Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)

76%
Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)

Zdařilý remake klasického dramatu, kde musí dvanáctičlenná porota rozsoudit zdánlivě jasný případ. Film Dvanáct rozhněvaných mužů představuje nové zpracování strhujícího dramatu stejného jména z roku 1957, jehož režisérem byl slavný Sidney Lumet. V soudní síni newyorského obvodu Queens musí mladík z chudinské čtvrti čelit obvinění z vraždy otce. Porotce č. 8 bojuje za jeho nevinu proti dalším jedenácti porotcům, kteří dospěli k názoru, že mladík je „vinen“, přestože důkazy svědčí v jeho prospěch. Film s minimem střihu klade velký důraz na herecké výkony, které jsou ovšem velmi kvalitní, a tak remake, přestože nemá tak silné ambice jako původní film s Jiřím Voskovcem a Peterem Fondou, rozhodně dokáže zaujmout. Tento fakt způsobuje zručná režie a především oněch dvanáct „rozhněvaných“ v čele s Jackem Lemmonem. Snímek je dalším důkazem toho, že strhující drama lze natočit i se skromnějším rozpočtem, který tak nepotřebuje nahrazovat zručnou a profesionální práci klíčových tvůrců filmu.




hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
4
Na výročí čtyř dekád od vzniku původního snímku, který i po tolika letech jasně obstojí v rámci kvality a zvládne uhranout každou další generaci, je tu remake. A výsledek? Nechápu proč to existuje. Ve všech ohledech horší než původní černobílá klasika. Častokrát slovo od slova stejné dialogy a ono to působí pokáždé divně. Herecké obsazení se absolutně nevyrovná tomu původnímu. Tady je to jak partička nějakých vesnických ochotníků. A náhrada za Fondu? To snad nemyslíte vážně... Samý staří dědci, kteří se neumění správně "rozhněvat". Němá to tak ani poloviční poutavost a ani údernost. V nejgeniálnějších úsecích to je pořád skvělé, ale k čemu. Kdykoli si to dělá něco svého (a že téměř vůbec) ruší to jinak doslovnou předělávku, jenže jinak ve zbytku to nemá vůbec to správné kouzlo. Nechápu a v naprosto všech ohledech horší než původní snímek! Porotce č. 8 spíš v průběhu jednání diskuse usne.. Nevkusné a nepříjemné. Ztráta času! Jako jak hodnotit něco, co má o tolik lepší provedení, než tahle zbytečnost.. Zkrátka není to koncept ala "Naprostí cizinci". 40%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
2
Kdybych neviděl původní film z roku 1957, tak bych hodnotil kladněji (možná 3/5), protože námět je dost dobrý. Problém je, že remake je obsaahově takřka přes kopírák jako originál - struktura, dialogy, postavy... prakticky stejný film. Snad jen s tím rozdílem, že herci originálu měli větší charisma, vypadalo to lépe a snad to i celé fungovalo něco lépe, díky napětí a atmosféře, které plynou z kvalit originálu. Zde jen vyměnili jednoho bigotního dědka za jednoho bigotního černocha a žádná změna z toho pro děj nevyplynula. Hodnotil bych lépe, ale jelikož se tvůrci nepokusili napsat vlastní scénář stavěný základě slavného námětu, ale prakticky originální scénář opsali, tak vřelejší nebudu.
kery-
kery-
3 671 bodů
8
Friedkin měl hodně velkou odvahu když se rozhodl natočit úplně stejný snímek jako je originál s Henry Fondou. Jediné co mi na filmu chybělo bylo právě obsazení, které mi u originálu prostě sedělo víc. Ale i tak se jedná o špičkovou práci a snímek žádnou ostudu rozhodně neudělá, protože když už k něčemu dělat remake, má to rozhodně vypadat takhle!

Dodatečné informace

Původní název:
12 Angry Men (více)
  • USA Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
  • USA 12 Angry Men
  • USA 12 edsvurna män
  • USA 12 Homens e uma Sentença
  • USA Die 12 Geschworenen
  • USA Die zwölf Geschworenen
  • USA Doce hombres en pugna
  • USA Doce hombres sin piedad: Veredicto final
  • USA Douze hommes en colère
  • USA Doze Homens E Uma Sentença
  • USA La parola ai giurati
  • USA Valamiesten ratkaisu
Země původu:
USA
Rozpočet:
1,75 mil. USD