Život Davida Galea

74%
Život Davida Galea
Plakát traileru
Davida Galea, muže pevných morálních zásad a kultivovaného profesora filosofie, studenti velice obdivují. Profesor Gale se zapojil do hnutí, které sleduje všechny aspekty a dopady soudních rozhodnutí, v nichž padne trest smrti. Je zásadním kritikem "absolutního trestu". Podivnou souhrou okolností je tento výjimečný člověk sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Tři dny před jejím termínem se profesor rozhodne dát exkluzivní rozhovor ambiciózní reportérce Bitsey Bloomové a zveřejnit svůj příběh. Souboj s časem a honba za pravdou může začít. Z Bitsey i z jejího asistenta se stávají opravdoví detektivové, kteří nakonec odhalí celou záhadu kolem profesora Galea.

Slavný režisér Alan Parker (Evita, Andělin popel) natočil s dvojnásobným držitelem Oscara Kevinem Spaceym (Americká krása) strhující kultivovaný thriller, který napne nervy diváků až do poslední chvíle. "Života Davida Galea" dospěje k fantastickému rozuzlení. Ve fiktivním příběhu, plném otázek a překvapivých řešení, uvidíme i hvězdu Titaniku Kate Winslet v roli investigativní reportérky.



hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
"Šokující" konec akorát zplodil pár dalších otázek, po jejichž odpovědích jsem raději nepátral, protože už tak u mě logika scénáře dost pokulhávala. Jinak opět zbytečně delší stopáž, během které se vlastně nic pořádně nedovíme a která i přes tu porci minut ani nedokázala navodit nějaký pocit "zvláštního vztahu" mezi Spaceym a Linney (který byl pro film celkem zásadní)..5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Film, který v době premiéry u diváků zcela propadl přitom jeho kvalita je velmi vysoká. Režisér Parker natočil naléhavé drama, které má silnou myšlenku, velmi napínavý průběh a hodně znepokojivý závěr, po kterém budete jen zírat s otevřenou pusou. Herecky je to extraliga, Spacey, Winslet, solidní film.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Psychologicky věrohodná, "parkerovski" klasicky vytříbená studie události, která se za život stane osmi z deseti správně orientovaných učitelů. A navíc naprosto geniálně zahraná! Spacey opět válí a jediným pohledem skrze mříže přejede snaživé herectví Kate Winslet jako Titanic promrzlého plavce, avšak co zde předvádí poctivý dříč vedlejších rolí Laura Linney, to chvílemi opravdu bere dech. Složitost a lehká chaotičnost scénáře sice v některých pasážích narušuje tíživou a deprimující atmosféru, ale velmi silný, nečekaný závěr převáží plusové body zpět na stranu filmu. No a koneckonců řekněte - věčná studentka Rhona Mitra dráždivě špulící prdelku před umyvadlem - kdo by si sakra nedal říci i napodruhé? Jenom David Gale a idiot..

Dodatečné informace

Původní název:
A Vida de David Gale (více)
  • NSR Život Davida Galea
  • NSR A Vida de David Gale
  • NSR Das Leben des David Gale
  • NSR David Galen elämä
  • NSR David Gales liv
  • NSR I zoi tou David Gale
  • NSR La vida de David Gale
  • NSR La vie de David Gale
  • NSR Life of David Gale, The
  • NSR Ölümle yasam arasinda
  • NSR Zivot Davida Galea
Premiéra v ČR:
28. 8. 2003
Země původu:
NSR, Velká Británie, Německo, USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
38,96 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění