Big Lebowski

81%

Komentáře a recenze 34

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Pro mne nejlepší snímek od dua Joel Coen - Ethan Coen. Vše je tak jak má být a funguje to na jedničku. Skvělý scénář tak nabízí spoustu legendárních hlášek a scén. Herci zvoleni na jedničku a především pro Jeffa Bridgese se jedná o jeden z nejlepších filmů kariéry.
Pete69
Pete69
29 737 bodů
8
Ležerní až flákačská komedie na vážné téma. Jeff Bridges to celou dobu držel v naprosto bezstarostném duchu a John Goodman, který svou cholerickou povahou neustále prohluboval problémy byl také skvostný. Dobrá režie, kamera...prostě vyspělá komedie..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Když jsem podle Lebowského a Farga posuzoval Coeny, měl jsem je zásadně míň rád, než když jsem teď viděl i jejich lepší filmy. Na Lebowského se tedy už tolik nezlobím a prostě si ho užívám coby příjemnou komedii.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Kult. Scénář. Soundtrack. Bridges. Bílej Rusák. Nejlepší Coeni.
muzz
muzz
18 035 bodů
10
Všichni skvělí, herecká elita, navíc moji oblíbenci. Celý film je vtipný od začátku do konce, skvělá hudba, a dokonce ve filmu nechyběl ani bobr (Maude Lebowská). Vypsaný šek na 67 centů za kefír v sámošce na začátku filmu mluví sám za sebe. Teď už jen čekám, kdy mi Jackie Threehorn nabídne nějakou menší roli, vzal bych třeba roli nějakého experta :)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Komedie o kuželkách je variací na chandlerovské romány a patří mezi typické „Coenovky“, pro které je mají rádi miliony diváků po celém světě. Po veleúspěšném nezávislém Fargu, které dalo filmovým investorům jasně najevo, že i nezávislí bratři Coenové mohou mít našlápnuto ke komerčnímu úspěchu, se mohl zrodit Big Lebowski disponující hnedle dvojnásobným rozpočtem. Snímek obdržel spíše smíšené recenze a přiznejme si, že zvláště kvůli tomu, že se jednalo o první projekt po skvěle přijatém mistrovském filmu „Fargo“, který slavil úspěch i na Oskarech. Čas však trhl oponou a díky uvedení na DVD a mnohačetným reprízám se totiž pro mnohé stal nedílnou součástí různých domácích party, kterou tento film prostě nezkazí. Minulý týden se bratři Coenové na festivalu v Cannes nechali slyšet, že nemají v žádném případě úmysl se ke svému majstrštyku vracet, přestože si o pokračování fanoušci neustále píší. Já zastávám stejný názor.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem si uvědomil, jak kreativním a chytrým stylem humoru Big Lebowski disponuje. Scénář se zdá být jen propagací mnoha úžasných herců, kteří se předhánějí v bizarnosti a přepálenosti svých kreací, ale chyba látky.. Děj je přímo nabušený k prasknutí tolika výbornými gagy, nenápadně naznačovanými či potenciálními zvraty a jedinečným parodováním řady zažitých vyprávěcích postupů, přičemž si dokonale zachovává svou vlastní osobitou tvář a hlavně nepřestává překvapovat - málokdy jsem tak hmatatelně z filmu cítil tu čirou radost z vyprávění, z vytváření vtipných replik či oslích můstků nebo z vedení samotných herců, jejichž výkony si opravdu žádají vlastní sáhodlouhý komentář. Jeff "Dude" Bridges se jednoznačně posouvá mezi mé nejoblíbenější filmové postavy, John Goodman ho bravurně doplňuje a chvílemi se vehementně hlásí o slovo také Philip Seymour Hoffman, který má svou nejzábavnější roličku v životě. O úžasně vynalézavé kameře či prďáckém soundtracku se pak netřeba vůbec bavit, to je u Coenů ceněná samozřejmost..
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Mazec komedie, hlášky, humor. Prostě ''vkusné''
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Příběh dvou mnohoznačně velkých kamarádů, kde jeden je úplnej magor a druhej zase docela naivní, ale platí, že oba jsou to poněkud trosky. Hlavní z dvojice Jeff Lebowski je naprostá troska, která pohrdá životem a celý dny se válí nebo hraje bowling. Je tak línej, že i oblíct si něco více než župan je náročný. Film, který i tu svoji ujetou stránku přepálil. Příběh s únosci sice má nějaký náboj, ale vlastně jako všechno ve filmu je v závěru totálně pohřbenej. Přestože jejich neustálé vzdychání nad životem, ale i zároveň neustálé frajerství, má něco do sebe. Pořád se neubráním tomu, že mě jejich život vnitřně zkrátka se*e! Herecké výkony jsou fajn, dva kapustňáci, kteří dokáží správně pozvednout náladu, ALE mě tihle osvícení prdi prostě jsou proti chuti. Výsledkem tak je potvrzení mého pravidla s bratry Coeny, tedy jednou nahoře a jednou zase dole. Tudíž už se těším na příští kousek. 65%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Coeni se nedají nemilovat. Oni mají tak specifický filmařský cit, kterým prezentují nefilmové vyprávění filmovými postupy na nejvyšší možné rovině. Nevyzpytatelnost na každém kroku je skrze herecky nabušené výkony prezentována v natolik zajímavém vizuálním kabátu, jemuž vévodí komplikovaný příběh, podaný ale v natolik jednoduchém hávu, že i tady musí člověk smeknout klobouk a zatleskat. Jediný problém s Coeny mám v tom momentu, že ačkoliv se vždy neskutečně rád nechám obklopit jejich světem, postavami a naprostým bouráním klišé, nikdy nejsem schopen si je úplně užít, ale jen nehorázně respektovat. EDIT PO PÁR HODINÁCH: Málem bych zapomněl, asi tu máme nejlepší soundtrack všech dob, jen tak mimochodem.