Hokejový zázrak

77%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7
Mám rád sportovní filmy vycházející ze skutečných událostí a také mám velmi rád hokej. Z toho plyne,že se mi hokejový zázrak velmi líbil. Není nouze o dramatické situace z nichž emoce přímo stříkají. Více film docení asi američtí diváci,ale nás může těšit,že se o nás ve filmu mluví jako o druhé nejlepší hokejové velmoci.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkný sportovní film podle skutečné události. V době studené války byl tento turnaj pro Spojené Státy něco jako Nagano pro nás. První dvě třetiny tréninkové a motivační, poslední třetina ryze hokejová. Dobré zpracování, skvělý Kurt Russel. Film je hodně vlastenecký, což se nedá v tomto případě brát jako zápor.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Sportovní film vyprávějící příběh hokejového trenéra Herba Brookse, scenáristicky sepsaný na základě skutečné události, kterak v roce 1980 dovedl hokejový tým k vítězství nad neporazitelným Sovětským svazem. Nelze si tak nepřipomenout jiné sportovní snímky tematicky shodné, z nichž nejslavnější je samozřejmě ´Rocky IV. (1985). Zatímco v pozadí probíhá studená válka, vůle Sověty porazit je prostě ohromná. Sami o tom něco víme, když si připomeneme hokejový zápas Čechoslováků se Sověty po okupaci Československa armádou Varšavské smlouvy. Jak to dopadlo víme a překvapením je, že to tu dokonce i zazní a ne zrovna jednou. V hlavní roli Kurt Russell a již od první scény vyznívá dojmem naprosté přesvědčivosti. Jestli přesně trefil charakter skutečného Herba Brookse ale těžko posoudit. Ve své zásadovosti se k Brooksovi hodí staré dobré heslo: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti! A to doslova. Jeho přístup k hráčům mnohdy hraničí až se sadismem, ale vše k dobru věci, když se ví, proti komu se chystají. Dějová šablona se od jiných sportovních snímků ničím nevymaňuje, takže je od první chvíle, chtě nechtě, předvídatelný. Tvrdý trénink, sem tam nějaké ty spory a nakonec napínavá sportovní událost, která po divácké stránce pohltí. Zápas je dobře nasnímaný, sestříhaný a má tak ohromnou energii, že do poslední vteřiny jeden ani nedýchá. Tento snímek se povedl a patří mezi ty lepší sportovní filmy, které prostě po filmové stránce plně uchvátí.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Slušný kus, který trochu sráží až moc "disneyovská" hudba, ale jinak je z toho ta energie cítit. A to mě sport vážně nezajímá. Tím je pro mě film ze svojí podstaty nezajímavý a už ho určitě nikdy neuvidím, ale ty čtyři hvězdy dám... 70%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ty Disneyho sportovní filmy mi prostě nesedí. Všechno to je jak přes kopirák, a i když se mi tady např nasnímání zápasů celkem líbilo, tak scénář tohle plus s ledovým klidem pohřbívá.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Sladký film, který je řemeslně naprosto v pořádku, ale přesně takovým tím způsobem, kdy se na sebe kupí jedna povinná scéna za druhou a režisér se snaží diváka namotivovat, aby si očekávané vyvrcholení užil jako pravý Američan. Vynikající Kurt Russell a pěkné neuspěchané tempo, ale těch klišé je více než lágrů v KLDR, hokejové mače nejsou zrovna z těch nejpřehledněji sestříhaných a nejsilnější scéna se nenachází ani zdaleka tam, kde by měla. Příjemné pokoukání rozhodně, ale v rámci hollywoodské sportovní rubriky to z průměru zkrátka nevystupuje...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Kvalitní řemeslo, které jde ruku v ruce s poctivou dávkou emocí, že rozený Američan musí v sobě pocítit vlastence silněji, než kdy dřív. Zápasy jsou dravé, střih je rychlý a ač je film bez jediného viditelného tvůrčího vkladu, zůstává pořád solidně natočeným počinem, který zahřeje u srdíčka a nabídne dostačující zábavu pro kohokoliv, i ty, co nejsou tímto zápasem či hokejem políbeni. A to už něco znamená.
Alaitos
Alaitos
5 367 bodů
8
Do you believe in miracles? Yes! Jeden z nejlepších sportovních filmů. Perfektní atmosféra zastiňuje i drobné nedokonalosti, jako například značně amaterské bruslařské umění herců představujících hokejisty a občasné dobově nepřesné hokejové rekvizity. Ale film má náboj a dozajista strhne každého hokejového fanouška. Líbily se mi i písně, které film doprovázely (Don't fear the reaper, nebo Dream on od Aerosmith)
kubas369
4 086 bodů
10
Miluju hokej takže tohle je pro mě jasná záležitost.
Kuca25
2 132 bodů
8
Asi nejznámější hokejový film. Myslím si že mohl být film mnohem lepší. Námět je skvělý a ještě k tomu je podle skutečnosti to vše filmu hraje do karet. Jenomže já s filmu necítil tu jiskru, necítil jsem žádnou euforii když USA porazilo sovětský svaz. Cítil jsem jenom malý náznak emocí. Přitom je mi hokej opravdu blízký. Myslím si že je škoda že se film soustředí pouze na zápas se sověty. Ve filmu jako by se ostatní zápasy ani nehráli. Naopak musím pochválit úroveň hráču na ledě, díky tomu vypadají záběry z filmu opravdu realisticky. Možná že kdyby se filmu chopil schopnější režisér mohl být film skvělý. Dávam o jednu hvězdičku navíc než si film zaslouží jenom díky tomu že je z hokejového prostředí.