Pelíšky

87%

Komentáře a recenze 117

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9.5
Jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Tolik skvělých hlášek a výborných postav na jednom místě je pastva pro oči. Každá scéna je vynikající a jako celek to nemá chybu. Obsazení je na jedničku - Donutil,Kodet,Polívka a vlastně všichni jsou výborní.. Díky tomu filmu jsem si i přečetl knihu Hovno hoří z které Pelíšky částečně vychází.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
10
Nejvýše postavený Český film v žebříčku a jsem tomu rád. Nepřekonatelný výkona Jiřího Kodeta ( ať už si hlavně ženská část populace o postavě Krause myslí své ). Skvělý výkon Miroslava Donutila i dalších herců. Srdceryvný scénář. Smutný ale řádně uzavřený konec. Vše do sebe zapadá, jak má. Klenot Českého filmu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Jan Hřebejk vytvořil komedii zcela jiného druhu, než na jaké jsme byli léta zvyklí. Vorlíčkovský ztřeštěný styl jednoduše dostal vale. Děj se neskutečně táhne a místy nutí zívnout. Ale to, co snímek drží nad vodou je kulometná salva nejrůznějších hlášek a zábavných scén, které by vystačily i jako samostatné humorné scénky. Jako například: Noky, Nerozbitné skleničky, Kde udělali soudruzi z NDR chybu, a mnoho dalších. A přitom je to vcelku vážné, až tragické téma. Scenáristicky, herecky i režijně profesionálně ztvárněné. Šedesátá léta podporují dobové hudební hity a tak nejedno srdce starší generace zaplesá. Snímek se stal další filmovou klasikou, který doufejme nebude stárnout a naopak bude stále diváky vyhledáván. Temná bolševická doba je již v nedohlednu a tak se tomu všemu mohou hlavně ti, co to skutečně zažili, dnes už jen smát.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Je těžké mít ten film pořád rád, radši už ho nechci nikdy vidět. Může za hodně špatného, co se s českým filmem stalo. Může za ustanovení tvůrčího dua, které má mnohem větší vliv, než by mít mělo. Ale nechci si to vybíjet na filmu, o kterém jsem přesvědčený, že je dobrý.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Dnes už nestárnoucí klasika s perfektními herci a (toho jsem si pohříchu všiml až o pár let později) parádním soundtrackem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Pelíšky jsou lidovou komedií v tom nejlepším slova smyslu s výbornými hereckými výkony, skvělou režií a především atmosférou, která diváky jednoznačně uchvátila. I přes tragický závěr filmu jsou Pelíšky velmi vydařenou retrokomedií, která se po právu stala kultovním filmem a viděly jí miliony diváků.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Není to geniálně odvyprávěný příběh, ale jako tragikomický epitaf jedné těžké doby to funguje prostě jedinečně. Hlášky jsou nesmrtelné, atmosféra doby do puntíku věrohodná a herecké výkony hodny všech cen na planetě - studnice češství a ryzí divadelní tradice.
sabule
14 227 bodů
10
Výborný film,výborné hlášky,skvělý herci
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Je zvláštní hodnotit něco takového, jako Pelíšky. Jan Hřebejk je opravdu šikovný a talentovaný režisér, jelikož u tohoto filmu se talent režiséra pozná. Hřebejk si do filmu vybral výborné herecké obsazení: Miroslav Donutil, Simona Stašová, Eva Holubová nebo především Jiří Kodet v roli pedanta a protestanta Krause, který si svého Českého lva za tuto roli zasloužil. Výborné výkony zde podávají také dětští herci Kristýna Fruit Nováková nebo Michal Beran. A jako fackovací panák tu skvěle funguje Jaroslav Dušek. S Pelíšky mám ale jeden problém. Přijde mi, že nemají děj. V tom filmu se sice něco děje, o něco jde, ale nemá děj. Jedná se spíše o sled historek nebo spíše záznam toho jak se u nás kdysi v té slavné době naších dějin žilo. Ono ani tak nejde o postavy, spíše opravdu o tu dobu. Jestli ale něco Hřebejkovi jde, jsou to emoce. Smrt Krausové v podání Emílie Vašáryové opravdu dojme, tak, jak by měl. Ale například zde funguje i humor a vzniklo tak dnes již spoustu kultovních komediálních scén, které dnes cituje nejeden člověk. Film může podle mého fungovat především spíše pro ty, kteří v této době žili. Vzpomenou si na své mládí, na své dospívání, na svůj život a těm, kteří se stali svědky vpádu Varšavských vojsk, tak těm jistě opět naskočí husina. Jedná o dobrý film, který se po zásluze dočkal úcty. Ale přece jenom ten kultovní status pořád nechápu.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Nezapomenutelné hlášky, český humor, skvělé obsazení a fajn film jako celek. Nuda se neprojevila ani v nejmenším.