Mongol - Čingischán

66%
Mongol - Čingischán
Mongol - Čingischán

Byl zrozen k vítězstvím. Ovládal polovinu tehdy známého světa, sjednotil Mongolsko, dobyl tisíce let trvající okolní říše, podmanil si Čínu a jeho vojska se zastavila až v Evropě. Čingischán byl jedním z nejúspěšnějších vládců a vojevůdců světa, ale jeho životní příběh začal prostě - světový stratég, vladař a politik vyšel z nuzných a neuspořádaných poměrů; bylo to na sklonku 12. století uprostřed Mongolských stepí v jedné z mnoha vesnic suverénně ovládaných rodinnými klany, které soupeřili mezi sebou.

Devítiletý Temudžin odjíždí v doprovodu svého otce vybrat si nevěstu do vesnice, se kterou má jeho rodina nevyřízené účty. Nejenže Temudžina cestou do vesnice okouzlí při jedné jejich zastávce o něco starší Börte, která bude mít na jeho další život až magický vliv, ale otec je později v cíli jejich cesty zákeřně zavražděn. Mladého chlapce jeho vlastní lidé zradí, neuznají za chána a i s jeho rodinou je nechávají napospas osudu. Nový pán klanu se Temudžina nepřestane bát a pokouší se ho zabít. Temudžin se mu zatím nedokáže postavit, ale také mu nedá příležitost, aby se ho jen tak zbavil, a utíká do stepi. Právě tady se zrodil tvrdohlavý bojovník, který si umí naklonit Bohy a v samotě nachází rovnováhu a odvahu vymykat se tehdejšímu společenství.

Když Temudžin dospěje, odjíždí si pro Börte a společně začnou pomalu budovat svůj domov. Na cestě ke spokojenému životu je ale spousta překážek a pár je několikrát násilně odloučen. Temudžin projde mnoha krvavými bitvami, je prodán do otroctví, ale vždy se dokáže zase postavit na nohy a vrátit se na cestu k vysněnému cíli - stát se chánem všech Mongolů, stát se Velkým Chánem, Čingischánem.

Velkolepě koncipovaný film diváky zavede do mongolských a kazašských stepí, i magických čínských měst a klášterů. Vyvolává údiv nad schopnostmi muže, který vzešel z národa kočovníků, ovládnout starodávné říše, aniž by zničil jejich kulturu a náboženství. Temudžinovo dětství líčí jako neustálý zápas o holý život, ve kterém může obstát jen opravdu výjimečný člověk. Režisér Sergej Bodrov v tomto strhujícím filmu překračuje hranice hned několika žánrů a nabízí silnou romanci, historické bitvy, mytologický podtext a především neuvěřitelně pečlivě připravenou podívanou.




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Trošku prazvláštní děj. Kdyby to byl příběh obyčejného mongolského válečníka, neřeknu ani popel. Ale příběh o Čingischánovi si zasloužil lepší scénář. Nějak nechápu kdy a kde se v něm vzaly pohnutky, aby šel dobývat svět. Aspoň tomu se tvůrci mohli věnovat více. Úžasná hudba film pozvedává na 65%.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 110 bodů
8
Nedá mi to, aby neřekl, že ten film není ani tak historický, jako spíš mytologický, a že ty "chyby" a "nedořečenosti" a "divné střihy" jsou prostě součástí mytického vyprávění. Nerad bych se pletl, ale je to natolik systematické, že v tom těžko nespatřovat záměr. (Viz recenze na Aktualne.cz)

Dodatečné informace

Původní název:
Cengiz Han (více)
  • NSR Mongol - Čingischán
  • NSR Cengiz Han
  • NSR Czyngis-Chan
  • NSR Da mo ying xiong
  • NSR Der Mongole
  • NSR Menggu Wang
  • NSR Mongol
  • NSR Mongol - Džingischán
  • NSR Mongol - I alithini istoria tou Genghis Khan
  • NSR Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan
  • NSR Mongol: The Untold Story of Genghis Khan
  • NSR O Guerreiro Genghis Khan
  • NSR Монгол
Premiéra v ČR:
17. 4. 2008
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
NSR, Rusko, Německo, Kazachstán, Mongolsko
Rozpočet:
18 mil. USD
Tržby:
26,53 mil. USD (celosvětově)