Návrat idiota

76%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9
Gedeon rozhodně český filmový trh nezahlcuje svou filmovou produkcí (nepočítáme-li reklamy), ale udržuje si kredit. Po ceněném celovečerním debutu Indiánské léto se mu podařilo přeskočit svou vysoko nastavenou laťku další charakterovou studií. I napodruhé postavil film na výborném prokreslení charakterů svých postav a dopřál jim jistá "prozření" i možnost projevit se ve vyhrocených situacích. I tentokrát je jednou z protagonistek Tatiana Vilhelmová; v roli protihráčky vystřídala Kláru Issovou Aňa Geislerová a vztahový čtyřúhelník doplňují Pavel Liška (tehdy ještě herec brněnského HaDivadla) a Jiří Macháček. Liška svou příležitost ztvárnit prostého a upřímného vnějšího dějového hybatele zdánlivě topornými, ale velmi pregnantními výrazovými prostředky využil bezezbytku a rozpoutal netradiční herecký koncert. Bohužel zároveň stvořil klišé "Liška hraje dobře dementy", což je vůči herci zbytečně omezující. Gedeon a Sláma jsou geniálními ilustrátory maloměstského prostředí a maloměstských figur.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Šustí to papírem až běda, ale jinak jde o docela pěkný film. Jednoduchý, ale i v tom může být síla.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
6
Česká romantická komedie? Těch vychází kvůli velké divácké oblíbenosti a nenáročnosti každoročně tolik, že jde patrně o nejčastější tuzemský filmový žánr, jenže povedená je tak maximálně každá desátá a většina z nich jsou zaměnitelné. Saša Gedeon se pokusí dokázat, že ji umíme natočit.. Návrat Idiota má pořád daleko k těm americkým či britským kouskům, které šlechtí žánr romantických filmů, ale na české poměry jde o solidní pokus.. Především hlavní podíl na úspěchu má ústřední postava Františka coby Pavel Liška, který hraje takového obecního debílka, který ale předvádí docela solidní výkon a má hrozně blízko přirozené figuře.. Čím si vás jeho postava upoutá je ta jeho až romantická naivita, skrze kterou vůbec neřeší nějaké signály, či dodržování nějakých společenských a vztahových pravidel a stereotypů.. Je tak fajn sledovat jak se tahle milá duše snaží prosadit na milostném poli a zrovna mu do cesty shodou tolika náhod přijde Aňa Geislerová jako Anna, kterou se snaží vytáhnout z toxického vztahu i přesto, že oni dva se k sobě taky tolik nehodí.. Tohle není ta romantická komedie, která srší naivitou a diváka uspokojuje představou, že existuje pravá láska, nýbrž naopak docela zadusí složitostí lidských vztahů a možná i někdy uvede do ještě větší deprese.. Ale za každým mráčkem je slunce, které i tady čeká na tu správnou chvíli.. Je to trošku zhulený film, ale svojí nadějí a unikátním přístupem Františka k vztahům a zážitkům si ho nejde neužít.. Jen jsem asi doufal ještě ve větší pohádku a bohužel v téhle ukřivděné zemi máme pro lásku takové zvláštní cítění a já jsem spíš na ta klišé.. 65%
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
10
Film, který dělá z Pavla Lišky jednoho z nejlepších českých herců. Jedná se o rozjezd jeho výborné kariéry. Nádherný tragikomický příběh, inspirovaný Dostojevského klasikou a převedený do současných reálií. Mě ten film prostě bavil. Ujetosti, podtržené dokonalými herci a režií... Co chtít víc. Jeden z nejlepších českých filmů.
Cettlovka
5 032 bodů
7
Pavel Liška jako vždy v roli správného trouby. Hvězdné obsazení, ale ve své podstatě mne film nedostal.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
Dnes již klasika. Perfektní Pavel Liška.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
10
Neuvěřitelně křehký pohled do světa jednoho prostého idiota. Ti, co kritizují Lišku, by se měli podívat zrovna na tento film, kde dokáže skvěle hrát očima a veškerá z replik, kterou pronese (a moc jich není) je důrazná a výborně zahraná. Skvělá Kučerova kamera, Gedeonovo režijní vedení a dramaturgie, či Godárova hudba jsou naprostými triumfy v rukávu. Stále po dvaceti letech je film aktuální.