2010: Druhá vesmírná odysea

70%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Volné pokračování zdařilé 'filozofické filmové opery' Stanleyho Kubricka tentokrát pod režijním dohledem Petera Hyamse. Vlastně je to odvaha na něco takového navázat, neboť Stanley Kubrick vytvořil na základě knihy Arthura C. Clarka vskutku mistrovské filmové dílo. Dějově je nyní po devíti letech vyslána společná expedice USA-SSSR k vypátrání, co že se to vlastně s Discovery stalo. A nic naplat, pochybnosti nad tímto snímkem jsou a nemálo markantní. Vzhledem k tomu, že v návaznosti ničím nepřispívá, zůstává jediná otázka. Proč? Podobně jako u předchůdce jsou sice i zde některé skvělé momenty vizuální působivosti, ale celkově je naprosto ideologickým protikladem Kubrickova filmu. Je tu daleko více konverzačních scén, kdy dané postavy řeší to či ono, a zbytečně se dějový vývoj natahuje, takže to až vyvolává pocit nejistoty, že to vlastně vůbec k ničemu nevede. Autoři snímku zachovali politické a tajemné rozměry Clarkovi knihy, čímž je kromě pátrání po Discovery dějovou linkou hlavně o politika studené války a tajemné mimozemské vědomí. Jako celek s nezajímavou a přímo nudnou atmosférou celý koncept zapadá vniveč. Příběh je daleko více o dobrodružství a vůbec se nezaznamenávají obskurní filozofické body, kterými Kubrickův film tak proslul. Jedná se tedy o další film o vesmírné výpravě, který snad v rámci sci-fi zaujme, ale zanedlouho bohužel upadne v zapomnění. Nás však zaujme jedno a tím je malá účast coby člena posádky Jana Třísky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Kubrick se v hrobě neobrací, což je velmi milým překvapením. Není to sice velkolepá, vizuální a filozofická plavba vesmírem, ale slušné sci-fi ano.
Fingon
16 886 bodů
6
K 2010 je možné přistupovat dvěma způsoby: a) znáte pouze Kubrickovu 2001 b) četli jste Clarkeovu knihu 2010. c) neznáte ani jedno nebo se vám Kubrickova verze nelíbila Obávám se, že v prvních dvou případech budete zklamáni. Film sice kopíruje děj knihy poměrně zdařile, až na to, že se nenamáhá zapracovat ty nejlepší momenty, kterými jsou humor a cesta dřív-jsem-byl-Bowman-a po Europě. Nejspokojenější asi budete, pokud patříte do třetí kategorie. Ale to jen možná.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Je to samozřejmě úplně jiný kafe než první díl a jakékoli srovnání nepřipadá v úvahu. Kubrickův výlet do budoucnosti byl jedinečným filmovým požitkem, úžasnou hrou efektů s režisérovou nekonečnou fantazií a herci byli jen naprosto vedlejšími figurkami. Kubrick je ale jen jeden, což Peter Hyams dobře věděl a povedlo se mu stvořit sci-fi docela odlišného rázu, které ale celou dobu čerpalo z výborného Clarkova scénáře a v několika momentech dokonce i navázalo na mystickou atmosféru slavné jedničky. Triky a efekty byly opět výborné, herci sympatičtí (i když Rusák z Armageddonu mi tu chyběl) a závěrečná pointa, na kterou jsem se celou dobu nedočkavě třásl, nebyla vůbec špatně vymyšlená a celkový dojem rozhodně nekazí. Určitě nedoporučuji pouštět si Druhou vesmírnou odyseu před zhlédnutím Kubrickova filmu. Jinak by byla ale velká škoda toto vesmírné dobrodružství předem zavrhnout.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
uz uvodnych 10 minut napovie akym smerom sa pokracovanie kultovej 2001 bude uberat (tolko dialogov nebolo v kubrickovom filme pocas celej stopaze). 2010 sa nesnazi prilis kopirovat original (kde by vizia petra hyamsa vobec nemala sancu) ale vyziva sa v tematach ktore boli na zaciatku 80tych rokov aktualne (americko-sovietske napatie) a do toho sa snazi zodpovedat otazky ktore zostali nezodpovedane z prvej odyesy (povod monolitu, hal a jeho sialenstvo, co sa stalo s bowmanom...). hyamsovy to ako reziserovy prilis nejde kde akcia a napatie nemaju dostatocnu stavu, ale ako kameraman ma dost slusne oko (cely look filmu a astronauti ako by vypadli z votrelca ci leviathana, ale i ked sa ma film odohravat len o 9 rokov neskor vsetk technika vyzera ako by ubehlo rokov 20), ale ani slusna herecka zostava nedokaze zahnat nudu pocas väčšiny filmu...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Páni já vůbec nebyl zklamán spíše naopak, byl jsem příjemně překvapen. Vesmírná Odysea 2001 božského Kubricka to samozřejmě není, to jsem samo ani nečekal, ale co je důležité, že tajemství je zachováno i zde, ikdyž je dost odhaleno, ale budiž já se nenudil ani chvíli a trapnosti ani velkého zklamání jsem se taky nedočkal. Výborně odvedená práce.
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Tak jsem si říkal, že by se mohla natočit trojka. Ono by mě totiž docela zajímalo, jak by se scénáristé poprali s reáliemi z tohohle sequelu slavné 2001. V tomhle filmu, který se odehrával před dvěma lety, jsme totiž stále měli Sovětský svaz s jeho kosmickými dostihy a cílevědomou politickou nomenklaturou. A stále jsme měli A. C. Clarka, t. č. sedícího na lavičce před Bílým domem, kde si četl noviny a sypal holubům.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Vesmírná odysea je snad vůbec nejstarší nákladná vesmírná sci-fi, která byla natočena, průkopník žánru. Dnes se na ní již podepsal zub času, ale stále je to film, který má co říci a má proč být obdivován. A pokračování 2010 osobně považuji za přinejmenším stejně povedené, pokud ne ještě lepší. Na rozdíl od 2001 je dynamičtější a tvůrci se vyvarovali zdlouhavých pasáží, jakým je ve 2001 především závěr filmu, který je oproti knize dost nejasný a pro diváka, neznalého Clarkova textu, často nepochopitelný. Tolik k filmu. Ovšem já si především kladu otázku, proč po těchto dvou úspěšných filmech nepřišlo další pokračování a nedočkali jsme se ho ani po letech? Kvalita Clárkovi vesmírné tetralogie je nesporná, filmy se proslavily a patří dnes mezi filmovou klasiku. A při dnešním trendu filmových trilogií, úspěšných pokračování starých klasik a znovunatáčení starších filmů se tato možnost vysloveně nabízí. Mě osobně to připadá zvláštní a pevně věřím, že se snad brzy dočkáme pokračování 2061 a možná jednou i 3001. Určitě by to za to stálo...
skylark13
skylark13
2 084 bodů
8
U mě o něco lepší než zdlouhavý první díl a konec, který dával smysl..