Děrsu Uzala

78%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Kongeniální filmové zpracování literární předlohy Vladimíra Arseňjeva scénáristou a režisérem Akirou Kurosavou. Spisovatel v knize (ve filmu nad hrobem titulního hrdiny) vzpomíná, jak mu byl ussurijský (sibiřský) lovec etnika Nanai skvělým průvodcem po tajze a učil ho lovit, poznávat rostliny i zvěř. Film se odehrává v retrospektivě a ona zdánlivá povlovnost, "zdlouhavost" filmu má co dělat s filosofií lovců v tajze, pro něž má čas i život jiný rytmus i jinou hodnotu než pro městské lidi. Postupně si zkušený lovec získává důvěru a pak i obdiv celého Arseňjevova týmu. Reálný konec života Děrsu Uzaly byl ovšem tragický: nějaký čas žil ve městě poblíž spisovatelova domu, ale městský řád ho omezoval, takže se vrátil do tajgy. Osudným se mu stal Arseňjevův dárek na rozloučenou, nová puška, kvůli níž byl krátce po návratu do tajgy zavražděn.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
9
Nevšední dílko Akiry Kurosawy. Nádherný dobrodružný snímek, hraničící se survivalem.. nádherný a drsný kraj Usurijska a geniální postava Děrsu Uzaly, jakožto domorodce, který věrně doprovází velitele expedice. Dramatické pojetí, dobře zvolená hudba.. snímek jsem si moc užil.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Další čistá Kurosawova práce. Velmi minimalistický film, ve kterém každá událost má svůj čas a své místo, nikam se nespěchá s vyprávěním a požitkářsky se kupí filmová atmosféra. Nestrhlo mě to, ale určitě trochu okouzlilo.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Ač v Rusku natočený, na filmu je poznat, že Děrsu Uzala točil Kurosawa - delší, často statické záběry, které by se neztratily v Ranovi ani Kagemuše. Ale moc mě ten film nevzal... zůstává pro mně jen kuriozitou.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Kurosawa byl režisér s neobvyklým citem pro výpravu a správné zakomponování obrazu, což zde beze zbytku využil. Ale hlavně také uměl vybrat do svých rolí ideální herce, kteří před kamerou odevzdali maximum. A Maksim Munzuk ztělesnil přírodou odkojeného Děrsu Uzala natolik dokonale, že mohu beze strachu mluvit o nejsympatičtější filmové postavě, která se kdy objevila v neanglicky mluveném snímku. Jak moc jsem ostatně soucítil s kapitánem Arseněvem, pro něhož se stal dobrotivý starý lovec doslova modlou, nejlepším přítelem a jedinou nadějí na přežití v nehostinném přírodním labyrintu. Strhující bohoslužba za lidskost, porozumění a čistotu čarokrásné přírody, jejíž pravidla nejsou nikdy hloupá, zbytečná ani nespravedlivá. Říkám si, jak skvělá musí být kniha...
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Příběh o lovci, který žije celý život v přírodě a je s ním v podstatě spjatý. Inteligentí a moc chytrý Děrsu na mne udělal mnohem větší dojem, než jsem myslel, ale někd yto bylo opravdu trochu zdlouhavé. Rusko natočilo docela hezký a kvalitní film.