Starověký příběh: Když slunce bylo bohem

61%
Starověký příběh: Když slunce bylo bohem
Starověký příběh: Když slunce bylo bohem
Film o zločine a treste, láske a žiarlivosti, živote a zvykoch starých Slovanov a o počiatkoch poľskej štátnosti. Príbeh sa odohráva v IX. storočí, sto rokov pred prijatím kresťanstva, v kraji, ktorému vládne kruté knieža Popiel. Jeho zločiny rozpútajú vzburu. Poľovník a bojovník Ziemek odmietne akceptovať rozhodnutie, že jeho milovaná Dziwa má pripadnúť ako obeť bohom. Rozhodne sa bojovať za svoju lásku.



avenis
avenis
8 056 bodů
6.5
Staré pověsti polské, filmově trochu znásilněné, řekla bych. Pohanská doba mečů, šípů a překvapivého pohřebního zvyku, který je známý spíše z Indie. Lehký náznak sexuálních orgií spojených s pohanskými obřady potěší nejednoho znalce dívčích ňader. Záběry s kamennou věží a mostem jako by tvůrci okopírovali z filmu Válečník (1965). A souboj vůdce Vikingů se Ziemowitem zase možná inspiroval autory Hry o trůny (Hora a Oberyn Martell). Kostýmově a maskérsky dobré, až na ta vytrhaná obočí hlavních krásek. Natočené je to dobře, to nemůžu říct... :)
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Pohanské Polsko Zajímavý historický drama, pokračující v duchu sienkiewiczových románů.. tj. slovanský středověk (polsko bylo založeno a křesťanství importováno o několik generací později), charizmatickej bohatýr, láska, válka a pomsta. Film místy vypadá trochu pohádkově, přesto působí docela uvěřitelně - tvrz s palisádou a jedinou kamennou věží, vesnice sice taky obehnaná palisádou, ale chýše pěkně se slaměnou střechou, kvalitní kostýmy, vikingští žoldáci, intriky a vraždění příbuzných i politických odpůrců.. Nic velkolepýho, žádný zachraňování světa, jen jednoduchej příběh o vykonání msty na místním princi popielovi. Tu berou do ruky většinou sedláci, a jestli chtějí uspět, potřebujou kvalitní vedení.. Toho se po několika nezdarech ujímá popielův zapuzenej vychovatel a s ním zcestovalej válečník ziemek (zebrowski)Až na český překlad celkem spokojenost, doporučuji ke koukání.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7
Toho magora, který přeložil název filmu do češtiny jako Staré báje Vikingů nebo Starověký příběh, bych si nejradši podal. Film se jmenuje Stará báseň a je to sakra podle románu Stará báseň. Je to film podle polských slovanských pověstí a ačkoliv tam Vikingové vystupují, tak to skutečně nejsou jejich báje. To je na poblití, tyhle reklamní tahy, Slované zjevně nejsou dost atraktivní. Jinak na filmu se podílela většina lidí, kteří dělali Ohněm a mečem, včetně většiny herců, takže i to je samo o sobě známkou kvality, nicméně Ohněm a mečem mělo jistě mnohem větší rozpočet a podle toho to také vypadalo, takže tohle by se dalo nazvat spíš takových chudším bratrem. Nicméně natočené je to dobře a vcelku dobře to pobaví, pokud nejste příliš fixovaní na hoolywoodské pseudohistrorické megafilmy.

Dodatečné informace

Původní název:
Stara basn. Kiedy slonce bylo bogiem (více)
  • Polsko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem
  • Polsko Stara basn. Kiedy slonce bylo bogiem
  • Polsko Staré báje vikingů
Země původu:
Polsko
Rozpočet:
2,5 mil. USD
Čeština:
Starověký příběh: Když slunce bylo bohem je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup