Barbar Conan

75%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
6.5
Barbar Conan je v rámci dobrodružného fantasy výbornou podívanou,která těží především z muskulatury Schwarzeneggera a to bude vlastně i tak vše. Kdyby nebylo právě Arnieho,tak bych si snímek nejspíš ani nepustil. Vizuálně je to velmi dobré,ale příběhově naopak strašně tupé a místy zdlouhavé. Jednou z nejlepších věcí na filmu je Soundtrack od Basila Poledourisa.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Legendární barbarská podívaná a jeden důležitý střípky a Arnieho slávě.. Film má lepší pověst, než kvalitu. Chtělo by to více syrové zpracování a méně vyumélkované boje. Navíc jsou všichni až moc čistí, což nezapadá do doby ve které se děj odehrává. Celkově je to dobrá krvelačná podívaná plná svalů a krásných žen.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Legendární fantasy film, který udělal z Arnolda Schwarzeneggera legendu. A stačilo k tomu málo. Kromě svalů i kamenný výraz a stále ještě hereckou nerozvážnost. Arnieho charisma se tímto stalo naprosto nepřekonatelným, jak nakonec nejen diváky přesvědčil televizní seriál ´Conan´ z roku 1997 a stejnojmenný snímek z 2011. Ano, na světě je jen jedna osoba, která může Conana hrát tak soucitně a brutálně. James Earl Jones byl pro zápornou roli taktéž vybrán dobře. Jeho soudce Thulsa sice není pro Conana tak hrozný nepřítel v širším než životním smyslu, avšak po psychologické stránce se jedná o děsivost samo za sebe. Snímek je prezentován jako fantasy opera s minimem dialogů a doslova do kůže se vrývajícím soundtrackem, čímž se sice uměle, ale zato brutálně navyšuje jeho síla. Místo slov tedy hovoří obrazy a to vskutku impozantně a hlavně srozumitelně. Brutální scény soubojů jsou už jen dodatkem brutální doby, což svého času americké diváky natolik šokovalo, že dokonce vyrazili do ulic proti brutalitě filmu demonstrovat. Každopádně snímek odstartoval sérii takto stavěných snímků na všech frontách na celé desetiletí. A Arnieho od této chvíle znal už každý. I když to nevypadá, snímek patří mezi levné produkce potvrzující pravidlo, že i za málo lze udělat ohromné divadlo. Ani ten scénář není nijak náročný, ale i přes to všechno má v sobě určitou alegorii pro sebejistotu a duchovní a osobní sílu. Jedná se o další postavu, která je kovaná ohněm pomsty. A ten oheň svým kouzlem dokáže upoutat diváckou pozornost i dnes. A to i přes to, že dějová šablona o pomstě je dnes již několikanásobně provařená. Conan je skutečným králem fantasy žánru. Robert Ervin Howard může být pyšný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Na rozdíl od mnoha jiných osmdesátkových kultů se tohle alespoň dá považovat za seriózní film. Hlavně díky hudbě. Že by to ale bylo nějaké terno...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
V Universalu rozhodli, že by nebylo špatné, kdyby se film propagoval rozhovory v Itálii a ve Francii a Arnold se zhrozil. Pojďme to udělat tak, že zajedu do všech velkých evropských zemí, proč se připravovat o peníze? „Promiň Arnolde, takhle se to nedělá. Filmy mají od sebe premiéru i několik měsíců a nemůžeme si dovolit, aby se o filmu vědělo předem.“ Arnold opáčil:“Tak se dohodněte s redakcemi, že rozhovor mohou uvést až s premiérou filmu.“ „To musíme prověřit.“ PR kampaň Conana tak proběhla po celé demokratické Evropě. Premiéra filmu, správněji řečeno předpremiéra filmu, byla stanovena na sv. Valentýna roku 1982. Zatím tedy pouze lokální. Předpremiéra byla za účasti Arnolda Schwarzeneggera v Houstonu a diváci film hodnotili nadšeně. Další byla v Las Vegas a lidé byli nadšení. Na akce s herci jezdili motorkáři a těm se zbrusu nový film velmi líbil. V publiku studio analyzovalo ohromný počet gayů, milovníci fantasy chodili na tyto akce převlečení za postavy z Conana a skvěle se u něj bavili. Celostátní premiéra byla nakonec definitivně stanovena na 14. května 1982 a ukázalo se, že Universal má díky neutuchající podpoře všech angažovaných tvůrců ohromný potenciál. Film se stal hitem a prakticky okamžitě kultem a bylo rozhodnuto o jeho pokračování.