Poslední údolí

76%
Poslední údolí
Plakát traileru
Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odc…



Pete69
Pete69
29 761 bodů
8.5
Film se odehrává za třicetileté války v Evropě a těchto snímků je jako šafránu.. Příběh vojáků a obyvatel vesničky v Alpách, které se válka zatím vyhýbá je téměř dokonalým koktejlem akce, náboženského dramatu, romance a dobrodružného historického filmu. Snímek syrově odhaluje těžký život tehdejších obyvatel, ukazuje na zbytečnost náboženských sporů, lehce se dotýká též čarodějnických procesů, které byly na vzestupu.. prostě skvělý film, který ovládl hlavně Michael Caine, který byl ve filmu přirozený a jeho výkon byl skvělý.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
O náboženském fanatismu bylo natočeno mnoho snímků a tento je jeden z nich. V městečku nedotčeném třicetiletou válkou se sejdou lidé z řad protestantů a katolíků. Mezilidské vztahy tak dostávají pořádně zabrat. Bůh je hlavním tématem všelijakých událostí a sporů, nad kterými ateista jen kroutí hlavou, čeho všeho jsou lidé schopni. Tvůrci nic neponechali náhodě a ihned diváka vsunují do patřičné atmosféry všudypřítomné nejistoty. Sociální procesy během vlivů náboženského fanatismu, s úmyslem infiltrace doposud harmonické uzavřené komunity městečka, poukazují na nejistotu správného rozhodnutí v zájmu hrozby druhého. Co je správné a co špatné? A v jakém zájmu a proč? Silné téma odehrávající se na jednom místě v době válečného temna roku 1641. Nejen po vizuální stránce snímek uchvátí ve své přímočarosti daného tématu. Je to hodně syrový a dá se říci až odpudivý film. Tohle by nechtěl zažít nikdo. Prim na to všem má samozřejmě filozofie, která může být pro někoho složitější ke správnému uchopení myšlenek a následujících činů. V tom je ale právě to pravé kouzlo dnes poněkud nepochopitelných skutků lidstva v zájmu Boha i bez něj. Tedy bez ohledu na to, na které straně kdo je. Nelze jinak, než toto doporučit a to nejen kvůli, řekněme, intelektuálního cvičení. Obzvlášť, když si tu zahráli Michael Caine a Omar Sharif. O to víc stoupá přitažlivost tohoto filmového počinu.
p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
9.5
James Clavell je zkrátka třída. Mezinárodní obsazení, výprava nemusela být tak složitá, ale co si pamatuji člověk se doopravdy ocitl ve třicetileté válce. Michael Caine, Omar Sharif perfektní výkony. Banda žoldáků brutální, život taky. Vřele doporučuju.

Dodatečné informace

Původní název:
Az utolsó völgy (více)
  • Velká Británie Poslední údolí
  • Velká Británie Az utolsó völgy
  • Velká Británie Das vergessene Tal
  • Velká Británie El último valle
  • Velká Británie I koilada tou misous
  • Velká Británie Intikam kilici
  • Velká Británie I teleftaia koilada
  • Velká Británie Last Valley, The
  • Velká Británie La vallée perdue
  • Velká Británie L'ultima valle
  • Velká Británie Viimeinen laakso
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
11 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné