Imaginarium dr. Parnasse

67%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Přes všechny problémy a smůlu,která se Gilliamovi během natáčení lepila na paty dokázal natočit celistvý a smysluplný film,který si pohrává s divákovou fantazií. Je zde spousta maličkostí,které mi vyloženě vadily,ale na druhou stranu je zde také spousta hvězd,které ty maličkosti zastínily.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ušlo to... Čekal jsem možná maličko, maličko víc, ale ušlo to. Oproti Kletbě bratří Grimmů je to geniální film, ale takový Brazil nebo 12 opic je úplně jiná liga... Ledger se rozloučil, jak jen mohl, ovšem jeho smrt, která byla vyřešena skutečně nejlépe, tak mohla, přeci jen hází filmu klacky pod nohy a očividně tu něco chybí. Motivace Ledgerovy postavy třeba nejsou vůbec vysvětleny.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Celkem zajímavý film, který si i přes nepřízeň při realizaci nakonec své místo našel a obsazení je velmi příjemné. Gilliam zde pracuje se svou obvyklou ikonografií a finále je rána palicí po hlavě, ale není to vůbec špatné.
lamps
lamps
15 156 bodů
5
Co na tom, že vizuální stránka je tak půvabná a zajímavá, když příběhově je Imaginárium Dr. Parnasse naprosto bezpáteřní podívanou, která po první slibné půlhodince postupně ztrácela mé sympatie, které se zastavily až na bodu mrazu. Alespoň že všechny přítomné hvězdy si svou účast viditelně užívají, i když bych byl tisíckrát radši, kdyby Terrymu Gilliamovi nikdo z nich vypomáhat nemusel a Heath Ledger byl stále mezi námi.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Tak toto bylo opravdu dějové imaginárium. Obyčejné fantasy bez originálního nápadu. Ani plejáda hvězd nezachrání hodnocení. Vážně není v tomto filmu nic, co by stálo za údiv nebo pochvalu.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Gilliam je opravdu pozoruhodný tvůrce, když ho napadne něco tak ujetého, samozřejmě to myslím v tom nejlepším slova smyslu. Dějově to sice není nic extra, ale celkové zpracování a především vizuální stránka je něco úchvatného. K tomu všemu rozhodně napomáhá herecké obsazení, jejichž výkony jsou na velmi vysoké úrovni v čele s Ledgerem (tohohle chlapa je vážně škoda), Deppem a Plummerem. Na 5* to sice není, protože to má pár hluchých míst, a to díky průměrnému ději, ale to zastiňuje fascinující vizuální stránka.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
5
Tenhle film mi nic moc neříká a nebojím se říci, že jsem ho nejspíš nepochopila tak, jak to scénáristé zamýšleli...
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7.5
Zajímavé, několik hlavních rolí, Teryy Gilliam stále stejnou rukou píše kvalitní a zajímavé filmy, i když jim možná chybí zajímavější výtvarné pojetí počátku nového století...
gomacabeza
gomacabeza
451 bodů
8
Terry Gilliam, expert a fanda všech pozemských i nadpozemských podivností, přívrženec vyděděného a na okraji zájmu. Ten, který se zaměřil na vytváření pohádkových světů s nápadně reálnými prvky (Kletba bratří Grimmů), zemí, kde pochopitelně straší a když to nejsou vlkodlaci, jsou to lidé (Strach a hnus v Las Vegas), kteří se rozhodli stát se zvěří, aby tak potlačili bolest a utrpení člověka. Z těchto znepokojivých krajin se občas leckdo snaží vydělit, zachránit a to nejlépe bláhovým (?) únikem do imaginárních prostorů vlastní fantazie. V jeho posledním filmu jsem opět u Terryho doma, neopouštíme již dávno zabydlené, nikoliv však probádané, v takové míře, abychom byli znechuceni a chtěli jej obviňovat z vykrádání sebe sama. A to přesto, že těch styčných ploch je v Parnassovi dosti. Tak jako v „Krajině přílivu“ se tu pracuje s ideou Alenky a světa za zrcadlem. Prostřednictvím (ne)vědomí nesmrtelného vykladače písma má každý vyprahlý odvážlivec příležitost zajet si expresem do vlastní hlavy a podívat se na věci z jiných úhlů. Zažít nevšední dobrodružství své vlastní probuzené a přefouknuté představivosti. To všechno bez užití jakýchkoliv syntetik, stoprocentně čisté! Skvělá myšlenka, jen ji umět prodat, ale jak když jste divný, out, na okraji, když jste „Král rybář“, vyšinutý, třeba jen tím, že jste zůstal uvízlý trčet v jiné době a nejde se hnout. Z té letargie vás občas vyburcuje fakt, že vaše skvostná, kypící dcerunka už nedokáže předstírat dvanáct a o své se hlásí ďábel, se kterým neustále prohráváte. A to, i když to tak někdy nevypadá.
Stanulda007
Stanulda007
244 bodů
6.5
tůten filmek není pro technokratické dementy. Není ani pro diváky siláckých adventur. Ten je pro tvorečky, jejichž mysl se vznáší v mezaninu mezi 13. a 14. patrem. Sláva Fantazii! Tentokrát podpořené příběhem sahajícím do pekelných hlubin až k neodolatelnému a neporazitelnému maestro Devil. Gilliam o tomto snímku říká: "Mám takové podezření, že je to můj nejlepší film." Bez výhrady souhlasím. Je mnohem suverénější než Král rybář, mnohem poetičtější než Brazil a dalece převyšuje i 12 opic. Je nádherný. Mysteriózně naléhavý a mrazivě hořký. A tři podoby zesnulého Ledgera - geniální počin. Není nic, co bych mohl filmu vytknout. Miluji ho. Five stars aren't enoug.