Jarmark marnosti

62%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7.5
Ironické zobrazení britské high society první poloviny 19. století, do které se usilovně prosazuje chytrá a dobře vychovaná, avšak neurozená dívka Rebeka Sharp (skvělá Reese Witherspoon). Je ambiciózní, takže svůj postup společenským žebříčkem založí na vypočítavosti, přetvářce a pletichaření, nakonec ale pochopí, že je "jen jednou z loutek v mizerné frašce" a za všechna malá vítězství musí dříve či později zaplatit přemrštěnou cenu ...
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7
Reese Witherspoon hraje dceru malíře a operní zpěvačky, která se chce za každou cenu vyšvihnout do lepší společnosti. A tak kombinovala, až to s tím sňatkem s chlápkem, kterého kvůli tomu vydědili všichni bohatí příbuzní, trochu překombinovala. Nic ovšem nemá na její kamarádku Amélii (Romola Garai), která 12 let oplakává manžela padlého u Waterloo, než jí Becky v překotném závěru dvěma větami otevře oči a ona se rozběhne za celou tu dobu věrně zamilovaným Rhysem Ifansem. Já tyhle závěry po letech nějak nemusím. Ale do té doby dobré.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
6
Zhruba do první poloviny má film spád, vtip, rytmus. Bohužel se s přibývajícími minutami stává rozvleklejší, útržkovitější a méně přehledný. Jakoby se najednou lekla, jak málo času zbývá do konce filmu a co všechno jí ještě zbývá natočit ;) Režisérčin indický původ se odráží jak ve vizuální, tak v hudební stránce filmu (obojí výborné), filmem prolínají indické motivy, stejně jako prolínaly britskou společností 18. a 19. století. Herci jsou, i ve vedlejších rolí, dobře obsazení a podávají adekvátní výkony. Jarmark marnosti je příjemnou podívanou, která ovšem žánru nic nového nepřináší, ani není jeho dokonalým reprezentantem.