Dům z písku a mlhy

72%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Životní příběh, který se může stát naprosto každému a zpracovaný tak, že má divák po zhlédnutí k případu naprosto neutrální stanovisko a nemůže se přiklonit k žádné straně. Na jedné tu máme mladou ženu Kathy, která ne vlastní vinou přišla v exekuci o dům, který byl následně prodán íránskému imigrantovi Behranimu s rodinou. Obě strany mají jedno společné. Hledají nový smysl života. Kathy má k domu určitý vztah, Behrani v něm zase vidí svůj americký sen. Nejsmutnější na celé věci je fakt, že na obou stranách barikády jsou dobří lidé, se kterými si osud krutě pohrál a jejich střed nemůže vest nikam jinam než k zoufalé tragédii. Film nic nijak nezlehčuje a naopak poukazuje na fakta, která se v reálném životě skutečně dějí. Máme tu rasismus, bigotství, nevědomost i nedorozumění. To vše vede k poučení, které jakoby však nikdo nechtěl vyslyšet. Co je správné a co špatné? Komu se tu křivdí a komu ne? Jedno je však jisté, spravedlnost je slepá a ať se děje co se děje, nevinný člověk se ji v žádném případě nedočká. Avšak přeci jen, existuje vůbec nějaké řešení? Velice dojemný snímek zanechávající mnoho otázek, na které se těžko hledá odpověď.
Fingon
16 886 bodů
8
70% Ben Kingsley už hrál Inda, tak co by nehrál Íránce?;-)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Dům z písku a mlhy není laciný televizák, ale regulérní film. Filmaři měli k dispozici 15 milionů dolarů a i když šla většina na platy herců, nabízí Perelman i řadu velmi zajímavých záběrů, které dodal skvělý Roger Deakins. Deakins zde stvrzuje pověst jednoho z nejlepších kameramanů, který má vytrénované oko a neuvěřitelný cit pro svícení a kompozici obrazů. Každopádně režisér s producentem neprohloupili angažováním Jamese Hornera, který ze scény zapálení cigarety dokáže vykřesat atmosféru, na kterou by Michael Bay potřeboval 5 milionů dolarů a pět kovových robotů. Na Hornerovi se mi líbí, že i když je autor Titanicu a podobných spektáklů různých žánrů, střihne si za pár dolarů i komorní snímek a dá mu stejnou, ne-li vyšší energii.
lamps
lamps
15 155 bodů
7.5
Krásný a dojemný příběh, ke konci bohužel nesmyslně dohnaný do nereálných (filmových) extrémů, které podle mě dost ubírají na autentičnosti. Perelman suverénně prokázal, že i s velmi jednoduchou látkou se dá obratně pracovat, a jeho podbízivá, oku lahodící režie si přímo říká o individuální ocenění. Avšak hlavní hvězdou večera není ukrajinský filmař, nýbrž krásná Connelly a, to především, úžasný Ben Kingsley, jenž zase jednou definoval přirozené a precizní herectví. Opravdu škoda, že se Perelman nechal nakonec tak strhnout zámořským trendem, podle něhož musí být filmové finále automaticky plné slz a okatého psychického nátlaku. Tady by to mistři herci jistě dokázali zařídit i lépe.