Umučení Krista

70%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Gibsonova samoúčelná brutalita plná náboženství a krve. To jestli je Gibsonem zvolená forma vyprávění vhodná je samozřejmě věc názoru. Já osobně jsem rád,že se vydal touto cestou a ukázal nám svou vizi o obětování s patřičnou dávkou realismu. Natočeno to bylo samozřejmě bezchybně,ale to u Gibsona není žádné překvapení.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Kontroverzní a zajímavý snímek. Mě se to líbilo. Je to asi zbytečně krvavé, o pravdivosti příběhu můžeme polemizovat ať už bude ztvárněn jakkoliv, mě jako někomu, kdo není v žádné církvi a nikdy nebude je to celkem jedno. Bibli bych nebral, jako dogma. Každopádně palec nahoru za Melovu odvahu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Ten člověk není v pořádku. Hloupý, násilnický a zcela prázdný počin, který má nějakou technickou úroveň, ale to je tak vše.
Fingon
16 886 bodů
6
Smíšené pocity. Ty jsem měl při sledování tohoto filmu. Ač nevěřící, přece jen něco málo o samotném ději vím, ale to neznamená, že jsem občas netápal. Brutalitu nechme brutalitou, co oceňuji, je jazyk (respektive jazyky - aramejština a latina), kterým je film natočen. Těším se na tvůj nový film, Mele!
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Gibson bezpochyby dosáhl svého a filmu nelze upřít, že v některých momentech má silně vtahující atmosféru a nespornou řemeslnou úroveň. Ale bohužel selhává tam, kde chtěl být nejsilnější - v příběhu o nespravedlivém amorálním rozsudku, o selhání lidské víry a zažehnutí naděje na její zmrtvýchvstání. Gibson totiž spoléhá pouze na obecný názor, že Ježíš byl dobrotivý pašák, a na to, že ho v jeho utrpení musíme automaticky litovat, takže kašle na nějakou soudržnost sdělení a polopaticky předkládá nudné flashbacky nebo šokující fyzické trýznění, které trvá nepřirozeně dlouho a stává se hlavním motivem celého filmu. A přestože jsem měl ve finále opravdu mohutnej knedlík v krku a sledoval tu hrůzu se zatajeným dechem, tak nechápu, proč něco takového vlastně vzniklo. Nebo chápu - samozřejmě pro peníze. Samotná myšlenka a konstrukce díla jsou příliš jednoduché a zavádějící, aby ústily v něco historicky a filmařsky hodnotnějšího nebo inspirativního...
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Ačkoli nejsem věřící ve smyslu víru v Ježíška Kristů, tak již od útlého věku, kdy jsme poprvé uslyšel příběh, toho jenž jiní nazývají spasitelem, mě nepřestával jeho osud překvapovat a toužil jsem vidět to na velkém plátně.. Že je Mel Gibson skvělý herec, kterého mám nejradši v takové akčně komediální póze, asi nikoho nepřekvapí, ale on je i vynikající režisér. Umučení Krista je jeho třetí film, kdy sedí za kamerou, ale taky první v němž nemá nějakou, ba hlavní, roli.. Film se drží veškerých známých faktů, které sebou příběh nese, do Jidášova zrazení, trnité koruny atd. Ovšem než aby šlo o nějakou velkolepou oslavu okamžiku, ke kterému se každý rok křesťanská společnost třeba jen Velikonočními svátky vrací, jde především o "umučení". A James Caviezel, který tu jinak nemá kromě smutných ztrhaných očí moc co hrát, je tady skoro ty dvě hodiny všelijak trápen. Film si více než v nějakém příběhu libuje v násilí a brutalitě, až se můžete ptát, zda to už nestačí, zda to už není moc. Ovšem taková je i Bible, plná utrpení, zla a násilí, které nebere konce. Tvůrci si drží od celého děje až chirurgický odstup a o nějaké emoce na plátně takřka nejde zavadit, což jen podporuje nehumánnost všech činů.. I když se některé další postavy divákovy představí, tak pořád jde jen o takové figurky v pozadí, které jinak nemají větší význam.. Neskutečně opulentní podívaná, která sice zvedá lidi ze židle, ale to že nakonec dokáže médium bouřit diváky a vařit emoce je ta nejlepší vizitka.. Co je trestem za vraždu syna božího? Věčné zatracení v životě jiných smrtelníků, kteří si týden co týden ukrajují ze svých chvil poctou, tomu jehož jste ze světa sprovodili.. Stačí vědět, že něco takového existuje, ale šance, že bych si tuhle sadomasochystickou seanci ještě zopakoval, není největší. 70%
Milandob
Milandob
8 900 bodů
2
o tomto filme bolo napísané už veľa polemík (stačí si prečítať hodnotenia na okolo), takže len stručne. kresťanom a zástancom biblie sa to určite páčiť bude (viz. recenzie filmu v katolíckych novinách – vážne by ste si to mali prečítať:-)) i keď budú (určite) mierne zaskočený brutalitou (ktorá je podľa mňa samoúčelná a miestami i zbytočná, ale dobre natočená i keď sa nejedná o nič prevratného). ľuďom neznalých biblických faktov film možno sklame, pretože sa totálne nič nedozvie o tom kto je kto a prečo robí to čo robí (napr. monica bellucci ako maria magdaléna je vo filme nevyužitá a pre človeka neznalého pôvodnú látku absolútne zbytočná) a budú dosť dezorientovaní, časom začnú otravovať i časté (zbytočné) spomaľované zábery (ktoré dej zbrzďujú), je tu i pár nelogickostí (ježiš kríž nesie zo začiatku sám, i keď by mal byť fyzicky na dne, avšak keď mu s krížom pomáha šimon, tak šimonovi robí problémy /napriek tomu, že je vo skvelej fyzickej kondícii/ niesť kríž chvíľu sám - toto mi bolo katolíkmi vysvetlené tak, že ježiš je syn boží a teda to dokáže), ale to by u filmu vôbec nemalo vadiť a možno si toho ani nevšimnete. takže pozrieť si to určite pozrite, aby ste mali čo v krčme rozoberať.
kedl
kedl
6 380 bodů
8.5
Brutální, ale přesto působivý a dost realistický pohled na poslední hodiny Ježíšova života.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
2
Nekřestansky blbý film a totálně prázdná bublina. A té zbytečné hysterie okolo násilí! Kdeže naturalizmus! Jen ikonické, ilustrativní, lyrizované, zpomalené obrázky se ztišeným zvukem. Kombinace akčního filmu, comicsu, hororu či snuffu a videoklipu, která s uměním (inovativním pohledem na staré téma) nemá nic společného. Technicky perfektní, ale naprosto kýčovité, příšerně manýristické a velmi nudné. O podstatě Kristovy oběti film nic neříká, protože nemá žádnou expozici a dramatický oblouk. Zbičované tělo vypovídá jen o zbičovaném tělu. Mrzí mě, kolik lidí tomu filmu naletělo.
kubas369
4 086 bodů
8
Gibson umí až s toho mrazí.