Mariňák

77%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9
K tomuto snímku se nedá nic moc co napsat. Jedná se o poctivé válečné drama,které si vystačí jen s minimem akce. Přesto by Mariňák strčil do kapsy kde jaký starší válečný snímek. Sam Mendes je opět výborný a na snímku to jde znát. Mariňák je dostatečně zábavný a nepostrádá vtip. Svůj lví podíl na úspěchu tohoto snímku nesou hlavně Jamie Foxx a Jake Gyllenhaal,kteří ve svých rolích excelovali.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Velmi dobrý kousek o válce v zálivu, který mi dlouho unikal.. Asi nejlepší herecký výkon Jake Gyllenhaala a to mu bylo teprve 25. Kdyby byl snímek trosku vice "rare" a to ve smyslu jak krvavý, tak syrový byla by to opravdová pecka. Film má hloubku, přesto to není přeamerikanizované a přehnané. Milé překvapení.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jedno z velkých zklamání. Pro mě osobně Mendesův nejhorší režisérský počin. Nezajímavé ze všech úhlů pohledu. Třeba jednou, časem, mi to nějak docvakne. Ale zatím si to neumím představit.
Fingon
16 886 bodů
6
Hm. První polovina zábavná, cool, nasmál jsem se při scéně v táborovém kině, kdy všichni vojáci svorně mručeli Wagnera. Nemohu se ale ubránit srovnání s Full Metal Jacket (a ani s Nepřítelem před branami) a ve srovnání s nimi mi Mariňák vychází jako daleko méně zajímavý příbuzný.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Od Mendese jsem sice nic jiného neočekával, ale Mariňák se mi fakt moc líbil. Vím, že nejsem první ani poslední, kdo to sem do komentářů napíše, ale natočit válečné drama se sklonem k odborné psychologii, s minimem skutečné akce a s námětem zdánlivě slepeným patosem takhle otevřeně, nevtíravě a až nepříjemně opravdově, za to si Mendes zaslouží když už ne přímo úctu, tak určitě hlubokou poklonu. Je to mrazivá výpověď o hrůzách války, na oko pohodová a nenápadná, ale uvnitř tak silná a hlavně věrohodná, že si v mých očích vydobila pozici mezi myšlenkově zdrcujícími majstrštyky, kterým suverénně vévodí Coppolova Apocalypsa (i na ní se tu ostatně dost výrazně vzpomene). Mariňák sice není nejlépe natočená, nejzábavnější ani emocionálně nejpůsobivější válečná story made in Hollywood, a všechny jeho základní motivy už jsme mohli vidět v mnoha jiných filmech včetně těch, kterým dnes říkáme klasika, ale jako jednomu z mála amerických snímků jsem mu uvěřil všechno, co se v něm odehrálo. Zrovna tady by se ta trapná vložka "podle skutečné události" docela pěkně vyjímala:-)
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Netradiční pohled na válku, tentokrát z pohledu vybouřených a natěšených mladíků, kteří chtějí jediné: "Konečně si zastřílet." Výhoda tohoto filmu je, že jste stejně jako vojáci v něm, nehorázně natěšení na to, co přijde a ono to ne a ne přijít. Zároveň je to ale vedené Mendesovou rukou a vše podtrhává nádherná kamera Rogera Deakinse (scéna ropných vrchů by měla viset v muzeu) a to jsem nezmínil výborné herecké výkony (opět můj oblíbenec Jake Gyllenhaal), dynamický střih (na to, že se vlastně "nic" neděje, se tam toho střihově děje celkem "dost") a fantastická hudba, která každou scénu něčím nádherně ozvláštní. Podtrženo sečteno, 90% a míň rozhodně ne.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
8
Nemám rád válečné filmy, ale na tenhle jsem se rozhodl kouknout hlavně kvůli Gyllenhaalovi, který si role vybírat umí. Jarhead je první military film, kde jsem postavy dokázal i charakterově odlišit. Nebyly to jen kopie kopií v uniformách se stejným myšlením. Fuck off Black Hawk Down! Bavilo mě téma o nudě v armádě a psychickému dopadu na vojáky. Dokonce tu bylo několik velmi strhujících kamerovych záběrů, jimž vede ten s ropou pokrytým nebem, ohněm a černým deštěm. Mariňák má své silné momenty ale jako celej možná úplně nechytne za koule. Přesto cením originalitu a výraznost filmu. To tomu upřít nelze.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Válečně neválečný film s výbornou režií a výpravou. Je vidět, že Mendes je oscarový režisér. Úvodní scéna ve stylu Olověné vesty mě velmi potěšila. 79%
kedl
kedl
6 380 bodů
7
Mariňáka jsem hrozně dlouho odkládal a musim uznat, že to byla chyba. Sam Mendes ani ve svém třetím film nezklamal, docela se na jeho další filmy těším. Mimo jiné nám ukazuje, že umí natočit prakticky cokoliv. Je vidět, že výcvik mariňáků není žádnej med, osobně bych si na to netroufal :o) A ta část, kde hořeli ropné vrty, byla vážně úžasná!
kubas369
4 086 bodů
10
Pro mě osobně asi nejlepší Mendesův film. Mám u něho celkově problém s určitými hluchými pasážemi v jeho filmech, který mi připadají, tak nějak nemístně jako že do těch filmů vlastně ani nepatří. Ale je zjevné, že je to jeho způsob vyprávění narazil jsem na to zatím ve všech jeho filmech, které jsem viděl až na zde přítomného mariňáka. Další vojenský film, který by se dal zařadit do kategorie silně protiválečné. Velký vděk za minimum přebujelého vlastenectví a patosu.