Frida

74%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Strhující příběh jedinečné osobnosti, pro kterou bylo malířství životním posláním, ale nikoli jedinou možností; fyzický handicap a vyčerpávající partnerství s egocentrikem Riverou, v jehož stínu se odmítala ukrýt před světem, jí sice ukrátilo život, ale pomohlo jí k nesmrtelnosti.
  • skvělá Salma Hayeková (pro roli udělala hodně a stálo to za to)
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Salma Hayek se srostlým obočím, přesto pritažlivá, divoká a nespoutaná. Strhující výkon.. ale ani Alfred Molina nezaostává. Film je hlavně o hereckých výkonech, asi to herce na place bavilo, protože je to opravdu paráda. Pěkně jsou i lokace, autentické prostředí a příběh Fridy samotný. Pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
K naprosté spokojenosti brání přímočarost děje. Taymorová zkrátka nemůže být tak odvázaná jako v Titovi, kterým mě naprosto dostala, a odvázat se může leda při více či méně nápadných citacích Fridina díla (nehraju si na znalce - její práci jsem jen ze zajímavosti zkouknul před filmem). Přesto pěkný zážitek se skvělou Hayek.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Salmino dítě, které si doslova vydupala a ty vavříny za něj sklízí zaslouženě. Přiznám se, že napoprvé na mě ten film moc silně nezapůsobil. O to víc jsem si ho ale vychutnal napodruhé. Hodně silné 4 hvězdy a mám pocit, že další projekce už bude za čistých 5....8.5/10
Fingon
16 886 bodů
8
Knižní předlohu jsem četl asi rok před filmem a musím s lítostí říct, že film jí nesahá ani po kotníky. Na druhé straně... ten King Kong...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Film zachycuje zhruba třicet let malířčina života, takže se pochopitelně hemží postavami, ale i na malém prostoru dokáže většina z nich zanechat velký dojem. Geoffrey Rush jako Lev Trockij je skvěle napsanou a zahranou epizodní rolí, stejně jako Rockefeler Edwarda Nortona. Filmu však dominuje ústřední dvojice – Salma Hayek a Alfred Molina. Jejich výkonu skutečně není co vytknout. Oba navíc prošli dost drastickými fyzickými proměnami, než stanuli před kamerou a výsledek stojí za to. Frida je pozoruhodný snímek, který vás upoutá velmi zajímavou výtvarnou stránkou, výbornými hereckými výkony a pestrým životem hlavní hrdinky, který navíc vychází ze skutečnosti. Pokud máte tento šálek čaje rádi, tak určitě nebudete zklamáni.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
V rozmedzí žaneu celkom slušné skromné dielko ,ktoré uchváti hlavne nadšencov do umenia. O Fridinej tvorbe počas jej života som moc nepočul ,ale myslím si ,že film autenticky dokázal podať informácie pre nezvätených krásy umenia ,ktorí o mexickej maliarke so zrastením obočím ešte nepočuli. Určite je to zaujímavý film a ak chcete okúsiť niečo nového odporúčam.
avenis
avenis
8 056 bodů
9
O Dio mio! Tohle je tak silný film, že pokaždé, když jej vidím, skláním se před sílou osobnosti té ženy. A nezajímá mě, jestli to tak skutečně bylo. Pro mě bude Frida vždycky spojená s vášní Salmy Hayek, s její touhou Fridu přenést na filmové plátno a s její odvahou spojit si obočí a dát té roli vše, doslova vše. (24.3.2021)
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9.5
Nádherná Salma Hayek ve své nejlepší roli (i když teda ten její tanec s hadem v Od soumraku do úsvitu taky není špatný:-)), kde jasně dokázala, že není jen hezká holka, ale že má taky něco v hlavě a v srdci. Životopisná role bolestí zkoušené malířky Fridy Kahlo jí skvěle sedla a divák bez problému uvěří, že se tahle zvláštní umělkyně mohla stát osudovou ženou pro muže jako Diego Rivera nebo Lev Trockij. Barvitá podívaná plná obrazů, vášně, hudby a revolucionářských myšlenek. Člověk si připadá, jako kdyby tam s nimi byl. A občas dokonce jako kdyby byl na okamžik i samotnou Fridou.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
8
Sice se mi to moc líbilo a soudě podle reakcí divaček, jde o výjimečně povedený film určený současným emancipovaným, ale stále romanticky založeným ženám. Nicméne Salma Hayeková je na tuto roli stále příliš krásná, historicko politické pozadí celého filmu dost plytké a zabalené do mnoha klišé "malířských filmů".