Brazil

75%
Brazil

Podobně jako ve DVANÁCTI OPICÍCH, i zde Gilliam umístil svůj příběh do těžko definovatelného období kolem Vánoc "někdy ve 20. století", kdy armády bezejmenných úředníčků striktně dodržujících kancelářskou etiku jak z 30. let na každém kroku doprovází fantaskní přístroje moderní doby. Groteskní prostředí doplňují stejně groteskní postavy - hlavní hrdina Sam (Jonathan Pryce), jež se postupně sbližuje s naivní Jill (Kim Griest), pro kterou největší potěšení představuje sauna a filmy bratrů Marxových; Samova matka posedlá plastickou chirurgií; Jack v podání Michaela Palina, jemuž byla tato role napsána na tělo a jehož postava prochází ve filmu proměnou z příjemného chlapíka až k typickému produktu zrůdného systému, který např. svou ženu oslovuje Barbaro jen proto, že jeho šéf si není schopen zapamatovat její pravé jméno.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Moc nadšený z tohoto bizárního dílka nejsem. Snímek postupně sám sebe utopil ve zmatečnosti a zbytečně komplikovaných přechodech mezi fikcí a fikcí na entou. Že je to osobité a zajímavé dílko o tom žádná, ale je to strašně náročné na pozornost. Vlastně nevím, jak hodnotit.. po shlédnutí snímku ve mě zůstal hodně neurčitý pocit.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Možná trochu moc (a v podstatě zbytečně) zmatené, ale přesto nezapomenutelný gilliamovský zážitek, který jsem napoprvé nedokázal ocenit.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
1984 na halucinogenní satirický způsob meets největší poplivání vánočního ducha v dějinách filmu. A je to zábava, které navíc nechybí interpretační výzvy, především pak v depresivním závěru. Tolik nápadů na jediný film, ať už mluvíme o čistě vizuálních nebo těch inscenačních (sci-fi jak v Metropolis × groteskní ironie po vzoru Monty Python) a tematických, to se fakt vidí málokdy. Měl bych dát ještě lepší hodnocení, ale občas mi ten zběsilý pohyb nepřišel stoprocentně organizovaný a smysluplný.

Dodatečné informace

Původní název:
Brazil (více)
  • Velká Británie Brazil
  • Velká Británie 1984½
  • Velká Británie 1984 and 1/2
  • Velká Británie Brasil
  • Velká Británie Brazil - bortom nuet
  • Velká Británie Brazil - O Filme
  • Velká Británie Brazil - tämän hetken tuolla puolen
Premiéra v ČR:
14. 9. 2017
Distributor:
AČFK
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
9,9 mil. USD (celosvětově)

Podobné


Powered byJustWatch