Zápisník jedné lásky

78%
Zápisník jedné lásky
Ve snímku Zápisník jedné lásky předčítá starý muž ze svého vybledlého zápisníku ošetřovatelce (Gena Rowlands) v sanatoriu příběh o jediné ženě svého života. Ve filmu se přenášíme do minulosti a sledujeme životy dvou mladých lidí ze Severní Karolíny, kteří pocházejí z naprosto odlišného prostředí, Allie (Rachel McAdams) a Noaha (Ryan Gosling). Ačkoliv Allie byla vychována v nádherném přepychovém jižanském domě a Noah vyrostl v chudém stavení, na jehož prahu džemovali hudebníci, nic mladé dvojici nezabrání v tom, aby spolu nestrávili jedno nádherné léto předtím než je odloučí nejprve rodiče, a poté první světová válka. Když se vojáci po válce vrátí domů, všechno je jinak. Allie je zasnoubena s úspěšným podnikatelem a Noah žije sám se svými vzpomínkami ve 200 let starém domě, který nádherně restauruje. Když však Allie zahlédne v místních novinách článek o Noahově práci, ví, že ho musí vyhledat a rozhodnout se jednou provždy, zda-li poslechnout své srdce nebo rozum.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Chudý, avšak velice vášnivý mladý muž se horlivě zamiluje do bohaté mladé ženy. Jenomže právě onen sociální rozdíl je propastný problém v jejich vztahu. "Ten mladík není pro tebe!", zazní z úst rodičů dívky. Jako bychom to už neznali. A tak bude jistojistě i předvídatelný celý příběh. Ale jedná se o krásný příběh, který romanticky založeného diváka pohladí a příjemně zahřeje na duši. Avšak pozor, ono to není zase až tak jednoduché, jak to vypadá. Příběh se otevírá v nějakém pečovatelském domě, kde starší muž navštěvuje starší ženu trpící ztrátou paměti, aby jí četl příběh o Noahovi a Allie odehrávající se ve čtyřicátých letech 20. století, který jí má připomenout jejich první dávné společné setkání. A tak tu tedy máme dvě úrovně milostného soužití. Mnohý divák, neoplývající se atmosférou romantismu, si samozřejmě řekne, že je děj plný klišé a vůbec různých nesmyslností, jenomže bez toho by to prostě nešlo. Jednoznačný a jednoduchý děj za použití klasické romantické šablony má v jádru věci jistou dokonalost. Silný milostný příběh dvou zamilovaných lidí, kteří musí projít zkouškou času. A jak je tu striktně ukázáno, ani v tomto na věku vůbec nezáleží. V každém se musí bojovat. A to i v případě lásky, která lidi inspiruje k tomu, aby byli ve svém jádru lepší a překonali velké životní překážky. Jen tak se mohou dostavit jisté zázraky. Je to film, který oplývá ohromnou emocionální silou. Takže kdo si rád u romantických filmů popláče, bude potřebovat víc jak jeden kapesník. A to zcela bez nadsázky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Předem jasná pointa, extrémně romantické. Jako plus ale beru sympatické herce a jistou neulepenou přeslazenost, která z toho udělá životní film pro ženy a snesitelný pro jejich doprovody.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Zápisník jedné lásky je kýč jak bič, ale i červená knihovna se musí umět a při vší úctě k Hollywoodu tahle romance mezi Rachel McAdams a Ryanem Goslingem je to nejlepší, co se v tomhle žánru urodilo za drahná léta. Chápu, že je to vánoční trvalka a rád se podívám.

Dodatečné informace

Původní název:
The Notebook (více)
  • Portugalsko Zápisník jedné lásky
  • Portugalsko The Notebook
  • Portugalsko El cuaderno de Noah
  • Portugalsko Le pagine della nostra vita
  • Portugalsko Les pages de notre amour
  • Portugalsko To imerologio
  • Portugalsko Wie ein einziger Tag
Země původu:
Portugalsko, USA
Čeština:
Zápisník jedné lásky je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch