Pevnost Alamo

62%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6
Další zpracování americké historické události roku 1836 obrany Texasu před mexickým diktátorem, který nám Evropanům je stejně blízké jako americký den nezávislosti. Nám snímek sice pramálo řekne o stavu amerických dějin, ale jako poukázání na něco, co se tam někde kdysi dělo, proč ne. Jako o hodně starší snímek ´Alamo´ z roku 1960, který režíroval, produkoval i střihl si jednu z rolí John Wayne, to v žádném případě není. Začátek příběhu je hodně rozvláčný a místy až roztržitý, takže může po divácké stránce dojít k nepochopení dané problematiky. Celé to samozřejmě vede k bitvě, která sice nevypadá nejhůř, ale i tak tomu chybí určitá preciznost, velkolepost, dramatizace spojená se šokujícími situacemi a nějaká ta citová stránka. Ohromné vlastenecké hrdinství, jaké bylo vidět u zmiňovaného staršího snímku na stejné téma, se tady bohužel nějak vytratilo. Výprava je naopak přijatelná a herecký výkon Billa Boba Thorntona až překvapuje. U ostatních představitelů je to takový obyčejný standard. Než jako filmová výpověď dané historie se snímek daleko více přibližuje k popkornové zábavě a tak, jak je známo, se vážně vůbec nebere.
Pas
Pas
6 225 bodů
6
Pevnost symbol Navzdory své stopáži 131 minut se snímek bohužel omezil pouze na popisování vnějších událostí a rezignoval na větší vhled do jednotlivých postav, které jsou jen schematicky načrtnuty. Škoda. Tvůrci se až příliš upjali na vizuální stránku věci (hezká replika původního Alama), samotný příběh mnoho originality nenabízí. Ke cti mu ovšem slouží, že se až na některé výjimky dokázal vyhnout rozehrání struny amerického vlasteneckého patosu, k němuž filmy tohoto ražení vysloveně vyzývají.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7
Sice grandiózní finanční průser, ale určitě to nebylo způsobeno tím, že by to byl tak mizerně natočený film. Za sebe můžu řict, že to bylo velmi koukatelné a jako historická podívaná to vůbec neurazilo. Škoda, takový odpal si samotné dílo určitě nezasloužilo...