K-19: Stroj na smrt

72%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Odhlédnu-li od politiky, nebo se odprostím od toho jak dalece se mohla americká produkce trefit do reality, je to skvělý film. Na americkou tvorbu velmi syrové, realistické a opravdu jsem se do osudu posádky dokázal vžít. Skvelé obsazení rolí dvou kapitánů, rozumné tempo filmu od začátku do konce. Velmi dobrý snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
V konečném důsledku velmi smutný film o jednom absurdním důsledku studené války, který byl v pojednávané době již takřka na vrcholu. Příběh zpracovaný na základě skutečností je příběhem o hrdinech a to ne ledajakých. Nestali se tak za války skutečné, ale opět stačilo málo, aby opravdu vypukla. Film ať je natočen jakkoliv, je především úctou ke zbytečným obětem a američtí tvůrci se toho zhostili na rozdíl od těch ruských velmi dobře. Příběh je velice silný ve vyprávění a hlavně v hereckých výkonech. Hlavní prostor tu má Liam Neeson a hlavně Harrison Ford, který do toho vložil naprosto všechno. A je to na výsledku znát. Pochvalu ale samozřejmě zaslouží i ostatní, neboť natáčení nemohlo být zrovna nejjednodušší. Ohromným plusem je, že se děj všímá pouze událostí na ponorce a zbytečně neuhýbá na pevninu do hlavního velitelství. Jejich jednání se ukáže až ke konci, ale to už muselo být v rámci událostí nevyhnutelné. A tak se dá do situace těch chlapců vžít a vše náležitě prožít s nimi. To podporuje i pomalejší tempo a absence podmořský scenérií. O ponorkách vzniklo už bezpočet snímků, ale žádný nemá nad sebou takovou mrazivou auru, jako tento.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Snímek o ruské jaderné ponorce K19, kde si Harrison Ford mohl konečně splnit sen po svém osobním průšvihu s filmem Hon na ponorku, kde bojkotoval režiséra Johna McTiernana a pak se ho snažil obejít při castingu Aleca Baldwina. Film K19 je formálně strhující a troufám si říct, že po scenáristické stránce září z její filmografie jako maják. Ačkoli jsem K 19 viděl v době premiéry a od té doby ne, vybavím si koncepci celých scén a především velmi specifické svícení a značnou naturalističnost v zobrazování krutosti. Režisérka ke grafickému násilí řekla v době uvedení Zvláštních dnů:,,Násilí mne zajímá pro svou dramatickou intenzitu. Pro mne může být film oknem k jinému univerzu, ke zkušenostem, které v každodenním životě nezažijete. Násilí není užíváno na způsob dráždidla nervů nebo jakkoliv jinak. Je pravdou související s postavou, a tím nezbytností, domnívám se však, že s ním umím zacházet odpovědným způsobem.“
avenis
avenis
8 056 bodů
6
Vyjímečně teď nechci hodnotit zpracování filmu, protože téma samotné zastírá veškeré další vjemy. Lidstvo jako živočišný druh končí. Dokázali jsme zkonstruovat výrobu jaderné energie... a mnoho dalších smrtících technologií. Už to nebude trvat dlouho... V knize Jurský park píše Michael Crichton v podstatě toto: ..."planeta nepotřebuje zachraňovat, ta si vždy vytvoří nový život, přizpůsobený novým podmínkám. To my, lidstvo, my jsme ohroženi..." Jsme tu jen kratinkou dobu a protože jsme se trochu vymkli kontrole, doplatíme na to. A proto téma filmu je smutné, velmi smutné. Nejde o to, který národ měl či má jaderné a jiné zbraně. Jde o to, že jsou... (13.9.2020)
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
8
Skvělý film.Snad jen trochu dlouhý...80 procent!
Pavlína81
Pavlína81
1 576 bodů
9
Vcelku pěkné a napínavé.