Balada o Cable Hogueovi

72%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Klasický western. Jedno z vrcholových děl Sama Peckinpaha a opus magnum Jasona Robardse v titulní roli. Starý hraničář Cable Hogue, na pokraji sil po přepadení a několikadenní cestě pouští bez kapky vody, náhodou najde pramen; za posledních pár dolarů si koupí licenci a dva akry půdy s pramenem. Vybuduje zázemí a osvěžovnu pro projíždějící pasažéry dostavníků, ale uvázat se nechce: ačkoliv se zamiluje do milé a hezké prostitutky Hildy, má na tomto světě ještě jeden úkol: pomstít se dvěma pistolníkům, Bowenovi a Fairchildovi, kteří ho okradli a opustili v poušti.
  • výborné herecké obsazení
  • skvělá erotická "koupací" scéna Hoguea s Hildou uprostřed pouště
  • nádherná ústřední melodie Butterfly Mornings and Wild Flower Afternoons :-) - a vůbec skvělý soundtrack
Fingon
16 886 bodů
10
Viděl jsem pouze asi polovinu filmu, ale ta byla tak úžasná, že nemůžu jinak. Na toho Peckinpaha si budu muset dát pozor...
Klajnik
Klajnik
8 584 bodů
6
Westerny, které mám rád, mám rád i díky tomu, že v nich romance nemá místo, což mi je po stovkách a stovkách filmů, kde romance je, aby si tam něco našly i holky, příjemné. Zde však romance význam hraje a vůbec mě nestrhla. Na druhou stranu mi ani nijak nevadila (snad až na samotný závěr). Film se přitom rozjede opravdu dobře. ZÁPLETKA: Cable Hogueovi je zrazen svými společníky a ponechán napospas v poušti. Po čtyřech dnech se mu však podaří najít vodu a protože se voda nachází poblíž cestovní trati, tak se rozhodne vybudovat si na tom živobytí. Protagonista je docela prostý muž, mrzout ale sympaťák. Peckinpahův pohled na divoký západ je zde mnohem vlídnější - ostatně "balada" v názvu to docela vystihuje. Jeho Divoká Banda (1969) je však mnohem lepší film - a to nikoliv proto, že se tam hodně střílí, nýbrž proto, že je obsahově bohatší, údernější, soudržnější... Je však také drsnější, násilnější, podstatně pesimističtější. Balada o Cable Hogueovi je takový feel good western. Film příjemně uteče, ale samotný závěru film dost shodí, protože se v něm odehraje něco, co mi přišlo příliš nepatřičné: Cablova milá, Hildy, se vrátila, protože boháč, kterého si vzala poté, co Cablea opustila, zemřel a zanechal jí jmění. Vrátila se tedy do pouště za Cablem, kterej se rozhodl nechat podnik muži, který ho na začátku filmu zradil a odjet s Hildy do New Orleans. Cable byl přitom člověk, který netoužil žít ve městě, protože tam nebyl nikým. V poušti vybudoval podnik. Láska však hory přenáší, že... Nasrat. Snad byl tenhle náhled na western až příliš vlídný. Na druhou stranu - ono to stejně nedopadne. Krátce nato se z malého kopečku rozjede auto, před které Cable naběhne a snaží se ho udržet. Nechápu proč. Scénář ho asi potřeboval mrtvého a nikoho asi už nebavilo si lámat hlavu s tím, jak k tomu dojít. Cable tedy upadne a auto mu přejede přes nohy. Nejdřív jsem si říkal, že asi dobrý. Ostatně byl na písku. Cable se však nebyl schopen postavit. Divák si tedy říká: "Aha. Tak ho to asi bolí a bude muset pár dní ležet." Pak ale nastane střih a pozůstalí opouští místo Cablova hrobu. Závěr je na můj vkus příliš sračkoidní a výsledný dojem z filmu mi dosti zkazil. 90% stopáže však bylo velmi fajn.
martin2560
martin2560
549 bodů
8
Jeden z nejpohodovějších westernů které jsem viděl.Komedie, akční, dobrodružný, romantický....všechno dohromady ....a hezky to spolu funguje.Premyslite jestli to vůbec je western....Je to parádní film na volný večer a na dobrou náladu.