Gattaca

80%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8.5
Velmi podařený kousek. Když si člověk uvědomi, jak blízko jsme k manipulaci s genetickou informací budoucího dítěte, tak z toho mrazí. Tento film by měl být mementem, aby se jednou lidstvo nepotýkalo se zcela novou diskriminací. Příběh pomalý a rozvážný, myšlenka ovšem hluboká. 85%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Andrew Niccol hrozně chce nabídnou velkolepý kultovní film, instantní klasiku. Nedivím se ale, že mu producenti odmítli svěřit režii Truman show - nemá opravdový cit a potřebuje někoho, kdo jeho konceptům vdechne život.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Tak trošku nenápadné sci-fi z blízké budoucnosti, kdy lidé narozeni bez dokonalého genetického kódu jsou, dá se říct, vyřazení ze společnosti..Neskutečný Niccolův debut, který je nejen dobře napsaný ale taky výtečně zahraný. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Se záměrnou komorností filmu ladí i skvělý soundtrack od geniálního filmového skladatele Michaela Nymana. Nyman napsal hudbu například pro oskarové Piano a radím Vám sledujte program drážďanského Zwingeru, kam v létě celkem pravidelně jezdí koncertovat na zámeckou zahradu za přijatelných pár desítek eur. Ve filmu je velmi půvabná scéna večeře Ireny a Vincenta v restauraci, kde poslouchají skladbu skladatele Schuberta a Vincent podotýká, že hráč na piano má 6 prstů. Irena mu na to odvětí, že to by byl schopný někdo zahrát jen s 12 prsty. Nyman Schuberta upravil ve speciálním počítačovém programu, takže tu skladbu nechal skutečně zahrát 12 prsty! Gattaca je sci-fi, které má velkou šanci oslovit jak náročného, tak normálního diváka. Je to po všech stránkách vydařený film a pokud se podíváte na databázi imdb.com, všimněte si, že s přibývajícími lety film diváci hodnotí mimořádně kladně. Ve své době film ani zdaleka nepokryl svoje náklady, ale s přibývajícími léty získává zaslouženě kultovní status.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Gattaca je fajn sci-fi, má velmi originální příběh, skvělé herce a podmanivou atmosféru, která od začátku chytne za pačesy a jen tak nepustí. Ale není to žádná revoluční vize budoucnosti ve stylu Umělé inteligence nebo 12 opic, mnohem více se zde pracuje s postavami a jejich vztahy a skutečné sci-fi prvky se objevují spíše na pozadí příběhu, i když jsou jeho hlavní podstatou a záchytným bodem. Vlastně celý film utáhne hlavní myšlenka dokonalých a geneticky vytvářených lidí, s níž si Niccol náramně pohrál a připravil pro žánrové fandy 100 minut neopakovatelné a nápadité zábavy, která má mnohem větší půvab, než světelné meče nebo válčící roboti. Všechno pak podtrhuje ústřední herecké trio, které nemohlo být vybráno lépe (i ta Uma tu vypadá zatraceně dobře). Snímek si zřejmě vyžádá druhou projekci, takže hodnocení je pouze předběžné.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Velmi unavující tempo děje. Příběh samotný by ušel, ale hrozně pomalu se vleče.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
6
Před lety jsem o Gattace četl, co za téma zpracovává, jaké úvahy dává o vědě atd. Zkrátka šlo o analýzu některých sci-fi myšlenek, jenž nám snímek zobrazuje a zda je to (ne)etické. Až dnes jsem si našel čas a chuť.. Prvně je třeba pochválit vykreslení světa po vzoru oné budoucí představy autora, s prostým futuristickým pojetím je z toho velmi zajímavá varianta vidění. Jenže myšlenky a jejich realizace, leč dostatečně rozpracované, nemusí obzvláště u dvouhodinového filmu stačit, pakliže je to to jediné, co dostaneme. Aby byl film stravitelný, musí mít nějakou nosnější linku.. A to je právě problém Gattacy. Přes čas strávený na představení celého plánu hlavních hrdinů, který mě nikterak nezaujal, najednou vzniká jakési prázdno, jenž se sice snaží scénář vyplnit romantickou linkou s nádhernou Umou Thurman. A zase pro mě již tradičně, mě baví ten jejich "vztah" nejvíce, což už u scifíčka není vůbec pozitivum, ba naopak sprostá substituce přes nepřesvědčivé hlavní téma. Ve finálním aktu se sice dosti stupňuje napětí, ale neubráním se pocitu, že mi závěrečné rozhřešení bylo zkrátka volné... Když se pak člověk podívá na čísla, jaká film zvládl nabrat, je jasně vidět, jak se na takové pojetí dívá běžný divák. Není se pak divit, že podobných projektů se dnes téměř nedočkáváme. 50%
avenis
avenis
7 963 bodů
9
V době, kdy vznikal tento film, jsme my, běžní smrtelníci netušili, že za 22 let už ta "blízká budoucnost" nastane. Sice v trochu jiné podobě, než v tomto příběhu, ale přesto..., podobnost není čistě náhodná. Testuje se, odebírají se vzorky, lidé se nutí k dobrovolné poslušnosti výměnou za "výhody", které ještě přede dvěma lety patřily k všeobecnému a normálnímu životu, ... a pomalu, ale nezadržitelně se společnost začíná dělit na ty privilegované a na ty diskriminované... Spolu s filmem Demolition man doporučuji ke shlédnutí a k zamyšlení. Z hlediska čistě filmového, natočené je to precizně, zahrané též. Kvalitní film, který by neměl zmizet. (3.9.2021)
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Originální sci-fi s originálním námětem, na kterém jde vidět, že k výbornému sci-fi není potřeba megalománský rozpočet k tomu, aby každá scéna oplývala nějakým trikem. Příběh o dokonalém podvodu, který je časem doplněn detektivním příběhem, v tu chvíli vypadá i stylem oblekání, účesy a auty jako kdyby šlo o gangsterku z 20. let minulého století, nechybí ani romantická linka a skvělé finále. Herci sympatičtí, ikdyž mi Ethan Hawke a ani Jude Law nikdy nic moc neříkali, zde se mi líbily a Uma k nim skvěle sedla a navíc ve večerních šatech jí to moc slušelo. Během filmu zaznívá krásná hudba, které patří jedna celá hvězda. Gattaca je jeden z nejoriginálnějších sci-fi, které je možno spatřit a také nechápu jako mnoho dalších zde, že film šel u nás přímo na DVD a nebylo možné ho spatřit v kinech.
kedl
kedl
6 380 bodů
9.5
I bez velkoplošných efektů je Gattaca působivým snímkem o naději a dosažení svého snu, ať mu v něm stojí cokoliv. Jen velmi odhodlaný člověk dokáže to co Vincent. NEVZDÁVAT SE!!!!