Old Shatterhand

66%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
5
Tento snímek nedosahuje takových kvalit, jako filmy začínaící slovem Vinnetou a..... Ale propadák to není, spíše takový koukatelný průměr. Po skvělém Pokladu na stříbrném jezeře a Vinnetouovi prostě prišel slabší kousek a to jak po straně příběhu, tak zpracování akčních scén. Takové mírně odfláknuté, či ušité horkou jehlou ve snaze rychle dát do kin další film této legendární dvojice.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Během natáčení prvního dílu Vinnetuovské trilogie vstoupil do rozjetého vlaku producent Arthur Brauner a spolu s režisérem Hugem Fregonesem natočil tento snímek pod jednoduchým názvem 'Old Shatterhand' a to ještě téhož roku. Jedním ze specifik díla je ten, že se ze všech Vinnetuovských počinů jedná o nejdelší film. Děj se řadí mezi první a druhý díl trilogie. Pojat je však zcela odlišně. Jestliže Reinl točil své filmy převážně zacílené pro děti a mládež, Fregonese byl blíže k dospělejším divákům. Příběh je daleko drsnější a v mnohých scénách nezvyklý. Například Vinnetou při zápase zabije indiánského protivníka, chladnokrevně je tu zastřelen malý chlapec, koupe se tu nahá indiánka a mnoho dalších. Zkrátka se snímek přibližuje daleko více k americkým westernům. Nevyznívá tedy už tak pohádkově a romanticky. Není zde komická postava v podobě Castlepoola a i Sam Hawkens je krapet umravněnější. A tak není divu, že se mnozí po shlédnutí tohoto filmu tváří poněkud dozpačitě. Fragonese se chtěl jen dostat blíže k realitě. Nádherné scenérie hor, vodopádů a vůbec celé jugoslávské krajiny jsou však i zde k vidění. Hlavním dějovou linkou je pochopitelně opět boj s nepravostí a touha po míru. Hlavní zloduch je z řadách armády, čímž je taktéž jedinečný. Byť je rozdílnost značná, není potřeba něco takového zatracovat. I tak má své kouzlo, svoji hodnotu.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Je mi líto to úplně odepsat. Základ by tu byl. Postavy také ujdou a poslední akční sekvence je skoro dokonalá a když odpustím ten souboj Vinnetou s indiánem, kde je jasně vidět, že zastupují kaskadéři, tak jsem se u filmu solidně bavil, takže 70%
Kašpárek
Kašpárek
507 bodů
6
Ano. Úroveň už jde dolů. Ale toto je ještě celkově slušný díl. Ikdyž k té čtyřce filmů se ani nepřibližuje.
JiříP
JiříP
140 bodů
6
Na této Vinnetouovce je bohužel už cítit snaha o komerční zisky. Přírodní záběry jsou sice nádherné, ale zápletka je už bohužel slabší. Střelba se zrcátkem Sama Hawkense a její následky (zabití jediného svědka přepadení farmy) je slabá, nehledě na nezájem o další vyšetřování přihlížejících. :( Slabší nadprůměr mezi Mayovkami.