Tlumočnice

71%
Tlumočnice

Oscarový režisér Sydney Pollack, který obohatil světovou kinematografii o zdařilé a provokativní thrillery (Tři dny Kondora, Bez zlého úmyslu, Firma), přichází s dalším příspěvkem ke svému oblíbenému žánru. Tlumočnice je drama ostré jako břitva, odvíjí se od největších hrozeb 21. století - mezinárodního terorismu a hromadění moci mimo ústavní mantinely. Držitelé hereckých Oscarů Nicole Kidman a Sean Penn hrají v Tlumočnici soupeře, kteří se společně ztratí v bludišti paranoie, nebezpečných tajemství a hrozících katastrof globálního dosahu. Řetězec dramatických událostí se spustí ve chvíli, kdy se tlumočnice OSN Silvia Broom (Kidman) přizná, že náhodou zaslechla rozhovor v neobvyklém africkém dialektu, jemuž kromě ní rozumí jen málokdo a jehož obsahem byla plánovaná vražda jistého afrického prezidenta. Silviin život se po tomto doznání obrátí vzhůru nohama, protože se stane terčem neznámých zabijáků. Přestože o její bezpečí začne pečovat FBI, konkrétně agent Tobin Keller (Penn), ohrožení Silvie se paradoxně ještě zvyšuje. Keller totiž začne zkoumat minulost své chráněnky a pomalu v něm narůstá přesvědčení, že by i ona mohla být do spiknutí proti hlavě státu zapletena. Je Sylvia obětí nebo hlavním podezřelým? A dokáže ji takto rozpolcený agent vůbec ochránit?

Tlumočnice se natáčela na Manhattanu a v jižní Africe, ale také vám umožní (jako vůbec první film v historii) volný přístup do prostor ústředí OSN v New Yorku. "Tlumočnice mne přitahovala z mnoha různých důvodů," říká Sydney Pollack. Vnitřní život OSN a diplomatický svět vůbec jsou vzrušující, a přesto filmařsky dosud neprobádané území. Příběh v sobě nese velmi osobní konflikt mezi dvěma lidmi z naprosto různých světů, kteří musí překonat spoustu překážek, aby se vzájemně pochopili a přes veškeré antipatie a pod nesmírným časovým tlakem vyřešili tajemství, které může ohrozit stabilitu ve světě. Připadalo mi to jako atraktivní téma pro celovečerní film."




Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Jak skvěle to začalo a... postupně se ze slibně se rozvíjejícího thrilleru stalo hollywoodské béčko, jako noha. Nezvrátila to ani dvojice skvělých herců - Nicole Kidman a Sean Penn. Monotónní hudba, neoriginální scénář.. Za první polovinu dávám 80%, za druhou 40%.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
V rámci žánru konspiračních politických thrillerů tohle patří spíš k tomu slabšímu, co jsem za poslední roky viděl. Ten potenciál tady byl prostě mnohem větší, a ikdyž se oba hlavní herci snaží seč můžou, tak nic víc než je a scénu s autobusem si už asi nevybavím...5/10
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Film, kterému ubírá na dokonalosti snad jen délka a sem tam až příliš překombinovaný scénář, ve kterém se člověk těmito filmy nepolíbený zajisté ztratí. Naštěstí to má kvalitní řemeslo a co Pollack dokáže vytřískat z herců, napětí i vizuálu dech beroucí podívanou a kde by to začalo dialogy přeci jen trochu nudit, tam zasáhne střihač. Je škoda, že si tvůrci nevyhráli lépe se scénářem, který je úctyhodný, jen ne vybočující z řady a že k tomu měl solidně našlápnuto.

Dodatečné informace

Původní název:
Interpreter, The (více)
  • NSR Tlumočnice
  • NSR Interpreter, The
  • NSR A Intérprete
  • NSR Çevirmen
  • NSR Die Dolmetscherin
  • NSR I diermineas
  • NSR La intérprete
  • NSR L'interprète
  • NSR Prevoditeljica
  • NSR Tlmočníčka
  • NSR Tõlk
  • NSR Tolken
  • NSR Tulkki
  • NSR Переводчица
Premiéra v ČR:
26. 5. 2005
Země původu:
NSR, Francie, Velká Británie, USA
Rozpočet:
80 mil. USD
Tržby:
162,94 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch