Gran Torino

86%
Gran Torino
Film vypráví příběh neústupného válečného veterána Walta Kowalského, který si s přibývajícím věkem uvědomuje, že na nový svět už nestačí. Musí se konfrontovat jak se sousedy rozličného etnického původu, tak se svými hluboce zakořeněnými předsudky. Všechny staré sousedy postupně nahradili imigranti, kterými Walt ze srdce pohrdá. Podzim svého života tak spíš přežívá než dožívá. Až do oné noci, kdy se mu někdo pokusí ukrást jeho chloubu – nablýskaný sporťák Gran Torino. Elegantní tvary auta zapůsobí na Waltova neprůbojného souseda Thaa, který si krádeží snaží získat respekt v partě mladých výtržníků. Thaova rodina trvá na tom, aby si chlapec u Walta svůj nerozvážný čin odpracoval. Walt nakonec podlehne a vyzve mladíka k tomu, aby své aktivity nasměroval ve prospěch okolí. Díky Thaovi a jeho dobrosrdečné rodině Walt prozře a snad poprvé v životě se na své sousedy dívá bez předsudků. Veterán postupně odkryje i tu část duše, kterou skrývá již od války...



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
9
Clint i ve vysokém věku patří mezi absolutní špičku a Grant Torino je toho důkazem. Velmi silný příběh,který staví na uvěřitelném herectví samotného Clinta. Ty dvě hodiny jsem tomuto snímku rád věnoval. Miluji filmy o nenuceném hrdinství a sebeobětování ve prospěch věci. Zde je to všechno a já jsem v samotném finále sotva udržel slzu. Děkuji Clinte a příště zas.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Nenásilná, kultivovaná reklama na antirasismus a neokázalé hrdinství. Není tam ani jedno zbytečné gesto, jediný rušivý moment. Akceptuji vtipný žebříček Takhle bych rád(a) zestárnul(a) a Clintu Eastwoodovi v něm přiděluji bezkonkurenční prvenství. A mimochodem, skvělý ústřední song :-)
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Obdivuji Clinta, že v jeho věku je pořád takový štramák a drsňák. V první řadě samozřejmě skvělý herec. Nebýt jeho, byl by film poloviční. Sám si režíroval, takže ho jeho EGO naštěstí nepustilo k tomu, obsadit do hlavní role jiného herce. Díky Clinte.

Dodatečné informace

Původní název:
Gran Torino (více)
  • Austrálie Gran Torino
Premiéra v ČR:
16. 4. 2009
Distributor:
Warner
Země původu:
Austrálie, Německo, USA
Rozpočet:
33 mil. USD
Tržby:
269,96 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Gran Torino je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch