Egypťan Sinuhet

65%
Egypťan Sinuhet
Egypťan Sinuhet
Poslyšte příběh ze starověkého Egypta třináct století před Kristem. Příběh muže - někdejšího novorozence poslaného po Nilu v malé lodičce spletené z ptáčnických uzlů, jenž se stal ve své zemi slavným a vstoupil do dějin. Nikdo nebyl tak blízko bohům sni smrti, faraonově přízni ani jeho zatracení, jako Sinuhet. Jako lékař chtěl pomáhat výhradně chudým, láska k proradné Nefer ho stála vlastní čest i veškerý majetek a málem také život. Slyšte životní příběh tohoto neobyčejného muže.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Po technické stránce na svou dobu jistě výjimečné dílo. Tolik kulis, kostýmů a interiérů.. "to muselo dát strašně práce... přitom taková blbost" :) . Teď vážně.. oku to lahodí, mozku neprospívá. Strašně roztahané, mnoho hluchých pasáží a jendu nezasadni scénu dokázali tvůrci natáhnout klidně na 10 minut. Přežil jsem hlavně díky vizuální stránce, zpracování scénáře průměrné .
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Film natočený podle stejnojmenného románu Mikea Waltariho, který vypráví příběh egyptského lékaře Sinuheta, je velkolepým historickým dramatem plným epických scén, krásných obrazů a zajímavých postav. Jako obvykle se jedná o velkorozpočtový filmový projekt, takže celková stopáž je dlouhá a nese se v pomalém tempu vyprávění. Dramatizace a intriky mohou způsobit, že některé části příběhu jsou na sledování trochu náročnější, ale i tak se jedná o zajímavý, poutavý a napínavý příběh. Režisér Michael Curtis má s podobnou látkou bohaté zkušenosti už z dob němého filmu, takže plně uchopit prostředí a myšlenky Mika Waltariho pro něj nebyl žádný problém. Technická stránka filmu je samozřejmě na svou dobu znát, ale právě v tom je největší kouzlo obrazové stránky, kterou kamera zvládá na výbornou. To ostatně dokazuje i nominace na Oscara právě za kameru. Podobných filmů vzniklo ve své době mnoho, zejména těch, které měly poměrně silný vztah k Bibli. Ty, které tento vztah neměly, se zaměřovaly především na válečníky a velkolepé bitvy. Paradoxně tento film postrádá obojí, čímž se svým způsobem vymaňuje ze stereotypu, což filmu pomáhá i škodí. Velkolepost bitev byla vždy přitažlivá, ale tady jde hlavně o konverzaci. Náboženství se to sice nevyhnulo, ale o Bibli zcela vážně nejde. Nakonec, až na samém konci se dozvíme, jak dlouho před narozením Ježíše Krista se tyto události odehrály. Celá dramatizace je o egoismu, pacifismu, zpochybňování náboženství, politice a samozřejmě o lásce. Je to velmi zajímavé pojetí, i když současné publikum zvyklé na rychlejší tempo jej nemusí přijmout. A je to škoda, protože tady jde hlavně o herecké výkony a ty jsou prostě bezvadné.
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Filmy z padesátých let bývají hodně teatrální a ani tato adaptace historického románu není výjimkou. Knihu jsem nečetla, ale film považuji za velmi zdařilý. Druhá věc je děj. Jak mohl být Sinuhet tak hloupý a tak poblázněný do jedné děvky... Zaujaly mě scény se lvy a pochopitelně paruky bohatých žen. V těch ale muselo být horko. A taky hudba je skvělá.

Dodatečné informace

Původní název:
De egyptenaar (více)
  • Egypťan Sinuhet
  • USA De egyptenaar
  • USA L'égyptien
  • USA O aigyptios
  • USA O Egípcio
  • USA Sinuhe, ægypteren
  • USA Sinuhe der Ägypter
  • USA Sinuhe, egyptiern
  • USA Sinuhe, egyptiläinen
  • USA Sinuhé, el egipcio
  • USA Sinuhe l'egiziano
  • USA The Egyptian
Země původu:
USA