Mutant

65%
Mutant
Plakát traileru
Unikátní mix komedie, dramatu, akce, hororu a politické satiry čeká na diváky ve vyprávění o zmutovaném monstru terorizujícím okolí řeky Han v Soulu. Zatímco pořádkové síly okolo dané oblasti vyhlásily karanténu, členové jedné disfunkční rodiny se musejí semknout v boji proti příšeře, aby z jejích spárů osvobodili svou dcerku. Jenže je tvor bydlící ve stokách opravdu to největší zlo, kterému se budou muset nejednotní hrdinové postavit? Bongova osobitá variace na monster filmy namísto tradičních žánrových motivů předkládá alegorii Koreje a dobové geopolitické situace. Ještě pět let po původním uvedení setrvává snímek na prvním místě korejského žebříčku nejnavštěvovanějších titulů všech dob.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Zajímavým způsobem roztěkané. Jsem rád, že jsem to viděl, přesto nemůžu říct, že bych se bavil nebo bál. Je to hodně jinačí a jako takové je to asi v pořádku.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Přímo ukázková hra s divákem, naštěstí v tom dobrém slova smyslu. Dění okolo lehce srandovního rybího monstra je pouhým spouštěčem hodně chytré a správně černohumorné společenské kritiky, která se s ryze hororovými a zneklidňujícími momenty vůbec nebije, naopak zaklapává všechny motivy do precizně vystavěného a originálního rámce. Logiky je sice často poskrovnu a nesmí se to brát zase tak vážně, jak to zřejmě bráno být chce, ale režie je prostě vynikající, metodicky střídá perspektivy čtyř klíčových aktérů, často nedává moc prostoru k odhadnutí, co nás čeká v příští scéně či záběru, a dokáže i z minima vytěžit hodně kvalitní žánrové muziky (ať už vtipností na ploše komedie nebo fungujícími lekačkami a subjektivními hledisky v hororových scénách s mutantem). Po delší době milé asijské překvapení, takhle konvencím vzdorující a přitom snadno uchopitelný a zábavný brak se v Hollywoodu jen tak nenajde.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
0
Film, který nefunguje na žádné úrovni. Snaží se to vyjádřit k větším tématům, ale činí tak s naprostou plochostí. Proto je rozsah myšlenky malý a důraz, s kterým míří na diváka velmi slabý, což umocňuje nuda. Ano, je to nudný film, ač se tu Džun-ho Pon snažil o mix žánrů. Ten je totiž nefunkční, protože jednotlivé scény jsou nefunkční (ať už se jedná o komedii, akci či drama). Výsledek je nesourodý, neladný, spíše trapný než divný. Lidi tu psali, že Gwoemul je jakási korejská Godzilla. Takové srovnání se mi zdá stupidní. Jednak je tam minimum akce a destrukce. Vždyť i samotné monstrum vypadá otřesně. Animace i textura jak ze hry na PSPčko. Design pak nesmyslný. Na těch dvou malých nožkách by se to sotva pohybovalo tak zdatně.

Dodatečné informace

Původní název:
A gazdatest (více)
  • Japonsko Mutant
  • Japonsko A gazdatest
  • Japonsko Domacin
  • Japonsko El huesped
  • Japonsko Goemul
  • Japonsko Guemuru - hangan no kaibutsu
  • Japonsko Host, The
  • Japonsko O episkeptis
  • Japonsko O Hospedeiro
  • Japonsko O xenistis
  • Japonsko The Host
  • Japonsko Yaratik
Země původu:
Japonsko, Jižní Korea, Korejská republika
Ocenění:
Žádná ocenění