Indiana Jones a Království křišťálové lebky

72%

Zajímavosti 89

  • První klapka padla na ranči Ghost, severně od Santa Fé ve státě Nové Mexiko. Potom se přesunulo na vylidněnou poušť a do Demingu, kde hangáry letecké základny z druhé světové války sloužily jako lokace pro úvodní scény. Z Nového Mexika se pak produkce přesunula na Marshallovu univerzitu. Pro první tři díly byly interiéry univerzity natáčeny v Londýně a exteriéry na Pacifické univerzitě v Kalifornii. Pro čtvrtý díl byla využita prestižní univerzita v Yale. Nejdůležitější a nejnáročnější scény se odehrávaly v neproniknutelné džungli peruánských deštných pralesů. Indyho dobrodružství začíná v malém městě Iquitos, přezdívaném "brána do Amanozie". Je to místo na rozhraní civilizovaného světa a drsné džungle. Natočit staletou nedotknutou džungli se ukázalo jako velký problém. Filmaři hledali v Mexiku, Guatemale, Jížní Americe i Portoricu. Nakonec ji našli na severojižní Havaji. Většina scén byla pak natočena v kalifornských filmových studiích.
  • Celá "rodina" se nesešla ani za kamerou, stařičkého a napůl slepého kameramana původní trilogie Douglase Slocomba nahradil Stevenův nynější spolupracovník Janusz Kaminski (musel mnohokrát shlédnout starší díly, aby věrně napodobil Slocombův styl). Nedostavil se ani kaskadér Vic Armstrong, protože právě natáčel Mumii 3 a neobjevil se ani obrovitý Pat Roach, který hrál ve všech třech předchozích filmech (fašistu rozsekaného vrtulí, indického dozorce v dole, německého vojáka u vzducholodi) a důvod? V roce 2004 zemřel. A nedorazil ani představitel Marcuse Brodyho, muzejní kurátor a dlouholetý Indyho přítel. Jelikož jeho představitel Denholm Elliott v roce 1992 zemřel, Indy má v "Království křišťálové lebky" nového rádce, dobrého kamaráda ze studií a současného kolegu na Marshallské univerzitě, děkana Charlese Stanfortha. Ztvárnil jej držitel Oscara Jim Broadbent.
  • Čtvrtý díl měl přivést zpátky Marion, ale i další postavy z minulých dílů. Sláva se ale nekonala, nakonec se objevují pouze na fotografiích. V Indyho pracovně jsou portréty Marcuse Brodyho i Henryho Jonese st., doma mu pak visí na zdech fotky Sallaha a Wilie.
  • Honba za "zaručeně pravým scénářem čtvrtého Indyho" v 90.letech vytáhla na světlo světa i scénář nazvaný Indiana Jones and the Monkey King (resp. Garden of Life). Napsal jej samotný Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter) a Indy v něm měl v Africe pátrat po ztraceném městě a pramenu věčného mládí. Senzace se ale nekonala. Ve skutečnosti pocházel scénář z roku 1984 a měl být původně použit pro třetí díl. Lucas jej však zavrhl jako příliš nerealistický (aby ne, byla v něm například scéna, ve které Indy osedlá nosorožce a vyrazí do boje s německým tankem). Myšlenka s léčivou silou pramene byla později použita pro Svatý grál v Poslední křížové výpravě.
  • Velkou pauzou mezi poslední křížovou výpravou a královstvím křišťálové lebky způsobil chaos v 90.letech s mimozemskou invazí ve filmu Den nezávislosti - 1996. Spielberg s Fordem se stáhli do ústranní, neboť jejich práce na dalším díle byla marná, jak zjistili mimozemšťané už najednou nebyli takovým překvapením. To byla mimo jiné i jedna z věcí, na kterém byl námět filmu postaven, další dvě byly, že záporáci musí být Rusové a Indy se musí oženit. Na první verzi scénáře pracoval od roku 1994 Jeb Stuart a na další byl přizván scénáristický matador Jeffrey Boam (Mrtvá zóna, The lost boys nebo Smrtonosná zbraň 2, 3 a hlavně Indiana Jones a Poslední křížová výprava).
