Poslední skotský král

75%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Pro mě je Poslední skotský král jeden z nejlepších filmů posledních let a Kevin Macdonald (Na odstřel) v něm vyhrává hned ve třech rovinách filmového vyprávění. Za prvé dal dohromady nesourodou dvojici zkušeného a do té doby neprávem přehlíženého Foresta Whitakera (za film vyznamenaný Oskarem) a nováčka Jamese McAvoye.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Skvělý film, který dokonce o něco předčil má očekávání. A pro hlavní důvody není třeba chodit nikam daleko. Už jen to zpracování skutečné události je tu zvládnuto opravdu výborně a snímek nejen rychle utíká, ale i velmi působivě graduje. Navíc atmosféru utužuje i závažný politický námět ze sociálně velmi labilního a napjatého prostředí a hlavně excelentní herecký projev Foresta Whitakera, z něhož od první sekundy vyzařuje neskutečná autorita a nepříjemné mrazení. Ani James McAvoy nijak nezaostává a hraje jako o život, ale to Whitaker si ukradl celý film a nakonec i všechna ocenění jen pro sebe. Zpočátku jsem k jeho postavě choval jisté sympatie, ale na konci bych mu nejraději zakroutil krkem.. A hlavně o tom herectví je.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
2
Whitaker byl castingovou trefou do černého, ale film je to věru nic moc. Naprosto typické a nudné. Žádná hloubka, žádný rozsah. Obsahově zcela průměrné. Nudná filmová řeč. Jistě z toho šlo vytěžit více. Takto mi to řeklo jen jedno - byl tu nějaký Amin, byl to Ugandský diktátor, jeho režim trýznil lid. To mi však samotný film příliš nedemonstroval. Mělo se to víc zaměřit na Aminovu psychologii, mělo to být odvážnější, surovější a mělo to sledovat jeho hrůzovládu. Nevím, proč se to točí kolem skotského doktůrka, kterého si diktátor oblíbí, učinkí ho svým osobním lékařem a on pak postupně zjišťuje, že Amin není tak dobrý, jak se zprvu zdál. Dramaturgicky to moc nefunguje. Napětí nestoupalo spolu s tím, jak se Amin vybarvuje. Bylo mi to jedno. Byl mi jedno i ten doktor. Nemám rád průměrné filmy.
mottleone
mottleone
3 376 bodů
7
Náhled do života sociopatického afrického diktátora🇺🇬💉 Na rovinu - zrovna scénář je bohužel slabší stránkou filmu, protože McAvoyovo vedlejší lovestory i jeho plotarmor, z toho dělají línou americkou filmovou tutovku třídy "béčko", ale jakmile vstoupí na scénu Forest Whitaker, krade si celý film pro sebe a zvládne na sebe strhnout veškerou pozornost. Už od prvního řečnického výstupu k lidem, k němu máte sympatie, pociťujete k němu odpor, nahání vám hrůzu i navozuje nejistotu a nebýt jeho talentu, tak by film mohl upadnout v zapomnění jeho smutnou obyčejností. Historickou/životopisnou přesnost zde neberu v potaz, neboť sem byl ochráněn neznalostí tohoto konfliktu. Takže za mě průměrný snímek, těžící z oscarového ztvárnění děsivého Idi Amina, kde jen kvůli tomuto faktoru zvládnu přimhouřit oči a udělit filmu 75%
  • Forest Whitaker jako Idi Amin
  • Slabší scénář
  • Plot-armor McAvoyovo postavy
kknk2
kknk2
2 949 bodů
7.5
Je dobré mít na paměti, že Poslední skotský král kombinuje fikci se skutečnými událostmi, takže jej nelze brát na sto procent vážně, ale spíše jen vnímat atmosféru tehdejšího režimu. Co se týče titulní dvojice, James McAvoy a Forest Whitaker podávají dokonalé herecké výkony. Kvalitní podívaná. PS: I když jsem na krváky zvyklá, tenhle film skýtá pár extrémně žaludek zvedajících scén.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Sice jsem tenkrát kafral, že ten Oscar pro Whitakera je trochu zbytečný, ale nakonec proč ne. Částečně je to typicky oscarově nestravitelné, ale nepostrádá to akci, hutnou atmosféru, výrazné momenty, obecně nadprůměrné herecké výkony a navíc to nádherně prodává exotická lokace. Viděno tehdy v kině a velmi potěšilo.
karlik4801
1 942 bodů
8
Mysl nejhorší diktátora, mysl jeho doktora a pomocníka. Znázornění jejich myšlení je více než dobré, zajímavé a nenudné. Jako životopisný film mě zabavil jeho dějem, i když se děj dá nazvat jako pár horších období Amina. Už od začátku, tedy od menší bouračky diktátora mě Poslední skotský král začal nesmírně bavit.
beseda
beseda
1 931 bodů
9.5
Šíleně věrohodné a mrazivé. Forest Whitaker byl neuvěřitelný - tady neuvěřitelně uvěřitelný! :-) Mé hodnocení: 90%.
surowka
303 bodů
8.5
dobrý film zasloužený oskar