Mé druhé já

69%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8.5
Okamžik v metru, kdy se Erica ve zlomku vteřiny promění ze zlomené a rezignované bytosti v nelítostnou fúrii mstící život svého snoubence a svůj nenávratně ztracený klid, patří k nejlépe propracovaným filmovým scénám, jaké znám, i k vrcholným okamžikům v kariéře herečky Jodie Foster. Její inteligence i obrazivost je pro diváka zárukou, že její role je uvěřitelná od depresivní, apatické, ke lhostejnosti ubité a pouze přežívající trosky trpící ztrátou milovaného muže a práce přes myslící, vnímavou bytost, která sama sebe v roli mstitelky veřejného násilí pozoruje jakoby zpovzdálí, až po závěrečnou katarzi. Film nemá slabá ani nudná místa.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Přání smrti v sukni, kromě toho, že místo CHarlese Bronsona je tady Jodie Foster, která ve skutečnosti měří asi 150 centimetrů a její obsazení do role mstitelky s bouchačkou je samozřejmě velmi nepravděpodobné. To se ale zkušenému Jordanovi podařilo celkem slušně zakamuflovat. Scénář je plný klišé, ale je v tom pár slušných scén. Vidět se to určitě dá.
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
6
Tak tohle Ti Jodie teda moc nežeru..:-)
squirrelpool
squirrelpool
7 016 bodů
7
Je to trochu jako Mrs. Doubtfire - Charles Bronson v sukni a jeho Přání smrti. Jen z trochu jiného pohledu. Stejně jako v Bronsově případě je jednání pochopitelné, ale stejně nepřijatelné. Akorát Bronsonův hrdina neznal útočníky a tak kosil grázly na potkání.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8
Jodie Foster ve velmi uvěřitelné roli ženy, která se vydává na osamělou cestu newyorské mstitelky bezpráví. Skvělý okamžik, kdy se ze slabé ženy, která se jen nechává vláčet okolnostmi po brutální smrti svého přítele, stane drsná pistolnice. Na příběhu je však skvělá hlavně ta její vnitřní nejistota - bylo by snadné si říct, že spravedlivě odrovnala nějakého hajzla, jenže měla právo někoho zabít? Nestačilo by mu třeba zbraní jen pohrozit? Se zbraní může snadno rozhodovat o cizím životě či smrti, ale pochybnosti v jejím nitru přetrvávají. Bez nich a bez Jodie Foster, která tohle zahrát prostě umí, by film mohl snadno být jen prvoplánovou honičkou za pomstou, ale takhle má působivý přesah.
pantak
pantak
3 367 bodů
9
Pecka!
Meky
Meky
1 381 bodů
8.5
Filmů od Neila Jordana jsem mnoho neviděl a zřejmě si na něj do příště musím dát pozor. Mé druhé já je totiž až nečekaně dobrý thriller! Asi nejvíce těží z "komplexní" realističnosti, kde nejsou (nebo alespoň opravdu v minimální podobě) žádné bludy, blafy a nesmyslné scény. Rovněž atmosféra se podařila vykreslit temně a ponuře. Kromě bezchybné vnější (vizuální) stránky filmu se však nesmírně vyvedla i ta vnitřní. Je to totiž v podstatě psychologický thriller a hlavní postavě se honí myšlenky s přívlastky mrazivé, temné a ponuré minimálně stejně, jako má již zmiňovaná vizuální stránka filmu. Obrovskou měrou k tomu přispěla představitelka hlavní postavy - Jodie Foster. Přiznám se, že jsem ji v posledních letech na plátně moc neviděl, ale zde mi skoro vyrazila dech. V jejím podání je Erica Bain zajímavá v každém pohledu - má charisma, šmrnc, pro diváka nesmírně sympatická a rozhodně se Vám dokáže svým vzezřením, smýšlením, chováním a emocemi dotknout u srdce. Erica Bain je po tragické události zlomená a z člověka plného lásky a pozitivní energie se stává zapšklá duše, bloudící podsvětím temného New Yorku. Její postava je zahalena v temném stínu a není cesty zpět. Prostě nesmírně fascinující a zajímavá postava, která filmu dala strašně moc. Také se mi hodně líbil vztah mezi Ericou a detektivem, který byl dost netradiční a hravý. Některý divák by mohl namítnout, že se nevydařilo zakončení filmu. Já neměl potřebu, aby byl zakončený nějak grandiózně, možná by to ani nešlo. Každopádně mě to i takto uspokojilo. Závěr? Mé druhé já je thrillerem, jenž nemá slabinu. Ba naopak, má výbornou atmosféru a naprosto dokonalou Jodie Foster v hlavní roli. Neumím se zbavit pocitů po shlédnutí ani při psaní tohoto názoru, z čehož plyne, že má film tzv. přidanou hodnotu, a takových je jako šafránů!