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Od filmu s takovým věhlasem bych čekal určitě víc. Svou úlohu tady splnil snad akorát mlaďas Arnold, kterej běhá po place dvě hodiny do půl těla a svoje vymakaný tělo vystavuje detailně na odiv. Což ale neni nic pro mě, já bych spíš ocenil, kdyby se detailně vystavovala jeho společnice. Film samotný je dost o ničem, všechno strašně trvá, akce je poskrovnu a té opravdu zábavné ještě míň. Ocenit by si zasloužila snad už jen hudba, která mi ale také v některých chvílích moc neseděla. V paměti mi tak nejvíc zůstane asi upřený a ďábelský pohled Jamese Earla Jonese, který byl do role záporáka obsazen perfektně.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6
Dialogy šetřící, zato symboly přehlcený film, který se vyžívá v tom, že vybočuje z klasické formy. Vše řečeno sice jasně, ale způsobem, který není kdo ví jak divácky atraktivní. Prakticky nulový příběh, bez jasně určené zápletky, se táhne napříč stopáží jen tak mimochodem, protože větší pozornost je kladena na zamyšlenost a zmíněné symboly. Tudíž ano, po dosazení si svých vlastních hodnot může člověk nabýt pocit vyššího významu, ale i to nezachrání tu nudu. Jako by Milius chtěl, aby se divák nudil a začal proto v příběhu hledat všechno možné, možná je to chytrý režisérský tah, možná právě v tom je ta symbolika a možná by to duu Milius/Stone i vyšlo, kdyby Basil Poledouris nevytvořil nejlepší soundtrack své kariéry, jenž mě pořád při smyslech držel.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
máte rádi fantasy filmy? máte rádi arnolda? máte rádi skvelú hudbu? ak ste odbovedali minimálne 3x áno tak toto je film pre vás. nádherná rozprávka ktorá patrí k nadpriemerným fantasy filmom vďaka neuveritelnej hudbe basila poledourisa. určite si to pozrite. ak sa vam to nebude páčiť, tak si to crom s vami určite vyjasní!
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Pěkné masky i kulisy, ale ty neutáhnou dvou hodinový film. Dějově a herecky je to těžká bída. Výsledkem je, že divák si u jednotlivých "obrazů" může říkat, že to vypadá skvěle, ale celkově mu je jedno, co se tam odehrává nebo kdo zemře. Divák zůstane nezainteresovaný, nevtáhnutý, což je výsledek scénáristického (a v konečném důsledku i režijního) selhání. Pokud by divák chtěl něco Conanovi podobného, ale vskutku dobrého, doporučuji Northmana. Conana pak kvalitativně stavím hned vedle Excaliburu z roku 1981 - ten je taky v jednotlivých obrazech krásný, ale dějově a herecky prakticky nekoukatelný. Conan je však o 20 minut kratší a navíc v něm Arnold vypne na jedničku velblouda.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
10
Tohle je jeden z filmů, kterému dávám plných 100 % (a dal bych klidně i 200 %). Od 80. let jsem tento film viděl nesčetněkrát a vždy mě pobavil. Je tak jednoduchý až je neokoukatelný. Arnold se pro Conana snad narodil (teda spíš vyposiloval) i jinak je hereckej ansámbl více než zajímavej. Dobří herci J. E. Jones, Max von Sydow a Mako, spolu s kulturisty Svenem-Ole Thorsenem (Thorgrim - častý Arnoldův spoluherec a velmi dobrý kaskadér) a Francem Columbuem (zvěd - Arnoldův kámoš a Mr. Olympia 1976 a 1981), hvězdou amerického fotbalu Benem Davidsonem (Rexor), ikonou surfu Gerrym Lopezem (Subotai), tvrďákem Donaldem Gibbem (Osiricova ochranka) a pěknejma holkama Sandal Bergmanovou (její nejvýznamější role) a Valérií Quennessenovou (Princezna - škoda jí v 31letech se 7 let po natočení Conana zabila při autonehodě). Všichni do tohoto filmu zapadli a nedovedu si snad ani představit v jejich rolích někoho jiného. Hudbu netřeba zmiňovat - to by bylo nošení dříví do lesa. John Milius se spolu s Oliverem Stonem podílel na scénáři a režíroval. Zkrátka pro mě bomba. Od té doby jsem viděl spoustu fantasy filmů, ale v žánru heroic fantasy se mu blíží jen Conan Ničitel (Kull jim teda nesahá ani po kotníky). No přeháním - Souboj Titánů a Sindibádovi filmy s triky Raye Harryhausena, nebo Pán šelem taky nebyly špatné filmy. Cromovi zdar!!!