Bojovník

66%
Bojovník

Raphael má indiánské předky, ale to mu v životě ještě nikdy nepomohlo. Právě ho propustili z vězení a ke sklence něčeho ostřejšího má rozhodně blíž, než k novému zaměstnání, což s početnou rodinou na krku není zrovna ta nejlepší kombinace. Šance Raphaelovi svitne s příchodem pana McCarthyho. Nabídka je jednoduchá, lákavá a smrtící. Raphael dostane 50 tisíc dolarů na ruku, pokud se nechá umučit před kamerou. Snuff videa jsou poctivý byznys a peníze dostane Raphaelova rodina, spolu s nějakým rozumným vysvětlením o příčině smrti. Se zálohou v kapse tak začíná poslední týden Raphaelova života. Co udělá? Jak utratí peníze? Řekne to někomu?




hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
7
Nadevše stěžejní článek v rámci životopisu Johnnyho Deppa, který si v devadesátkách tak dlouho budoval jméno až dostal důvěru v něco svého.. Bojovník je filmem s fantastickým námětem a jednou poctivou studií člověka a jeho hodnot. Lidská potřeba po lásce a rodině je možná silnější než si připouštíme. Hlavní hrdina Raffael je lump, který po propuštění z vězení cítí, že svojí rodině něco dluží, který chápe, že se už nemůže spolehnout ani sám na sebe.. A tak se rozhodne rodinu za každou cenu zaopatřit... Jednoduchá premisa, kterou si snímek rozpitvává všelijakými nepřímými pohnutky. Vlastně poměrně smutná výpověď o ješitnosti a typicky idealistické představě o americkém snu. Typicky Deppovské ležérní hraní, které ale naprosto žeru. V každé radosti divák spatřuje falešnost navázanou na blížící se tragédii. Peníze nejsou nejvíce za žádnou cenu, ale takovéhle sebeobětování je vskutku pozoruhodné.. Škoda, že vedle hlavní existencionální linky nás tvůrci pokouší napojit i na ostatní postavy a dát iluzi prokreslenějšího fikčního světa.. Zvláštní volba posloupnosti scén a co víc já tam ten tragický závěr potřebuji mít černý na bílém... Jo a ten Marlon Brando je v těch pár scénách kvalitativně těžce jinde než zbytek, který jen sípe po dechu. Vypravěčsky poněkud úmorné, ale v jádru masochisticky poutavé. Ale tohle jsou ty role, za které si jednou budeme Johnnyho připomínat, pokud ten čas už teda nenastal... 70%
avenis
avenis
8 137 bodů
7
No,... tak nevím. Asi my Evropané tohle nejsme schopni docenit. Co my víme o indiánské komunitě víc než že Vinnetou byl ušlechtilý a nakonec všichni, co přežili, skončili v rezervacích se zlomeným duchem... Ne, tento film vypráví něco, co můžeme sledovat jen s pocitem úlevy, že toto není náš problém. Naštěstí. Pak i ta roztodivná nařízení naší Evropské unie vypadají jako drobné lapálie... (13.5.2016)

Dodatečné informace

Původní název:
Brave, The (více)
  • USA Bojovník
  • USA Brave, The
  • USA Il coraggioso
  • USA O Bravo
  • USA O gennaios
  • USA Soturi
  • USA The Brave
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění