Amélie z Montmartru

81%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Audrey Tautou byla pro tuto roli jedinou správnou volbou. Kdybych měl vyjmenovat jeden film ve kterém se objevila,tak bych jako první jmenoval Amelie z Montmartru. Pokaždé,když mám nějakou špatnou náladu,tak si stačí pustit tento film,který je plný pozitivní energie a hned se cítím lépe.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Jeden z nejzajímavějších filmů, který jsem kdy viděl. Příběh nevšední dívky, která svým svérázným způsobem ovlivňuje osudy lidí kolem sebe je tak poutavý, že vás nenechá vydechnout. Stačí dobrý nápad, obsadit obyčejné herce, kterým ale role sedí a nemusíte mít miliony dolarů na efekty. 90%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Povedené vzhledem k pravděpodobnému záměru, ale já nejsem velký příznivec podobných roztomilých, hřejivých filmů, takže se omlouvám, ale nejsem schopen to (d)ocenit.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Neskutečně milý film. Dokonalý lék na zlepšení nálady v jakémkoliv ročním období...A Audrey Tatou v žádném filmu už nebyla tak roztomilá jako tady...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
K tomuto filmu mám ambivalentní vztah, který bych měl zdůraznit slovem zatraceně. Ta ambivalence je způsobená tím, že v době mého dospívání byla Amélie film, který musel každý vidět, jinak nebyl in a já v té době měl poměr s holkou, která si myslela, že žije v tom filmu. Roztomilé? Ve skutečnosti je to peklo, přátelé. Vydrželo nám to jen pár dní a vždy, když narazím na tento film, tak si na ní vzpomenu. Mám na film samozřejmě i jiné vzpomínky, ale ty úplně nesouvisí s hodnocením tohoto filmu...A uteklo patnáct let a s tou holkou chodím zas a ona ten film nesnáší.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Tento film celkem úspěšně balancuje na hraně velkého kýče a naprosté dokonalosti. Na jednu stranu musí divák obdivovat Jeunetovo originální a procítěné vypravování, naopak chvílemi se zase musí podivovat, že je to celé tak zvláštně (zkrátka divně) natočeno a nic pořádného se tam neděje. Jednoznačnou výhrou je pak obsazení Audrey Tautou, bez níž by Amélie nebyla ani z poloviny tak netypickou a sympatickou postavou a celý snímek by ani náhodou nebyl tím, který dokáže dojmout, rozesmát i udivit, a stačí mu na to pouhých pár promyšlených záběrů.
hrumsrt
hrumsrt
9 329 bodů
7
Je šestnáctého dubna roku 2022, 19 hodin, 56 minut a 32 vteřin, venkovní teplota 8°C a zatímco já hodnotím Amélii narodí se nových 536 lidí a Země uběhne dalších 1800 km okolo Slunce. Pakliže jde o film jako ze života, svoje diváky si najde vždycky. Netradiční vyprávěcí postupy a specifický příběh ne-příběh. Miluji tu francouzskou stylizaci podobných filmů, to jsem si potvrdil již v Leonovi, už když jsem jako malý viděl jeho trailer na VHS. Amélie je pro mě film, který tu s námi je, navozuje příjemné pocity asi každému, ale není to film, který by někdo zmínil v nějakém žebříčku, není to film, na který si vybavíte při spojení nejlepší film. Absurdní archa osudového života jedné francouzsky, jejíž specifické ztvárnění hlavní postavy Amélie se zapsalo do historie filmografie. Cosi na té holce je, o tom žádná. Jakým způsobem se tváří, jak si prožívá každodenní obrazy, jak vnímá lidi okolo. Audrey Tautou už navždy bude tou Amélií s mikádovitě střiženými vlasy. Není to komedie ve svým tradičním smyslu, není to drama, já sakra nevím, co to je možná to není nic, anebo je to všechno. Přijde mi, že se tam děje naprosto kulový a zároveň hltám i pohyb ručiček na hodinách. Jeden z nejnádhernějších filmů, jaký jsem kdy viděl. Mě tenhle film vlastně vůbec nebavil celou dobu se mi vleče a ta zvukomalebnost a líčivé postupy mě nehorázně vytáčejí. Ale ve současně jsem si film ohromně užil, žral jsem snad každý záběr a totálně propadl onomu zobrazovacímu přístupu. Že to vůbec nedává smysl? No, taky si myslím, ale stejně tak jen a jen proto to smysl dává. Za mě bravurní film, který Vás tak nasere, že ho milujete! Ale nebojte, stejně tak i totálně debilní film, jenž se Vám snaží i na zvracení najít něco pozitivního a magického. Působivost přenesená na velké plátno. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Tento komentář píšu už potřetí a stále to nebude ono. Popsat totiž snímek takového typu je skoro nadlidský úkol a člověk neustále hledá ty správná slova, která nenachází a nebo jich je tolik, že vybrat to správné je skoro nemožné. Amélie je totiž nádherný snímek, kterému nechybí originalita. Všechny vizuální zbraně jsou využity natolik přirozeně, až přímo drze, že by mohl snímek poměrně snadno rozsypat to počáteční nadšení. Ale on ne, on pořád drží a k tomu nabaluje další a další vrstvy, že ke konci už nemůžete hledět jen na jednotlivosti, ale musíte udělat pár kroků zpět a užít si ho jako celek. Najednou totiž před vámi nestojí nějaký film, ale mistrovské dílo obtisknuté na filmový materiál, jehož celková genialita se dá jen těžko vyjádřit slovy, to se prostě musí vidět.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
k amelie som pristupoval s odstupom:-), pretože je to francúzsky film a tie ja dva krát nemusím. ale potom čo som amelie zhliadol tak som sa nejeden krát ospravedlnil francúzskej vláde, ale tak isto PÁNOVI režisérovi Jeunetovi, ktorý nielenže natočil nádhernú komédiu, ale tiež natočil film, ktorý vás chytí za srdce, zatrasie vám s ním a totálne zmení váš postoj k životu. amelie to so mnou spravila, a čo s vami?
kubas369
4 086 bodů
10
Jestli chcete vidět sádrového trpajzlíka rajzovat po světě, tak je tohle přesně film pro vás. Jinak jemná, procítěná citovka. Pro mnohé možná kýč a já chápu proč, pro mě stoprocentní záležitost.