Adelheid

80%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 372 bodů
7.5
Příběh Čecha a Němky v drsné poválečné době je temný a syrový. Petr Čepek je pro tyto role jako stvořený. ve filmu se toho moc nenamluví, ale to nevadí, atmosféra a hudba dokreslují dobu jako by byl film točen opravdu v roce 45,46. Moc dobrá podívaná, je to ale tak temný film, že bych ho znovu vidět nemusel, proto "jen" 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Další snímek českého Tarkovského. Nějak tak opět jsem mu nedokázal plně podlehnout, i když ke konci je to vážně velmi silné a působivé.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Nečekal jsem, že Adelheid takhle protrpím. Chyba bude asi na mém přijímači, protože 86% tady asi nemá tenhle snímek náhodou. A ikdyž asi chápu, co tímhle filmem chtěl básník říci, tak ve výsledku jsem tohle Vláčilovo dílko prostě moc nepobral..4/10
Fingon
16 886 bodů
6
Tak nevím, jestli jsem se moc namlsal Údolí včel a Markety Lazarové (každého jiným způsobem, k čemuž vrchovatě napomáhala hudba Zdeňka Lišky), nebo mi Adelheid prostě nesedla...
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Přestože geniální Franta Vláčil stihl vinou bolševických antimyslitelů, kteří považovali za kvalitní film maximálně dokument o Stalinově návštěvě v kadeřnictví, natočit jen několik málo opravdu vrcholných děl, tak po zhlédnutí Adelheid ho můžu bez bázně a hany považovat za nejlepšího československého filmaře vůbec (snad kromě Formana). Lazarová je sice pořád úplně někde jinde, ale tenhle psychologický majstrštyk by se měl povinně promítat jak všem studentům filmových škol, tak i obyčejným středoškolákům předtím, než se zúčastní česko-německých seznamovacích kurzů. V utužení vztahů jim to sice dvakrát nepomůže. ale chlapci alespoň poznají, že pěknou Němkou se nesmí nechat oblbnout... :) Ale teď vážně - pokud stejně jako já obdivujete naši kinematografii 60. let, tak tohle výborné, ukázkově gradující drama vás přinutí, abyste ji obdivovali ještě mnohem více. Skvělá, opravdu skvělá práce..
bayern
13 716 bodů
6
Velmi syrový snímek s hvězdným Petrem Čepkem,dobrá režie a kvalitní scénář dal ve své době vzniknout tomuto českému klasickému klenotu.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Pan Vláčil je pro mě sám o sobě fenoménem české kinematografie a když se tento fenomén spojí s fenoménem Petr Čepek, pak vznikne klenot jakým Adelheid bezesporu je. Mistrovská režie a mistrovské herectví, kterým stačí komorní kulisy.
kawa
3 388 bodů
7
Dramatický příběh po konci války, do malého městečka, a sídla Němců se přistěhuje mladý poručík ze skotské anabáze. Ten se zamiluje do dcery místního fašisty, který je v Olomouci pověšen. Fašistova dcera dělá vojákovi nejen služku. Nakonec zabrání k vraždě poručíka vracivším se bratrem. Průměrný námět, kde je výraznou osobností jen Jan Vostrčil.
miza
miza
2 336 bodů
9
Skvělý Petr Čepek a vynikající film.