Miluj bližního svého

70%
Miluj bližního svého
Plakát traileru

Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D.C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. Odhalí šokující fakta úzce související s jeho specializací - Oliver Lang je totiž s největší pravděpodobností nebezpečný terorista, který se do Washingtonu přistěhoval v rámci příprav nové akce. Dokáže odborník na otázky terorismu osvědčit své znalosti v praxi a zhatit dokonale promyšlený plán teroristů?




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Pomalu se rozjíždějící thriller místy nudící a s nečekaným až šokujícím koncem. Hrozba terorizmu byla aktuální i na konci tisíciletí a tak není divu, že po něm i v tuto dobu filmaři sáhli. Tentokrát se vyhnuli drtivých akčních scén a zaměřili se více na psychologickou část. Paranoia a hysterie je hlavní linkou příběhu, který se však rozmělňuje a potácí v patetičnosti. Několik napínavých scén tu sice je, ale zdá se mi, že je to nějak málo. Zbytečně dlouhá stopáž by potřebovala zkrátit a zmírnit tak několik hluchých míst. Jeff Bridges a Tim Robbins, jejichž postavy tu spolu soupeří, předvedli slušný výkon. Jejich potenciál ale nebyl zcela dotažen až do konce, i když závěrečná scéna Jeffa Bridgese je obdivuhodná. Vznikl snímek, který má co nabídnout, ale moc nenadchne.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Na první pohled by se nejspíš řeklo, že Arlington Road není ničím výjimečný ani dechberoucí snímek a že jeho největší doménou jsou pouze herecké výkony dvojice Bridges-Robbins. To by ovšem nesměl disponovat jedinečným a šokujícím zakončením, které dalo vlastně celému příběhu mnohem celistvější podobu a v mých očích se řadí k těm nejsilnějším filmovým závěrům, jaké jsem kdy viděl. Tím ovšem v žádném případě neposílám do kopru celý zbytek filmu, protože to by rozhodně nebylo fér. Pořád se totiž jedná o velmi napínavou podívanou se zajímavou myšlenkou a střízlivou režií, která sice dávkuje všechny působivější momenty a příběhové zvraty poněkud nerovnoměrně a houstnoucí atmosféra je často přeseknuta hluchou a upovídanou pasáží, ale namísto aby v závěru scénárista vše vyřešil pěkně po americku a srazil snímek definitivně do kolen, přijde ten naprosto nevídaný a obratný knock-out, který mě rázně přesvědčil o vysokých kvalitách tohoto málo známého a na první pohled řadového filmu. Jaképak béčko!
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Napínavý thriller, který však selhává ve svém tempu. Vše se děje s takovou rychlostí, že nestihneme hrdinovi proniknout do hlavy a stává se pro nás stejným otazníkem, jako jeho soused. Pokud jde o záměr, pak vyšel dokonale, ale pochybuji. Postupná gradace snímku však tuto pochybnost hravě skrývá. Skutečným problémem je konec. Ten je sice patřičně překvapivý, ale fakt, že by někdo tolik riskoval tak nejasný vývoj událostí, místo toho aby využil příležitosti, která se stane tak jako tak, mi prostě neštymuje. Je ale faktem, že konec použitý se hodí postavám do krámu. Výsledek je na pomezí tří a čtyř hvězdiček. Vítězí vyšší díky tomu, že Bridges i Robbins si své role patřičně vychutnali...

Dodatečné informace

Původní název:
Arlington Road (více)
  • USA Miluj bližního svého
  • USA Arlington Road
  • USA Arlington Rd.
  • USA Arlington Road - L'inganno
  • USA Arlington road: temerás a tu vecino
  • USA Frukta din granne
  • USA Intriga en la calle Arlington
  • USA Kavahda naapuriasi!
  • USA Miluj bližneho svojho
  • USA O Suspeito da Rua Arlington
  • USA O ypoptos tis odou Arlington
  • USA Rue Arlington
  • USA Sakana B'Rehov Arlington
  • USA Temerás a tu vecino
  • USA Terror en la calle Arlington
Země původu:
USA
Rozpočet:
31 mil. USD
Tržby:
41,07 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění