Život pod vodou

70%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Film, u kterého mám pocit, že vznikl jen pro mě, že mi rozumí a úplně mě chápe. Anderson si mě nikdy předtím ani potom nezískal takhle moc.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Tohle bylo kdysi moje úplně první setkání s Andersonem. Vybavuju si hlavně, že to byla celkem šílená komedie a zahráli tam moje oblíbené Sigur Rós. No a po 10 letech pořád pohoda. Lahůdkové obsazení a humor, který ne tak každému asi úplně sedne. A Sigur Rós jsou pořád dobří. 7/10
Fingon
16 886 bodů
6
Na celém tomhle filmu mě nejvíce bavily ty všemožné svérázně animované rybičky a jiné mořské potvůrky... a pak ještě Bill Murray střílící do pirátů.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Steve Zissou (Steve Zissou) je slavný oceánolog a dokumentarista a představuje divákům první část svého dokumentu o leopardím žralokovi. Diváci jsou po jeho uvedení lehce rozčarováni, protože leopardího žraloka sice neviděli, ale zato viděli spoustu krve, jak něco sežralo pod hladinou člena Zissouova týmu Estébana. Steve shání na dotočení druhé části peníze a přitom má na mysli žraloka, o kterém si není jist, že ho viděl, pročež ho chce odpálit silnou náloží dynamitu. Ochranáři jsou proti, nikdo nemá zájem jeho akci financovat a navíc se zde objevuje i Ned (Owen Wilson), což je asi Steveův syn. Zissou peníze nakonec získá z Nedova dědictví a na palubu naverbuje i těhotnou novinářku Jane (Cate Blanchett). Výprava za žralokem může začít a s ním i řada podivuhodných dobrodružství. Ve filmu kouří hlavní hrdina Zissou permanentně marihuanu a vidím v tom i jistou sebereflexi obou scenáristů, potažmo všech tvůrců tohoto bizarního filmu. Anderson, který proslul jako intelektuální tvůrce nabitý nápady, talentem a tvůrčí energií hraje s divákem nečistou hru, kterou nezkousne každý. K dobru je mu však nutno přičíst profesionalitu a bravurní vedení herců, filmu však exceluje skvělý Bill Murray. Život pod vodou má specifickou výtvarnou i hudební složku a i zde jde o experiment. Suma sumárum se jedná o hodně intelektuální podívanou s humorem, u kterého se budete spíš usmívat než hlasitě řehtat, ale pravděpodobně ho po pěti minutách stopnete.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
4
Mám pocit, že Andersonovi nové filmy (French Dispatch, Asteroid City) jsou už poněkud odstřelované, protože jsou audiovizuálně plné/přeplácané (což je pro mnohé příliš unavující) a méně založené na charakteru nějaké postavy - tak jako je tomu zde nebo u Jak jsem balil paní učitelku. Zdá se, že nejlépe přijímané jsou ty jeho filmy, které stojí někde mezi (Fantastický pan Lišák, Grandhotel Budapešť a Psí Ostrov). ______Osobně mám nejradši právě ty jeho novější filmy - Anderson svůj styl se vybrousil, díky čemuž jednat ty jeho filmy ještě lépe vypadají, ale druhak je díky tomu schopen ještě účiněji nastřelovat charaktery svých postav. Není toliko potřeba věnovat se vývoji charakterů, protože ten vybroušený styl ony charaktery nastřelí dostatečně. Ostatně filmové médium není schopno pojmout lidský život v celé jeho šíři, tudíž je snahou pouze dobře nastřelit dojem, že se tak stalo. Právě tyto starší Andersonovy filmy na mě ale vůbec emocionálně nefungují, protože ta wesovská poťouchlost beztak znemožňuje dojít nějakého seriózního dramatického oblouku, o nějž se character-based filmy pokouší. Je to ale celé jedno, protože je to rozverná a neškodná pohádka. A pokud nám náš styl znemožňuje tvořit drama, pak musíme založit svá díla na něčem jiném - třeba na stylu, který zde není ještě tak vybroušený. Dle mého se tedy Anderson ubral dobrým směrem, protože nyní jsou jeho filmy audiovizuální bonboniérou, která svou důmyslnou strukturou zdařile vylíčí nějaký význam (složí třeba poctu starým novinovým reportážím) a vzhledem k tomu, jak efektivně je schopen načrtnou postavy, tak nevadí, že s nimi nemusím prožívat nějaké drama, které by stejně nejspíš dost dobře nefungovalo, protože Wesův styl drama znemožňuje... Dodám ještě, že to Wesovi filmy jsou hodně komediální, ale na mě v tomto směru nefungují, protože jsou takové neškodné a já má smysl pro humor smějící se bestie. Na druhou stranu to nejsou ani humory, které by mě otravovaly jako v případě marvelovek.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
S dílama Wese Andersona se teprve seznamuju (Až vyjde měsíc je o kapku lepší), ale parádní filmeček to tedy je. Režie je prostě super, nechápu jak to ten kluk dělá. jinak spoustu známých a dobrých herců a to já můžu. Bill Murray opět válí a to ho ještě skvěle doplňuje Owen Wilson. Zpívající a hrající černoch na kytaru je prostě dobrej!!! :-) 78%
Alaitos
Alaitos
5 367 bodů
6
Filmu určitě nechybí takový ten typický Andersonovský feeling... najdeme zde spoustu bizarních postaviček, absurdní dialogy, příšerné úbory a celé je to točené v retrostylu klasických dokumentárních filmů 70.-80. let. Za plus se dá považovat i nelineární a nepředvídatelný děj. Ale narozdíl od Takové normální rodinky mi tento snímek přišel absurdní až příliš. Kdyby se v něm stala sebevětší šílenost, tak by mě to ani nepřekvapilo. Ale není to špatný film, sice se nebudete řehtat od začátku do konce, ale úsměv vás bude provázet velkou část filmu. A Willem Dafoe s kratasy je vyborny :)
psico
psico
1 671 bodů
1.5
tak tohle opravdu nebyl můj šálek kávy, pro milovníky žraloků určitě špičkový film, já jsem se dodíval jen proto, že jsem na tom byl se školou v kině, seděl jsem uprostřed řady a nebylo kam utéct
65David21
65David21
1 488 bodů
9
Život pod vodou je třetí film, jenž jsem po Grandhotelu Budapešť a Asteroid City měl možnost od Andersona vidět. A musím říct, že to není tak dobré jako již zmíněný Grandhotel, ale velmi dobré to je. Proč? Největším problémem Wesových filmů bývá ucelenost příběhů a taková celková nuda. S těmito faktory se vypořádává Life Aquatic skvěle a funguje. Důvodem, proč je jen přece Grandhotel lepší, je asi celková vtipnost příběhu a poté do jisté mírý moje subjektivita, protože Budapest byl první snímek, co jsem od Wese Andersona viděl. Teď se vrátím zpátky k Life Aquatic. Jako vždy vynikající casting, spousta známých jmen, jenž hrají dobře a obzvlášť se mi tu líbila hlavní postava v podání Billa Murrayho. Poté musím vyzdvihnout ostatně u Wese jako vždy práci s barvami a dobře napsané dialogy. Opravdu velmi dobrý Wes; doufejme, že takových filmů jako Life Aquatic nebo Grandhotel Budapešť vytvoří ještě mnoho. 90%
Jiřík54
Jiřík54
1 452 bodů
3
Naprosto nudný kousek, který ne a ne se rozjet a tak po kostrbatém začátku, který není ani vtipný ani akční jsem se snažil upoutat pozornost na herecké výkony, které bohužel také nebyly špičkové. Přestože film doslova nacpaný hvězdami - Murray, Huston, Owen, Blanchett, Dafoe nikdo z nich nemá možnost se pořádně převést a svoji roli rozjet ve velkém stylu. Taková průměrná televizní inscenace bych řekl.