Saló aneb 120 dnů sodomy

55%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Fingon
16 886 bodů
8
Snad ještě nikdy jsem neviděl odpornější film. Jako film je to příšerné, naprosto nekoukatelné (zvláště druhá část), pokud nejste úchylové, tedy jasný odpad. Na druhé straně je to podobenství o zneužití moci - a žádný údernější film snad ani není.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
2
Co u tohoto filmu hodnotit? Snad jedině tu kultovní auru, jinak je to děs, běs, úchylnost a zřejmě to nejděsivější, co kdy můžete vidět. Mimochodem český dabing mi k tomu vůbec nesedí.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Film morálně spletitý jako osobnost jeho provokativního tvůrce - lze ho snadno zavrhnout pro kýženou skandálnost a zobrazování společenských tabu, těžší je ho přijmout jako neskrývanou satiru, která mnohem více zesměšňuje než samoúčelně šokuje. Nedívá se na to dobře a Pasolini skutečně atakuje ty nejnižší lidské pudy, ale činí tak s nezpochybnitelnou uvědomělostí a v rámci neustálého podrývání výchozí interpretace - čtyři magoři se uspokojují absolutní mocí a proměňují své vězně ve zvířata. Námět na pomezí renesance (Danteho schéma Pekla, architektonický ráz vily) a moderní hrozby fašismu a konzumerismu totiž dělá zvířata ze samotných mocipánů, kteří nikdy k uspokojení nedojdou a jednají směšně vůči sami sobě, zatímco převážně anonymní oběti jsou poslušnou spotřební masou a ohroženou budoucností lidstva. S tím souvisí fakt, že Saló vlastně není vůbec psychologické - od všech postav si musíme držet odstup a v závěrečné šmírovací fázi je divákovi jasně dáno najevo, že to on provozuje nevědomky voyerismus a sám čerpá, byť i nevědomky, potěšení z šokujících a symbolických výjevů. Je to vlastně dokonalý 'loutkový' film, kde je vše sestaveno ve prospěch samotného sdělení, a zkrátka se to nesmí brát smrtelně vážně. Samozřejmě bych se na to znovu jen tak nepodival a to schéma se občas utápí v mechaničnosti, ale z pohledu nátlaku na diváka a vyvolání názorové odezvy tohle kontroverzní dílo zkrátka nemá moc konkurenci.
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
3
Jak to hodnotit... Je to nechutnost - žerou se tam ho*na, pijí chc*nky, obtěžují se tam zadky a závěr je síla! Jen pro silné povahy. Jinak realisticky natočené, ale dějově to skřípe a mnohdy to nedává smysl. Kontroverzní a úchylný film, který už nechci nikdy vidět. - 30%.
Marty McFly
Marty McFly
3 554 bodů
5
FILMOVÁ VÝZVA / Najznepokojivejšie Filmy Všetkých Čias: Priznávam že toto bolo veľa aj na mňa ale nejako som túto blbosť dopozeral. Toto už nie sú filmy v ktorých sú litre krvi, nie, toto je film kde sú kilogramy hovien a ďalšie množstvo rôznych a hlavne nechutných sexuálnych scénok na ktoré sa mi naozaj nechcelo pozerať. Prvá časť sa aj dala v pohode zvládnuť ale druhá takzvane "Klub Hoven" bola už naozaj nechutná a perverzná. Nechápem ako môže niekoho napadnúť niečo takéto. Jediný počet bodov dávam za celkom sympatický začiatok, dobrú atmosféru a mrazivý koniec. Toto je naozaj už vyšší level ako Ľudská Stonožka ktorú som zvládol. Toto som tiež ale bolo mi potom naozaj zle... HODNOTENIE: 5/10
sQelle
sQelle
2 814 bodů
2
To že se Italové oddávají skupinovým orgiím - budiž. To že si vypráví zvrácené historky plné hnusu - budiž. To že jim to dělá dobře - budiž. Ale točit o tom ještě filmy? Proboha! Chtěl jsem napsat: "Se*te na to!" ale to bych tomu asi ještě přihoršil.
Pendergastt
Pendergastt
2 371 bodů
2
Na tohle se dá napsat pouze toto : Je to ten nejvíce nechutný a zvrácený film všech dob, výlet za hranice perverze a hnusu. V Itálii která je silně katolická natočit takový to film nebyl skutečně moc dobrý nápad. Krátce po dokončení byl režisér zavražděn, proč asi ? Snad nejhorší na tom celém je postava el prezidente, to je nejvíce zaostalý a úchylný tvor ze všech.
Hoptimista
Hoptimista
800 bodů
2
Ve žraní hoven žádný filozofický ani umělecký přesah nevidím.