Rozsudek

74%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Průměr ani náhodou; skvělá exhibice Paula Newmana v jedné z jeho špičkových rolí zkrachovalého advokáta, který si ovšem zachoval svou sebeúctu a cit pro spravedlnost. Román Barry Reeda prošel četnými peripetiemi při volbě scénáristy, režiséra i hlavního představitele (uvažovalo se mj. o Dustinu Hofmanovi, Robertu Redfordovi, Franku Sinatrovi i Cary Grantovi); Sidney Lumet si nakonec vybral první na zakázku napsaný scénář Davida Mameta (ten, který napsal Allen, použit nebyl!) a za příležitost se mu odvděčil i Paul Newman. Skvostná je závěreční scéna - pohled do tváře Newmana, který se snaží nevnímat zvonící telefon, protože dobře ví, kdo volá ...
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Klasické soudní drama oživuje výborný Newman a stupňování atmosféry, ale bohužel by to chtělo i nějaký opravdový zvrat... 70% a špinavá čtyřhvězdička.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Alkoholický právník Frank Galvin (Paul Newman) dostane jako poslední práci případ, který by žádný slušný právník nikdy nevzal, protože je předem prohraný. Galvin se brzy ocitá v síti, do které byl lapený ještě dřív, než si to uvědomil. Žalující strana v čele s Galvinem jde proti nemocnici, která si najme schopného právníka. Galvin se seznámí s pěknou ženou v baru, netuší ale že je na něj nastrčená protistranou. Zkorumpovaný a skrznaskrz prohnilý systém vynese brzy svůj verdikt. Právnické drama Rozsudek s Paulem Newmanem patří k nejlepším filmům tohoto kriminálního subžánru a zároveň k vrcholům charakterního herectví Paula Newmana. Oskara mu ten rok vyfoukl Ben Kingsley za Gándhího. Nicméně za Rozsudek by si Newman Oskara jistě zasloužil víc, než za Barvu peněz, byť ho tam režíroval Martin Scorsese. Rozsudek se dotýká nesmírně citlivého tématu a svědomí Ameriky – tedy zdravotnictví. Každý kdo není slepý ví, že americký systém zdravotnictví je vůči pacientům velmi macešský a pokud nemáte opravdu naditou peněženku skončíte často jen u vstupních dveří. Každá velká nemocnice má také své vlastní právní oddělení, protože případy, kdy jde o zdraví se vždy řeší enormními částkami.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
8
Trošku táhlé, ale velmi solidní. Divák s trochou trpělivosti tomuto příběhu jistě propadne - kvality zde přítomny totiž jsou. Lumet prostě ví už od svého prvního pořádného počinu a na starého Newmana se stále kouká více než dobře. (Další kvalitní justiční/soudní dramata: Philadelphia, Kdo seje vítr, Svědek obžaloby, Dvanáct Rozhněvaných Mužů, Pár Správných Chlapů, Chicagský tribunál)
hroufie
1 416 bodů
6
Naprostý ale naprostý průměr :-)