  • Jelikož Harrison Ford už není žádný "mladíček" musel podstoupit několikaměsíční pravidelné cvičení a zpřísnit svůj jídelníček - saláty, ryby, zeleninu.
  • Harrison Ford chtěl většinu kaskadérských scén odehrát sám, což se mu nakonec díky moderním technologiím i povedlo.
  • Na natáčení Spielberg moc nešetřil, rozpočet spolykal 185 milionů dolarů a film vydělal celosvětově mamutích 786 milionů.
  • Velkým překvapením pro Američany byl přístup anglických herců Johna Hurta a Raye Winstonea (Sexy Beast). Zatímco v USA totiž berete roli už jen proto, že film natáčí samotný Spielberg, oba Britové jen poděkovali za nabídku a nechali si poslat scénář s tím, že se rozhodnou. Oba nakonec role vzali a Winstone se hodně podivoval nad tím, že svůj scénář musel po natáčení odevzdat produkci.
  • S velmi rozumným nápadem před natáčením přišel producent Frank Marshall, který prohlásil, že vše bude realistické jako ve starších pokračováních a že digitální efekty budou používány opravdu jen zřídka. Bohužel, tuhle představu mu hned během prvních natáčecích dní "vymlátili" Lucas se Spielbergem z hlavy. Samotný Spielberg během natáčení vyhodil stovky stránek s rozpracovaným storyboardem právě kvůli tomu, že se nenatáčely v reálu, ale ve studiu před modrým plátnem.
  • Conquistador Francisco de Orellana skutečně existoval, pocházel ze Španělska a zemřel neznámo kdy v povodí Amazonky.
  • V Indyho domě můžeme zahlédnout fotky protagonistů z prvních dílů Kate Capshaw, John Rhys-Daviese, Denholma Elliotta nebo Seana Conneryho.
  • Do hliněných kachliček umístěných pod trůny křišťálových koster, tvůrci ze srandy otiskli i obrysy E.T. nebo R2-D2 ze Star Wars.
  • Každý zajíždějící schod, po kterém běží na konci hlavní hrdinové vážil 1300 kilo.
  • Zvedající se mohutné sloupy ze závěru filmu, vážily 9-14 tisíc kilo.
  • Při přípravě scény z tábora ruských vojáků, použili tvůrci tunu umělého listí a klacků.
  • Ve scéně v džungli, kdy Rafan hodí Indymu místo lana hada, použili tvůrci živou pěti metrovou krajtu papuánskou.
  • Bufet Arnie´s je pojmenován podle otce Stevena Spielberga.
  • Studenta v knihovně, kterého málem srazí na motorce Indy s Rafanem, si zahrál syn Toma Hankse Chet Hanks.
  • Igor Jijikine pracoval jako artista v Cirque de Soleil, kde ho objevila producentka filmu Kathleen Kennedy.
  • George Lucas již na premiéře snímku v Cannes prohlásil, že uvažuje o pátém pokračování filmové série. Tentokrát by byl však hlavní postavou Shia LeBeouf a Harrison Ford by měl ztvárnit podobnou roli jako Sean Connery v Poslední křížové výpravě.
  • V sekvenci ze skladiště v Oblasti 51 lze mezi artefakty, které jsou rozsypány na podlaze po rozbití několika beden, zahlédnout i mytickou Mojžíšovu hůl. Její přesná replika byla zhotovena podle hole, s níž vystupoval Charlton Heston jako představitel Mojžíše v okázalém velkofilmu Desatero přikázání z roku 1956.
  • Motiv Křišťálové lebky je pro změnu nostalgickou aluzí na vědeckofantastické snímky let. 50.
  • Hravé a nespoutané hudební téma pro Mutta Williamse svou živelností v jistém směru upomíná na klasické dobrodružné snímky Zlaté éry Hollywoodu s mladými chvástavými hrdiny (viz. Robin Hood), což John Williams ke všemu podtrhl skutečností, že koncertní verze Muttova tématu je na oficiálním soundtracku umístěna pod názvem The Adventures Of Mutt (stopa třetí).
  • Hudební motiv Iriny Spalko je svým temně smyslným film-noirovým nádechem (dráždivý saxofon, vábivé smyčce, harmonické posuny) poctou silným záporným ženským charakterům 40. let. John Williams do jeho koncertní úpravy zároveň nenásilně zakomponoval i v nízké tónině položený cimbál, který svým specifickým hlasem evokuje Irinin "východní" původ.
