187 - Kód pro vraždu

68%
187 - Kód pro vraždu
Plakát traileru
Středoškolský profesor Trevor Garfield (Samuel L. Jackson) byl před patnácti měsíci napaden vlastním studentem a takřka ubodán k smrti. Útok však přežil a na učitelské povolání nezanevřel. Nyní však nastupuje do nové školy v Los Angeles jako suplující učitel a pozvolna mu dochází, že s narůstající agresivitou mládeže a vlivem gangů tu učitelský sbor nehodlá nic dělat. A tak zatímco se ředitel staví negativně k možnosti rozhodit pár žalob, stává se ze školních tříd bojiště, na kterém Garfield denně bojuje s nejvzpurnějšími studenty...



Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film vypráví příběh středoškolského profesora Trevora Garfielda, kterého před patnácti měsíci napadl a téměř zabil vlastní student. Na amerických středních školách, kde jsou soustředěni problémoví žáci, nic až tak neobvyklého. Snímek ostatně pochází z pera skutečného učitele, který do filmu promítl vlastní zážitky. Trevor ovšem útok přežil a na učitelské povolání nezanevřel. Nyní nastupuje do nové školy v Los Angeles jako suplující učitel a pozvolna mu dochází, že s narůstající agresivitou mládeže a vlivem gangů tu učitelský sbor nehodlá nic dělat. A tak zatímco ředitel zamítne možnost podat pár žalob, stává se ze školních tříd bojiště, na kterém Garfield denně válčí s nejvzpurnějšími studenty. Jednoho dne mu však dojde trpělivost a rozhodne se řešit věci jejich stylem. Pokud napovím, že oblíbeným filmem mládeže v tomto snímku jsou Lovci jelenů, tak uvidíte, že až taková legrace to nebude. Režisér Kevin Reynolds natočil s Kevinem Costnerem Robina Hooda a Vodní svět, ale stojí i za verzí Tristana a Isoldy, která se natáčela také u nás. Nečekejte ovšem druhé Nebezpečné myšlenky, ale pěkně vyhrocené sociální drama. Po filmařské stránce se pak filmu dá jen stěží něco vytknout.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
8
V Česku mají všichni plno keců, ale to je tak všechno. Když však vidím, jaká může být alternativa, tak za to můžeme být ještě rádi, protože násilí je velmi zhoubné. Komunity, které k němu nejdou daleko, jsou jím také postižené a prostředí, které ono násilí vytváří, do svého zmaru vtahuje další. Je to systémový problém a individuum, které je schopno si to uvědomit, by rovněž mělo být schopno uvědomit, že svalováním viny na systém se také paralyzuje. Když systém nefunguje, iniciativu musí převzít individuum samo. Lehké to nebude, ale jiná cesta ven není. Scénář napsal učitel a mně nedělá problém si představit, že v horších čtvrtích Ameriky to takhle může na školách vypadat. Film tedy nese výpovědní hodnotu a je vystavěn na silných základech. Naštěstí se nejedná o další patetické drama ze školního prostředí, kde se učitel se všemi svými žáky nakonec skamarádí. Film je to podstatně drsnější, takže žánrově nemá daleko k thrilleru. Kvalitativně bych to postavil hned vedle Hořící Mississippi, ačkoliv tento film se neodehrává ve školním prostředí. Pokud chce čtenář takové zasazení, pak udělá nejlíp s výběrem filmu Zlo Mezi Námi.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Velmi působivé drama se skvělým a naprosto neuvěřitelným Samuel L. Jackson v hlavní roli středoškolského profesora, kterej už má dost těch měxickejch šmejdů a vezme spravedlnost do vlastních rukou a nakonec na to dojede. Ostatní herci byli taky hodně dobří a navíc je zde celkem slušná hudba. Občas mi vadila ta kamera a film mi přišel stranš tmavej na to, že se odehrával v prosluněném Los Angeles.

Dodatečné informace

Původní název:
One Eight Seven (více)
  • USA 187 - Kód pro vraždu
  • USA One Eight Seven
  • USA 187
  • USA 187 code meurtre
  • USA 187 Codice omicidio
  • USA 187 código de la muerte
  • USA 187 - Eine tödliche Zahl
  • USA 187 - koodi murhalle
  • USA 187 - Muchas mentes peligrosas
  • USA Condenação à Morte
  • USA Un prof en enfer
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
5,72 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění