinovou stopáž v žádném případě nenudí. Atmosféra na lodi i v prostorách památek starého Egypta doslova z filmu září. Pomaloučku se každou minutou zvyšuje napětí a divák sám přemýšlí, kdo že je ten pachatel. Co postava, to osobitý charakter, každý je podezřelý. Kostýmy vkusné, intriky impozantní, výprava kouzelná. Nic naplat, dnes už klasika, avšak stále divácky přitažlivá.
Fingon
16 886 bodů
8
Fascinující herecké obsazení, jen řešení mi nepřišlo tak působivé jako Vražda v Orient expresu. Tak jako tak je Smrt na Nilu opravdu kvalita.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
pozrete opat po rokoch a treba povedat ze to v mojej pamati bolo lepsie. tento raz mi to prislo zbytocne dlhe a nie prilis dobre zrezirovane. zlo pod slnkom mi pride lepsie o dost viac...
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
10
Cestovat z Asuánu do Abú Simbelu přes Karnak a stihnout to během odpoledne je opravdu možné jen ve filmu. Ale zeměpisných chyb si všimne jen málokdo, zvláště když vás uhrané ďábleská Mia Farrow. Dějově se film drží předlohy poněkud volněji, ale díky skvělým hercům je celkové vyznění mnohem zábavnější.
Jamie76
Jamie76
4 275 bodů
8
Vražda na Nilu (1978) je podle mého názoru ten nejlepší film s Herculem Poirotem. Jedna loď, několik vražd, velké napětí až do konce. známé tváře, jako například Maggie Smith (Univerzální uklízečka, Harry Potter, Murder by Death, David Copperfield, Hook, Panství Downton, Sestra v akci), David Niven (Casino Royale, The Pink Panther, Murder by Death, Around the World in 80 Days), nebo Angela Lansbury (To je vražda napsala, Nanny McPhee, Blue Hawaii). Když jsem poprvé viděl Death on the Nile (Smrt na Nilu) z roku 1978, byl jsem unešen dějem, obsazení bylo fantastické (Angela Lansbury, Maggie Smith, Peter Ustinov, Bette Davis, David Niven, Jack Warden, George Kennedy).
Jiřík54
Jiřík54
1 452 bodů
9.5
Jsem milovníkem detektivek Agathy Christie i všech filmových přepisů, tak proto je moje hodnocení vysoké. Navíc herecké výkony P. Ustinova, J. Birkinové, M. Farrow, A. Lansburyové, B. Davisové, M. Smithové a dalších jsou natolik skvělé,že nemohu dát méně. Ne každý přepis se povede tak jako Smrt na Nilu, třeba Rozbité zrcadlo už takové hodnocení neostane. :-)