  • Tvůrci se při pojetí poblouzněného charakteru profesora Oxleye (v podání Williama Hurta) inspirovali postavou Bena Gunna z klasického dobrodružného románu R. L. Stevensona Ostrov pokladů.
  • Marně budete hledat v titulcích mezi aktéry Seana Conneryho, přesto si v nejnovějším Indianu Jonesovi zahrál, a to když vzpomíná Indy na svého otce (Sena Conneryho) a je záběr kamerou právě na fotku Jonese staršího...
  • Tržby v USA za první víkend: 100 137 835 $ (4260 kin). Tržby v ČR za první víkend: 8 341 147 Kč (22 kin). Diváci v ČR za první víkend: 61 285 diváků. Náklady na výrobu: 185 mil. $.
  • Paramount utratil více jak 150 mil. USD za propagaci filmu.
  • Natáčení probíhalo také na Havaji a pro místní ekonomiku znamenalo přínos dle odhadů 22 - 45 mil. USD. Byl to největší filmový projekt na Havaji od natáčení filmu Vodní svět.
  • Paramount sponzoroval auto závodníka Marca Andrettiho v sérii 2008 Indianapolis 500 a jeho závodní oblek byl v designu oblečení Indiana Jonese.
  • Kvůli hurikánu, který se přehnal přes Havaj během natáčení, muselo být natáčení scény souboje ve vodopádu přesunuto do Brazílie a Argentiny a bylo natočeno druhým štábem.
  • Vzhledem k tomu, že Steven Spielberg chtěl být při natáčení v blízkosti rodiny, mimo jiné se natáčela jedna scéna na univerzitě Yale v New Haven v Connecticutu, kde Spielbergův syn Theo v té době studoval.
  • Na scénáři kromě jiných slavných scénáristů pracoval i Stephen Gaghan (Traffic - Nadvláda gangů).
  • V Petrohradu uspořádala po premiéře místní organizace komunistické strany shromáždění, kde její členové protestovali proti tomu, jak jsou v Křišťálové lebce prezentováni vojáci bývalého Sovětského svazu v 50. letech. Film byl označen za krutou anti-sovětskou propagandu, která deformuje historii, a volalo se po zákazu promítání. Znamenalo by to stáhnout rekordních 808 kopií z ruských kin, k čemuž místní distributor samozřejmě nepřistoupí.
  • Předchozí tři díly vznikaly prakticky po celé zeměkouli, ale tentokrát Steven Spielberg odmítl opustit kvůli natáčení americký kontinent. „Všechno bylo tím pádem těžší a dražší, než kdybychom točili v cizině,“ říká George Lucas. „Ale Steven už se jednoduše nechtěl vláčet po světě, chtěl trávit čas doma se svými dětmi.“
  • Reklamní kampaň nebyla nijak velkolepá. Producent a spoluautor série George Lucas dokonce zchladil očekávání fanoušků, aby od čtyřky nečekali zázrak, že je to "jen film, ne druhý příchod Krista".
  • Počet kopií, v nichž byl snímek nasazen do amerických kin, dává na srozuměnou, že přinejmenším ambice na překračování komerčních rekordů tu byly: 4260 kopií pro USA na první týden znamená třetí nejvyšší číslo všech dob. Hned po Pirátech z Karibiku - Na konci světa a pátém Harry Potterovi - přičemž rozdíl činí jen pár desítek kusů.
  • Když je Indy připoutaný k židli a mluví s ním Spalková, dole vlevo na jednom ze záběrů je vidět někdo ze štábu se sluchátky na uších, jak se krčí, aby nebyl vidět. Nepovedlo se.
  • Když je Indy dekontaminován po nukleárním výbuchu, pracovníci používají masky typu M17, které se však začaly používat až v 60. letech.
  • Když Indy a jeho parťáci utíkají po pomalu mizejících schodech, dole na ně čeká voda, ve které se vymáčí. Když ale vstoupí do ztraceného města, jsou úplně suší.
  • Indy při útěku v džípu používá raketomet třídy RPG-7, ten však vznikl až vroce 1961.
