Spojenec

76%
Spojenec
Kontroverzní, talentovaný a inteligentní. Tak bývá charakterizován americký režisér Spikea Lee. Podobný jako on je i jeho nejnovější film - Spojenec. Kontroverzní tématem, talentovaný obsazením a stylem a inteligentní rafinovanou zápletkou, která se vám odhalí až krátce před závěrečnými titulky. Newyorský detektiv Keith Miller (Denzel Washington) je typický drsný polda otřískaný životními zkušenostmi posbíranými na ulicích, jemuž plánovaný kariérní vzestup komplikují obvinění z nezákonného jednání, která se s ním táhnou od jeho posledního případu. Na pořadu dne je ale nová akce - v přepadené bance drží lupiči desítky rukojmí. Tahle krizová situace bude ovšem velmi nestandardní. Detektiv Miller se totiž musí utkat s asi nejchytřejším zločincem (Clive Owen), kterého za svou bohatou kariéru potkal, a pokusit se překazit zločin, který se zdá být dokonalý. Ve chvíli, kdy se vyjednávání mezi policií a chladnokrevným stratégem přiostřuje, a všem zúčastněným začínají téct nervy, vstoupí do hry vlivná právnička (Jodie Foster), která chce tuto krizi využít ve svůj prospěch. A detektiv Miller si záhy uvědomí, že pravidla nebyla v téhle hře na kočku a na myš rozdána jednoznačně, že strany dobra a zla si neustále prohazují role a že na první pohled dokonalý zločin může být ještě dokonalejší. Spike Lee je zvyklý točit filmy, které nenechají diváka v klidu a ještě dlouho v něm doznívají (25. hodina, Horečka džungle, Malcolm X). Na jeho chytré scénáře "slyší" vynikající herci. To je i případ Spojence, v němž se sešli dvojnásobní držitelé Oscarů Denzel Washington (Glory, Training Day) a Jodie Foster (Znásilnění, Mlčení jehňátek) s nastupující filmovou hvězdou Clivem Owenem (Král Artuš, Na dotek). Ve vedlejších rolích pak hvězdnou trojku jistí mimo jiné Willem Dafoe, Chiwetel Ejiofor a nestárnoucí Christopher Plummer.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Moc dobrá práce. Psychologická hra mezi lupičem a poldou. Krásně naplánovaná dokonalá loupež, Denzel Washington ve vrcholné formě, napětí, skvělý scénář a skvělý závěr.. to vše jsou klady filmu a abych jen nechválil, je to film, který nemá úplně novátorský scénář, i když mě filmy typu Dokonalý trik prostě vždy baví. Zde mě to bavilo na krásných 80%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Co se to děje? Čtvrtý zhlédnutý film od Leeho a čtvrtý plný počet? Vynikající lupičský masakr, který není moc originální ani objevný, ale naprosto člověka rozseká.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
4 roky po premiéře jsem viděl Spojence znovu a užil jsem si ho možná ještě o chlup více než kdysi.Tahle netradiční a hodně promyšlená bankovní loupež, ze které by měl Belmondo s Billem Murraym určitě radost, je totiž v režii Spikea Leeho zábavnou a napínavou jízdou bez nějakých hluchých míst. V rámci žánru bych v poslední desetiletce asi těžko hledal konkurenci. 8.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
Inside Man (více)
  • USA Spojenec
  • USA Inside Man
  • USA A belso ember
  • USA El plan perfecto
  • USA Içerideki adam
  • USA Inside Man, l'homme de l'intérieur
  • USA Insider
  • USA Keegi seestpoolt
  • USA L'informateur
  • USA O Plano Perfeito
  • USA O ypokinitis
  • USA Plan oculto
Premiéra v ČR:
30. 3. 2006
Země původu:
USA
Čeština:
Spojenec je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Spojenec


Podobné


Powered byJustWatch