Mariňák

77%
Mariňák
Plakát traileru

Oscarový režisér Sam Mendes se už podíval pod kůži amerického maloměsta (Americká krása), do světa gangsterů z časů prohibice (Road to Perdition) a teď nás v Mariňákovi zavádí mezi americké vojáky bojující za svou vlast na Blízkém východě. Jak už jsme si u Mendese zvykli, znovu se jedná o sondu mimořádně štiplavou, detailní a zábavnou, v níž "tvrdí muziku" vynikající herecké výkony hlavních představitelů. Dvacetiletý zelenáč Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) chtěl pouze pokračovat v rodinné vojenské tradici. Netušil ale, že ho tato touha vyhodí se snajperskou puškou v ruce a padesátikolovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Ve válce uprostřed země, které nerozumí, proti nepříteli, jehož nevidí, a z důvodů, které nechápou, jim ani nic jiného nezbývá.

"Když jsem poprvé četl předlohu, zaujalo mě, že se jedná o pohled na válku očima velmi specifického člověka - mladíka, který se sám teprve hledá a najednou se ocitá uprostřed arabské pouště. Kombinace mužnosti, humoru, surrealismu a sarkastického nadhledu mi učarovala," popisuje čtení slavných válečných memoárů Anthonyho Swofforda režisér Mendes. Swofford se ve své knize vyrovnává s bolestivými zážitky z Operace Pouštní bouře, kterou na začátku devadesátých let absolvoval v pozici snajpera, a názorně ukazuje, že válka vypadá úplně jinak, když ji vidíte v televizi nebo prožíváte na vlastní kůži. Po rozpálených písečných dunách se kromě vycházející hvězdičky Jakea Gyllenhaala (Den poté, Půlnoční míle) prohánějí i držitelé Oscarů Chris Cooper (Adaptace, Americká krása) a Jamie Foxx (Ray, Collateral).

"Když si vzpomenu na válku v Zálivu, vybavují se mi záběry, na nichž miniaturní bombičky likvidují miniaturní města. Všechno vypadalo jako hračky a úplně bez života. My jsme se té válce snažili život vdechnout tím, že ji nahlížíme z pohledu jednotlivce. To ve zprávách chybělo," dodává Mendes.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
K tomuto snímku se nedá nic moc co napsat. Jedná se o poctivé válečné drama,které si vystačí jen s minimem akce. Přesto by Mariňák strčil do kapsy kde jaký starší válečný snímek. Sam Mendes je opět výborný a na snímku to jde znát. Mariňák je dostatečně zábavný a nepostrádá vtip. Svůj lví podíl na úspěchu tohoto snímku nesou hlavně Jamie Foxx a Jake Gyllenhaal,kteří ve svých rolích excelovali.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Velmi dobrý kousek o válce v zálivu, který mi dlouho unikal.. Asi nejlepší herecký výkon Jake Gyllenhaala a to mu bylo teprve 25. Kdyby byl snímek trosku vice "rare" a to ve smyslu jak krvavý, tak syrový byla by to opravdová pecka. Film má hloubku, přesto to není přeamerikanizované a přehnané. Milé překvapení.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jedno z velkých zklamání. Pro mě osobně Mendesův nejhorší režisérský počin. Nezajímavé ze všech úhlů pohledu. Třeba jednou, časem, mi to nějak docvakne. Ale zatím si to neumím představit.


Dodatečné informace

Původní název:
Jarhead (více)
  • NSR Mariňák
  • NSR Jarhead
  • NSR Jarhead - El Infierno espera
  • NSR Jarhead - La fin de l'innocence
  • NSR Jarhead - Willkommen im Dreck
  • NSR Jarhead - Zolnierz piechoty morskiej
  • NSR Máquina Zero
  • NSR Merijalkaväen mies
  • NSR Soldado anónimo
  • NSR Soldado Anônimo
  • NSR Syrriza
Premiéra v ČR:
16. 2. 2006
Země původu:
NSR, Německo, USA
Rozpočet:
72 mil. USD
Tržby:
97,08 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Mariňák je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Mariňák


Podobné


Powered byJustWatch