  • Když Indy a Mutt dorazí do Peru, Mutt řekne, že umí Španělsky. Když si ovšem později Indy povídá s jeptiškou, musí jejich rozhovor pro Mutta překládat.
  • Indy opět vyřkne varování "Ničeho se nedotýkej". Zaznělo i ve všech třech předchozích dílech.
  • V jedné scéně na Indyho někdo míří pistolí Glock. Ta se ale vyrábí až od roku 1963.
  • Do Peru letěli Indy a Mutt letadlem společnosti Pan American. Ve filmu je to však ruský stroj Antonov AN-2. Ten u Pan-Am nikdy nepoužívali.
  • Ve scéně kdy Indy a a Mutt letí z Peru do USA, je možné na mapě Střední Ameriky vidět zobrazený stát Belize. Ten se ale až do roku 1973 jmenoval Britský Honduras.
  • Indyho syn Mutt jezdí na motorce s přední kotoučovou brzdou a moderními ovladači. Jeho harley mohl být vyroben nejdřív v roce 2000.
  • Děj filmu se odehrává v roce 1957 na Americké vlajce je však 50 hvězd. Aljaška a Havaj se státy USA staly až v roce 1959 takže hvězd mělo být 48.
  • Čtvrtý díl Indiana Jonese je zároveň prvním snímkem, v jehož hudebním doprovodu byl jako rovnocenný ke klasickému orchestru užit elektronický nástroj Continuum Fingerboard - a to v motivu Křišťálové lebky ("The Crystal Skull Theme").
  • Vodopády, které Indy sjíždí v obojživelném vozidle v Peru, jsou ve skutečnosti vodopády Iguaçu na řece Paraná na hranicích Argentiny a Brazílie.
  • Film drží rekord v počtu kopií jediného filmu společnosti Paramount Pictures – cca 12 tisíc.
  • Harrison Ford přesvědčil Davida Koeppa, aby vymyslel víc vtipů a narážek na Indyho věk, aby tím pomohl zmírnit "americkou paranoiu ze stárnutí". Také si odmítl obarvit vlasy s tím, že Indyho kouzlo není v jeho mládí, ale v jeho představivosti, důvtipu a nápaditosti.
  • "Kung-fu Aztékové", kteří napadli Indyho a Rafana na pohřebišti nejsou takovou historickou chybou, jak by se mohlo zdát. Inkové v Peru v době před kolonizací praktikovali bojové umění známé jako "Rumi Maki", které je v literatuře překládané jako "Tvrdé ruce"
  • Obojživelné vozidlo je Ford GPA z roku 1942. Během druhé světové války jich bylo firmou Sparkman & Stephens Inc. vyrobeno přes 12 tisíc. Spousta z nich byla poslána do Ruska jako část programu Lend Lease.
  • Ve scéně na univerzitě Marshall College jsou na tabuli vidět obrázky kamenů Sankara z filmu Indiana Jones a chrám zkázy, spolu se jmény několika osob propojených s kameny.
  • Film byl do kin dodán v krabici uzamčené číselným kódem, který byl rozeslán až v den premiéry. Krycí jména byla "Band Wagon" nebo "Turbo".
  • Jde o první Spielbergův film od E.T: v roce 1982, který byl promítán na festivalu v Cannes.
  • Plakát k filmu nakreslil Drew Struzan, který měl na starost plakáty i k minulým dvěma dílům. Inspiroval se hlavně plakátem k Dobyvatelům ztracené archy, který vytvořil Richard Amsel, který zemřel v roce 1985.
  • John Hurt si chtěl před podepsáním smlouvy pořádně přečíst scénář. Prý slyšel o hercích, kteří se upsali Spielbergovi bez přečtení scénáře s tím, že "Spielberg,, ten BŮH, to bude natáčet!". Hurt na to reagoval: "Víte, já chci mít alespoň nějaké informace, i když to má na starosti Bůh." Tvůrci mu poslali scénář do Londýna, kde ho Hurt obdržel ve tři odpoledne a v osm večer už zasel letěl zpátky do Los Angeles.
