Ve službách papeže

77%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Moc pěkný historický film, ale mám oblíbenější v tomto žánru. šedesátá léta přála tomuto tématu a to, jak před více než padesáti lety dokázali udělat interiéry i exteriéry bere dech. Na filmu je asi nejlepší autenticita a samozřejmě příběh, který napsal život je vždy +. Naopak mínusem jsou hlušší pasáže a monotónnost. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Michelangelo, papež Julia II. a výzdoba Sixtinské kaple. O to jediné tu jde a to ve stopáží mající přes dvě hodiny, kdy je snímek rozdělen na dvě kapitoly. Dějově tak vidíme, kterak byl Michelangelo papežem zaúkolován vymalovat strop, byť je sochař a jak mu byly právě zadavatelem úkolu neustále házeny klacky pod nohy. Snímek je obrazotvorností a atmosférou typický filmové tvorby 50. a 60. let. Tvůrci se snažili o filmovou poctu umělce a tak to podle toho muselo vypadat. Že si hlavní roli zahrál právě Charlton Heaton jistě není náhoda. Za sebou již měl spoustu historických snímků, některé dodnes ceněné, ve kterých prostě vynikal. Jestli se to povedlo je ale, po kritické stránce, rozporuplné. Výprava je opět honosná, ani na komparsu se ve množstevních scénách opět nešetřilo, herecké výkony očekávatelně mistrovské, jen ten scénář je přeci jen poněkud omšelejší. Právě neustálé konflikty mezi Michelangelem a papežem velmi brzy unaví a běžný divák si pomalu začíná říkat, kdy už tato nevrlost konečně skončí. Kupodivu to však patří k nejsilnějším momentům na celém filmu. Samozřejmě snad už dneska každý ví, jak to celé skončí a tak je po filmové stránce úžasné vidět, jak, Michelangelovo vzácné dílo a za jakých podmínek, vznikalo. Tato historická část je oživena dobře, byť už asi jen pro náročného diváka.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Začátek mě málem odradil - dokumentární vyjmenování Michelangelových děl se k filmu silně nehodí. Dokonce natolik, že jsem plánoval dát čtyři hvězdy. Nakonec si mě ale "souboj" Papeže a vzpurného Michelangela získal. Hodnocení zůstává na čtyřech až pěti hvězdách, ale zaokrouhleno bude nakonec nahoru.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Michelangelo jako rebel-umělec a Julius II. jako papež, který by nejraději kázal na koni a s mečem v ruce. Hodně zajímavé historické drama točící se hlavně kolem výzdoby sixtínské kaple a vztahu těchto dvou historických velikánů. 8.5/10