Zachraňte vojína Ryana

87%

Komentáře a recenze 35

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Spielberg má prostě své kouzlo. Jeho styl vyprávění je jedinečný a i zde svůj rukopis prodal se vší parádou. Zachraňte vojína Ryana natočil bez zbytečného přikrášlování a úvodní scéna se divákovi svým naturalistickým pojetím zaryje pod kůži. Hodně tomu dopomáhá i výborná Kamińskiho kamera,která nás vtáhne přímo do válečné vřavy. Technicky dokonalý film.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Perfektní film, bohužel příliš "americký". Skvělé scény, chvílemi jsem se sám bál, že mě trefí kulka. Peníze dělají skvělé porstředí a scény. Film ve mě zanechal dojem, přesto jsem ho viděl jen jednou. JE totiž dost dlouhý a není pro mě až tak exklusivní, abych musel obětovat opět téměř 3 hodiny života :)
  • Tom Hanks je vždy zárukou kvality.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Naprosto dokonalý film ve všech ohledech, který ale skrz onu svojí dokonalost a vypreparovanost naprosto ztrácí duši. Spielberg nám diktuje, kdy se smát, kdy brečet, kdy držet hrdinům palce s tak otravnou jistotou, že se mu u mě ani jednoho docílit nepodařilo na úplně maximum. Opět.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Ryana chtěl v kině kdysi vidět každý. Mě se to sice nepoštěstilo, ale i po té šeptandě a připravování na úvodní půlhoďku mě to tehdá dost semlelo. Teď, skoro po 20 letech, jsem měl trochu obavy, jestli ten film nezestárl a nestojí fakt jen na té úvodní půlhoďce. Naštěstí ne, je to silná jízda po celý film. Asi jediné výhrady mám k Williamsově ost, které mi hrubě nesedlo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Silný dojem po skončení filmu, ale nezpůsobuje jen brilantní režie, oceněná Oskarem, ale i vynikající herecké výkony nastupující herecké generace v čele s ostříleným hereckým bardem Tomem Hanksem, který po právu patří mezi nejlepší herce té doby, umocněné hudbou Johna Williamse a zajímavou kamerou stylizovanou do barevnosti válečných týdeníků Janusze Kaminského.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Nejsem fanouškem ani velkým znalcem válečných filmů, ale ukažte mi nějaký, který by byl emocionálně objemnější než tohle Spielbergovo veledílo. Úvod a vylodění v Normandii se zapíše do historie tak tučně, jak si to jen jedna z nejpůsobivějších scén v dějinách filmu zaslouží. Závěrečná bitva je zase dokonalým úkazem vojenské strategie a film jako celek je neutuchající exhibicí jednoho z největších filmařů všech dob. Úžasná atmosféra, úžasní herci, brilantní práce s kamerou a krutá realita každým coulem. Něco takového už nikdy nikdo nenatočí, o to se klidně vsadím.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Jeden z vrcholů válečných filmů z období 2. světové války. Celá úvodní scéna v Normandii je jedním z vrcholů stříbrnýho plátna a film pak vůbec neklesá ale naopak parádně graduje.. 169 minut dokonalosti.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
V podstatě dobře natočený film. Střelba, záchrana, akce, umírající vojíni. Typická válka.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
8
Na válečné filmy se zase tolik nedívám, a pokud ano, tak spíše upřednostním a zapamatuji si ty, jež zkouší něco trošku netradičního než prostý obraz historické události, tedy něco na způsob Hacksaw Ridge, který se soustředí na postavy, které jsou v žánru spíše upozaděny.. Ovšem jsou snímky, které zkrátka jsou takřka pilířem svých žánrů, což Zachraňte vojína Ryana rozhodně být chce. Steven Spielberg už jednou velkolepě téma druhé světové války představil a to o pět let dříve, když než na bitvy a vojenské operace se soustředil na holokaust a koncentrační tábory.. Tentokrát mu Robert Rodat naservíroval téma na které se nedá špatně odpovědět.. Na poli nejdůležitějšího dne v událostech druhé světové války, tedy vylodění v spojenců v Normandii servíruje příběh o nalezení jednoho hošíka, aby udělal jednu matku aspoň trochu šťastnou... Nejprve je divákovi naservírován možná nejlepší úvod v rámci válečných filmů v podobě vylodění v Normandii, který přesně vystihuje všechny aspekty, jakými Operace Overlord disponovala.. Špinavá zběsilá nepřehledná akce, která je ale fantastická a nespočetněkrát se dočkala odkazu napříč tolika válečnými hrami.. Ovšem to je i největší problém celého snímku, že svůj vrchol představuje už na začátku a postupně degraduje na všech složkách.. I když se daří v jednotlivých segmentech linoucího se příběhu v intervalech představovat pokaždé něco zajímavého, tak nic se ani nedokáže přiblížit úvodu.. Příběh je celý postavený na něčem lehce banálnějším, aby mohl ukazovat vždy od všeho trochu, takže zde se musí dostat ke kulometu, zde je odstřelovač atd. Spielberg se snaží ukázat špínu a rozvrácenost postav, kterým válka vzala životy a především s těmi hlavními aktéry se mu dokonale daří odvyprávět i jejich osobností charaktery, díky čemuž působí daleko lidštěji a autentičtěji.. Postav je tu hodně a u většiny platí, že to není jen tak nějaký komparz, takže každý dostává svůj part, kde má možnost se divákovi vrýt do paměti.. Jak příběh pochoduje k závěru a každý další Ryan by mohl být ten pravý, musím spíš říct, že film jako takový trošku ztrácí a lehounce mám pocit, že se párkrát protočí v kruhu, nicméně dá se podotknout, že to jen podtrhuje složitost ústředního příběhu.. Co určitě může vadit, tak jak amerikanisticky celý film působí, kdy vojáci mají až takový spasitelský komplex, že přišli celou Evropu zachránit.. Taky dost možná nejvíc v pohodě Tom Hanks, ale to je taky možná protože se film snaží soustředit na více postav.. Ale šlo to teda udělat jinak? Nějak ne, jelikož Spielberg nikdy nenaservíruje realistické pojetí války, kde bude diváka tři hodiny máchat v bahně... Dnes to je jeden z těch předních velkofilmů, kterým Spielberg zboural Hollywood, ale současně v tolika ohledech ctí neduhy americkým filmů a dnes by to už asi neprošlo, taky by to ale nikdo nezvládl natočit.. Takže v době, kdy velkolepé válečné filmy opustili každoroční přední příčky není chybou sáhnout právě po tomhle opusu.. 80%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Co se Spielbergovi nemůže upřít, je ten přímočarý masakr alias Vylodění v Normandii. Dvacet minut jsem slintal, nad výbornou prací s kamerou a tu tvrdou atmosféru, kdy opravdu nevíte, jak to z hrdiny dopadne. Pak ale přijde to nejhorší a to hlavní příběh. Jde o to, že několik vojáků riskuje život, aby zachránili jednoho vojáka. Jako fakt? Chápu vojáky, že to je rozkaz, ale to je vážně vedení tak tupé?