  • Scénárista David Koepp si prohlédl všechny předchozí návrhy a dobré nápady z nich ponechal. Snažil se, aby film neodkazoval bezúčelně na předchozí filmy a aby nevytvořil nic ve stylu "fandovského scénáře". Také počítal s tím, že Indy musí být mnohem starší a chtěl docílit mixu dobrodružství a komedie jako v prvním díle, aby byl film méně temný než díl druhý a méně komediální, než díl třetí.
  • Do filmu byli kvůli autentickému přízvuku obsazeni Rusové do rolí sovětských vojáků.
  • Steven Spielberg úmyslně nepoužil při natáčení digitální materiál, se kterým se tolik kamarádí George Lucas. Ten ovšem po shlédnutí Stevenovo rozhodnutí schválil a dodal, že "to vypadá, jako by to bylo natočeno 3 roky po Poslední křížové výpravě, nikdy byste nepoznali, že mezi natáčeními je 20 let."
  • Spielbergův zájem na natočení dalšího Indyho byl podnícen jeho synem v roce 200, kdy se ho zeptal, kdy konečně natočí zbývající dva díly.
  • Původně měl Indy bojovat opět proti bývalým nacistům, ale Stevenu Spielbergovi to nepřišlo rozumné po jeho režii Schindlerova seznamu a Harrison Ford prohlásil, že už "nacisty úplně vyčerpali". George Lucase pak napadlo, že období padesátých let minulého století by se mohlo nějak vztahovat ke studené válce. Když zjistit, že Jozef Stalin se zajímal o křišťálové lebky, okamžitě se stali zloduchy sověti.
  • George Lucas věnoval pozornost křišťálovým lebkám už během produkce seriálu Mladý Indiana Jones, v epizodě, kde se v malé cameo roli objevil Harrison Ford. Zdálo se mu, že lebky by mohly být stejně silným ústředním předmětem, jako Archa úmluvy. Stevenu Spielbergovi a Harrisonu Fordovi připadalo Lucasovo pojetí kultu křišťálových lebek moc podobné předchozím filmům a dva roky strávili přepracováním příběhu v přijatelnější.
  • Aby se Harrison Ford ve svých 64 letech opět dostal do formy, strávil tři hodiny denně v tělocvičně, přešel na vysokoproteinovou dietu složenou z ryb a zeleniny a dostal se díky tomu do takové formy, že mohl sám dělat většinu kaskadérských kousků ve filmu. V dobré formě se ovšem udržoval průběžně, protože doufal, že jednou natočí všech pět dílů Indiana Jonese, které byl plánovány v osmdesátých letech. Steven Spielberg se nechal slyšet, že byl velmi mile překvapen Fordovou kondicí a že nebyl rozdíl v jeho formou mezi natáčením třetího a čtvrtého dílu.
  • Shia LaBeouf podepsal smlouvu na film v dubnu 2007 a byl touto nabídkou tak nadšený, že si ani nepřečetl scénář. Během přípravy na svoji roli opakovaně sledoval všechny předchozí díly Indiana Jonese a přibral 7 kilo svalové hmoty.
  • Oficiální název filmu oznámil Shia LaBeouf při svém vystoupení na MTV Video Music Awards 9. září 2007.
  • Steven Spielberg a Dan Bradley kreslili při plánování akčních scén klasické storyboardy. Výjimkou byla honička na motorce, která vznikla improvizací, když už animátoři měli práci hotovou.
  • O napsání scénáře byli požádání mimo jiné i M.Night Shyamalan a Tom Stoppard. Kvůli scénáři Franka Darabonta, který se nelíbil Georgi Lucasovi, byl projekt opět odložen v dubnu 2004. Údajně se Lucasovi nelíbil Darabontův úmysl začlenit do děje Indyho bratra, který měl být taktéž syn Indyho otce, kterého hrál v Poslední křížové výpravě Sean Connery. Proslýchá se, že bylo pro tuto roli počítáno s Kevinem Costnerem. Média tvrdí, že Darabont byl Lucasovým rozhodnutím velmi zklamaný.
  • Film zarobil za prvých 5 dní premietania celosvetovo 297 536 434 dolárov. Len v amerických kinách zarobil 151 081 072 dolárov, čo ho radí na 5. miesto v rebríčku "film s najväčšími tržbami za prvých 5 dní".
  • Když Jones s Muttem dorazí do Cusca v Jižní Americe, Mutt (Shia LaBeouf) si v ruce mezi prsty hraje s opravářským klíčem. Tento "sport" se nazývá Pentrix a provádí se většinou s propisovací tužkou.
  • Steven Spielberg vyvinul veškeré úsilí, aby se obsah filmu udržel v tajnosti. Francouzskému listu Le Journal du Dimanche řekl, že scénář nechal celý přečíst jen několika hlavním hercům. Mimořádná opatření pak podnikl i v laboratořích, kde se film zpracovával. Do světové premiéry filmu v Cannes jej vidělo jen asi třicet lidí.
  • Film otevíral filmový festival v Cannes v roce 2008. Promítání se zúčastnilo více než dva tisíce novinářů z celého světa.
  • Odhaduje se, že první upoutávku na Království křišťálové lebky, která si odbyla svou světovou premiéru 14. 2. 2008, shlédlo během prvního týdne více než 200 miliónu lidí.
  • Natáčení trvalo 79 dnů.
  • Skoro celý snímek vznikl na území USA, natáčelo se např. v Novém Mexiku (mj. i na vojenské základně v Roswellu) nebo na Havaji.
  • Na desce krbu v Indyho domě je fotografie Willie Scottové, tak jak byla k vidění v úvodu druhé části série.
  • Jméno LaBeoufovi postavy Rafana (v orig. znění Mutt - pouliční směska, vořech) Williamse je navázáním na "Indyho" tradici pojmenovávat některé hlavní postavy série ve spojitosti na psy.
  • Indyho zmínka o tom, že v mládí jezdil s Pancho Villou je odkazem na seriál Mladý Indiana Jones. Hned úvodní epizoda pojednává právě o této kapitole Indyho života.
  • Oblečení, a vizáž vůbec, postavy Shia LaBeoufa je takřka přesnou kopií kostýmu Marlona Branda z filmu Divoch (1953). Liší se od něj pouze v tom, že Marlonova kožená bunda měla mosazené zipy a cvočky namísto pochromovaných.
  • Seanu Connerymu byla nabídnuta cameo role Henryho Jonese staršího, ale on se slovy že si užívá důchodu odmítl. George Lucas později řekl, že ve výsledku je neúčast Conneryho přínosem, protože publikum by zklamalo, že se neúčastní samotného dobrodružství. Harrison Ford na toto téma zažertoval, že už je tak starý, že by v klidu mohl hrát svého vlastního otce a tak Sean Connery není potřeba.
  • Koordinátor kaskadérů Vic Armstrong, který pracoval na všech třech předchozích filmech o Indiana Jonesovi, se nemohl zůčastnit natáčení tohoto filmu, protože pracoval na projektu Mumie: Hrob Dračího císaře, a nahradil ho tedy Dan Bradley. I přesto se však Steven Spielberg a Vic Armstrong setkali a prodiskutovali spolu některé akční scény nového Indyho. Stalo se tak při natáčení filmu Válka světů.
  • Producent Frank Marshall zmínil, že film se bude natáčet stejně jako přechozí tři díly s kaskádery, počítačové efekty chtěl použít jen v případech, kdy by to bylo nezbytně nutné.
  • Předtím, než bylo filmu vybráno jméno ‘The Kingdom of the Crystal Skull’ bylo zvažováno i mnoho jiných názvů, například 'The City of Gods’, ‘The Destroyer of Worlds’, ‘The Fourth Corner of the Earth’, ‘The Lost City of Gold’, anebo ‘The Quest for the Covenant’.
  • Kameramana Douglase Slocomba (95 let), který natočil všechny předchozí části, vystřídal Janusz Kaminski - točí tak už jedenáctý Spielbergův film.
  • Již čtvrtá spolupráce Davida Koeppa (scénář) a Stevena Spielberga.
  • První ukázka byla vypuštěna ve dvou verzích. Americké zcenzurované, ve které je záběr na americkou vlajku (vlajka je tam ve spojení s datem premiéry kdy je v USA významný den) a s vyretušovanými zbraněmi mířícími na postavy. Stalo se tak z důvodu, aby mohla být přístupná všem, jelikož byla uvedena před rodinným filmem Kronika rodu Spiderwicků. Mezinárodní verze je v podobě v jaké by měl být i výsledný snímek, tak jak půjde do kin.