Rozpoutané peklo

66%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7
Katastrofické snímky mám rád,protože se v nich mohou tvůrci odvázat a realizovat spoustu bláznivých nápadů. Kromě speciálních efektů je zde i příběh,který má spíš vedlejší úlohu. Casting se povedl a hlavně Pierce Brosnan zde ukázal,že to není jen James Bond. Rozpoutané peklo tak nabízí správné množství hrdinství,akce a klišé.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6.5
Katastrofické filmy můžu a tento bych posadil někam ke slušnějšímu středu. Děj se zbytečně dlouze rozvíjí, přitom je každému od první minuty jasné, co se stane. Film není nacpaný nesmyslnými scénami ( ne tolik, jako u jiných katastrofických snímků ) a je na něm znát trošku nižší rozpočet. Dobré obsazení, nenásilné pojetí.. proč ne.. 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
V 90. letech se katastrofických snímků vyrojilo vcelku dost a vždy měly jedno společné. Šablonovitost v rychlém tempu vyprávění, takřka superhrdinských výkonech lidí zachraňující vše co se dá, výborných technických efektů, napětí a v podstatě komiksového příběhu. No a tento snímek je jeden z nich. A je to jeden z mála, který na dnešní dobu CGI efektů dobře uzrál. Ale jen co se týče technické stránky věci. Scenáristicky stále nijaká sláva. Použita byla dějová šablona známého Spielbergova snímku Čelisti´, takže nic převratného, neočekávatelného či nepředvídatelného. Tempo je rychlé, takže než se stačíme rozkoukat, už se dějí věci. Tahouny snímku jsou Pierce Brosnan a Linda Hamilton a buď jak buď, šlape jim to tu hodně dobře. Tahouny příběhu a dramatičnosti jsou samozřejmě i všelijaká klišé, bez kterých by to prostě nešlo. A tak tu máme např. po sopečném výbuchu ucpanou cestu, než by řekl švec, během cesty pro sebeobětující babičku a při rázné cestě zpět šťastnou záchranu psa, náhlé bizarní prostředí, aby to mělo patřičný drive a spoustu náhod a štěstěn. takovéto účinky všeho možného i nemožného jsou vyváženy efektivním použitím přírodních jevů, jako třeba zuřící řeka, pro vytvoření správného smyslu pro rozsah katastrofy. Vzrušující popkornová jízda, která mohla být přeci jen krapet pomalejší i za cenu delší stopáže. V konkurenci se snímkem ´Sopka´, uvedeného ve stejném roce, přesto tento snímek dopadl daleko lépe.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Neškodná hollywoodská hračička, chytře orientující své omezené ambice do sféry nápaditě dobrodružného rodinného snímku. Okrajově ve stylu Twistera - s horším vizuálem a méně chytlavým akčním drajvem, zato však s neméně sympatickými hrdiny a uvěřitelnějšími hero-scénami, které jsou sice určeny k zábavě u domácího kina a s volume pořádně doprava, ale nesnaží se (snad jen s jednou výjimkou) dělat z diváků blbce (jako to prováděla stejně stará Sopka). Vzhledem ke kvalitám je zdejší hodnocení opravdu hodně zcestné..
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6
Ambiciózní film, který na papíře zněl strašně dobře a producenti si museli mnout ruce, jak to všechno půjde hezky spolu. Brosnan a Hamilton v hlavních rolí a k tomu bouchne sopka. To bude hit. No, jak se to vezme. Rozpoutané peklo hodně ztratí na tempu od prvotního výbuchu a budující se romance nemůže zachránit jinak nezajímavý děj. Chápu, že tvůrci chtěli vykreslit prostředí důkladně, aby bylo o co mít strach, ale i to nezakrývá fakt, že první půlka nudí. Druhá naopak šlape na plyn tak moc, že to skoro vypadá, jako by tvůrci chtěli dohnat to, co první půlka neudělala. Ale zde zase naráží až skoro překombinovaným dějem, kde se sere všechno možné jen proto, aby postavy měly o co bojovat a diváci se nenudili. Škoda té nevyváženosti, protože mohlo jít o klasiku.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Já tedy nejsem nějaký nadšenec přes katastrofické filmy, ale říkala jsem si, jak tohle jenom točili?!! (Dočetla jsem se, že prý nešlo o žádné makety!) A taky jsem si říkala, jak úžasná že mají ti Američani auta! Přítelova škodovka by tohle teda nevydržela ani náhodou!!! Myslím si, že spolu se "Skleněným peklem" patří "Dante´s Peak", jak se tento snímek v originále jmenuje, k nejlepším filmům v oblasti katastrofického žánru, co jsem měla možnost kdy vidět. Líbil se mi jak Pierce Brosnan, tak Linda Hamilton, ale výborný herecký výkon podaly i obě děti. Smrt babičky mě tedy"dostala"! Ještě že ten psík se zachránil! :-)
Pas
Pas
6 225 bodů
2
Dosti nezáživný katastrofický film. První část je vlastně jen nudné čekání na to, až se konečně NĚCO seběhne a když už na TO konečně přijde, je to krátké a nezáživné. Postavy jsou napsány trapně podle klasické šablony, akční scény jsou pitomé až trapné. A konec, takový prostě nečekáte, protože film vlastně skončí, než se stihne něco odehrát.